Oferta, producția și precursorii de droguri – situația actuală din Europa (Raportul european privind drogurile 2023)

Cover of the European Drug Report 2023 drug supply, production, precursors

O analiză a indicatorilor asociați ofertei de droguri ilegale utilizate în mod obișnuit în Uniunea Europeană sugerează o disponibilitate mare pentru toate tipurile de substanțe. Pe această pagină puteți găsi o prezentare generală a ofertei de droguri în Europa pe baza celor mai recente date, susținute de ultimele tendințe temporale în ceea ce privește capturile de droguri și infracțiunile la regimul drogurilor, împreună cu datele din 2021 privind producția de droguri și capturile de precursori.

Această pagină face parte din Raportul european privind drogurile 2023, prezentarea generală anuală a EMCDDA privind situația drogurilor în Europa.

Ultima actualizare: 16 iunie 2023

Riscuri crescute pentru sănătatea publică, societate și mediu provenite din diversificarea producției de droguri sintetice

O analiză a indicatorilor asociați ofertei de droguri ilegale utilizate în mod obișnuit în Uniunea Europeană sugerează o disponibilitate mare pentru toate tipurile de substanțe. În plus, piața este acum caracterizată de disponibilitatea relativ răspândită a unei game mai largi de droguri, care sunt adesea disponibile la un nivel ridicat de potență sau puritate. Acestea includ substanțe noi sau mai puțin cunoscute, pentru care atât cunoștințele consumatorilor, cât și cele științifice privind riscurile pentru sănătate pot fi limitate. Există, de asemenea, o diversitate din ce în ce mai mare în ceea ce privește formele în care substanțele pot fi disponibile pe piață și, în unele cazuri, căile de administrare prin care acestea pot fi consumate. În ansamblu, aceste evoluții sporesc îngrijorările legate de faptul că există un potențial pentru o utilizare mai intensă a substanțelor ilegale în general și că riscurile asociate cu unele substanțe pot fi din ce în ce mai mari. În special, există îngrijorări cu privire la faptul că persoanele care consumă droguri ar putea fi expuse unui risc mai mare de efecte negative asupra sănătății, inclusiv intoxicații și decese, prin consumul, posibil în necunoștință de cauză, de substanțe cu o potență mai mare sau mai noi.

Globalizarea metodelor operaționale utilizate de grupurile infracționale organizate pare a fi un important facilitator al disponibilității ridicate a drogurilor în Europa. Există dovezi ale unei implicări mai strânse a producătorilor și traficanților europeni de droguri în rețelele infracționale internaționale, ceea ce duce la o mai mare reziliență a fluxurilor de droguri ilegale care intră și ies din Uniunea Europeană. Diferite țări din America de Sud, vestul Asiei, sudul Asiei și nordul Africii rămân zone-sursă importante pentru introducerea de droguri ilegale în Europa, în timp ce China și India rămân țări-sursă importante pentru substanțe psihoactive noi, rolul Indiei putând deveni mai important pentru unele substanțe. Precursorii de droguri și substanțele chimice conexe sunt, de asemenea, adesea raportate ca provenind din China.

În ultimii ani au continuat să fie detectate capturi mari de droguri în containere de transport intermodal, ceea ce sugerează că această formă de trafic nu a fost perturbată în mod serios în perioada pandemiei. În altă parte, există dovezi că piața s-a adaptat în mare măsură la orice perturbare cauzată de măsurile introduse în timpul pandemiei și, posibil, și ca urmare a războiului actual din Ucraina. O preocupare comună este faptul că operațiunile de trafic de droguri vizează din ce în ce mai mult infrastructura comercială legitimă implicată în comerțul mondial, cu încercări documentate de a se infiltra în lanțurile de aprovizionare și de a exploata personalul-cheie fie prin intimidare, fie prin practici de corupție. Acest lucru se reflectă în importanța tot mai mare pe care o acordă agențiile de aplicare a legii vizării acestei amenințări. În general și în special în țările în care se știe că mari cantități de droguri intră sau sunt produse în Europa, există o recunoaștere în creștere în rândul factorilor de decizie politică și al publicului larg a faptului că combaterea violenței și a practicilor corupte asociate cu operațiunile de pe piața drogurilor este o problemă de o importanță crescândă.

Amploarea și complexitatea producției de droguri ilegale în Europa continuă să crească, iar Europa rămâne o regiune de producție pentru canabis și droguri sintetice; producția de canabis este, în general, destinată consumului european, în timp ce drogurile sintetice sunt fabricate și pentru piețele din afara UE. În 2021, un total de 434 de laboratoare de producție de droguri sintetice ilegale, inclusiv unele instalații la scară largă, au fost desființate în Uniunea Europeană. O revizuire a acestor locuri de producție a evidențiat nu numai capacitatea considerabilă existentă pentru producția de droguri sintetice în Europa, ci și diversificarea tot mai mare a proceselor de producție utilizate pentru anumite droguri. Comparativ cu 2020, în 2021 numărul laboratoarelor de producere a cocainei și a metamfetaminei desființate a crescut, a rămas stabil pentru amfetamină și s-a observat o ușoară scădere în cazul unităților producătoare de catinone sintetice. Detectarea locațiilor de producție a MDMA a scăzut, de asemenea, cu un sfert, reflectând eventual trecerea la producția de alte substanțe sintetice. Cu toate acestea, aceste date trebuie interpretate cu prudență, atât din cauza posibilului impact al pandemiei asupra acțiunilor și raportărilor autorităților polițienești, cât și din cauza faptului că eficiența relativă a aplicării legii în detectarea locurilor de producție poate fi influențată de mulți factori. Cu toate acestea, detectarea unor instalații separate pentru producția, extracția, tăierea și ambalarea cocainei sugerează că producția de cocaină este în prezent dezvoltată în Europa și că sunt folosite metode mai inovatoare pentru a facilita intrarea acestui drog în Europa.

Inovarea în procesele de producție este, de asemenea, evidentă din unele capturi recente de substanțe chimice care pot fi utilizate pentru fabricarea substanțelor chimice precursoare necesare pentru producerea amfetaminei, metamfetaminei și MDMA, eludând astfel controalele instituite pentru a reduce disponibilitatea acestor droguri. Există, de asemenea, exemple de trafic de derivați sintetici ai catinonei mascați din punct de vedere chimic care sunt destinați transformării post-import în catinone adecvate pentru vânzare în Uniunea Europeană.

Deși nu sunt frecvente, laboratoarele combinate sau locurile de producție de droguri multiple au continuat, de asemenea, să fie detectate între 2017 și 2020. De obicei, se constată că acestea produc mai multe analeptice diferite, cum ar fi amfetamina sau MDMA cu metamfetamină, în aceeași locație. Interesant este faptul că mai multe state membre au raportat desființarea locurilor de producție a metamfetaminei în 2021 și confiscarea precursorilor pentru producția acestui drog, stârnind temeri că disponibilitatea acestui drog ar putea fi transferată către mai multe țări. De remarcat că producția de metamfetamină este adesea destinată exportului către piețe lucrative din afara Uniunii Europene. Creșterea numărului de detectări de laboratoare și a capturilor de precursori sugerează că este probabil ca Polonia să fie o locație importantă pentru producția de catinone sintetice în Europa. Rămâne neclar în ce măsură această producție este destinată piețelor europene sau exportului către țări terțe.

Utilizarea unui set mai larg de substanțe chimice pentru a crea atât substanțe noi, cât și procese de sinteză diferite pentru drogurile mai consacrate reprezintă o provocare complexă pentru autoritățile vamale, cele de aplicare a legii și de reglementare juridică. Producția de droguri sintetice ilegale în Uniunea Europeană pentru export și pentru piețele locale rămâne o sursă de riscuri pentru sănătatea publică, atât pentru persoanele care consumă substanțe potențial periculoase, cât și prin asocierea cu efectele negative pe care producția lor o poate avea la nivel local asupra mediului. Întrucât lanțurile logistice esențiale de aprovizionare reprezintă o țintă cheie pentru infiltrarea grupurilor infracționale organizate, tentativele de corupere a lucrătorilor și a funcționarilor publici devin o componentă tot mai importantă a efectelor negative ale piețelor drogurilor ilegale asupra comunităților, prin violența și practicile corupte asociate acestora.

Principalele date și tendințe

Tendințe privind oferta de droguri

  • Tendințele indexate, în general, arată că cantitățile din toate drogurile confiscate în Uniunea Europeană au crescut între 2011 și 2021, în special în ultimii 5 ani, deși a existat o oarecare fluctuație în ceea ce privește cantitățile de amfetamină și metamfetamină capturate în ultimii 3 ani.

  • Între 2011 și 2021, cele mai mari creșteri au fost pentru cocaină (+416 %), iarbă de canabis (+260 %), metamfetamină (+135 %), heroină (+126 %), MDMA (+123 %), rășină de canabis (+77 %) și amfetamină (+42 %). În Europa există piețe de consum de mărime considerabilă pentru aceste droguri, însă este foarte posibil ca majorarea cantităților capturate să reflecte, cel puțin parțial, rolul mai important al Europei ca loc de producție, export și tranzit pentru aceste droguri.

  • Interpretarea tendințelor în ceea ce privește capturile de droguri este complicată de faptul că acestea sunt influențate de strategiile și prioritățile activității polițienești și de aplicare a legii, de reușita grupurilor de traficanți de a evita detectarea, precum și de orice schimbare de fond în ceea ce privește disponibilitatea și consumul.

  • Aproximativ 1 milion de capturi au fost raportate în 2021 în Uniunea Europeană, produsele de canabis fiind capturate cel mai frecvent, reprezentând trei sferturi din numărul total de capturi.

  • Comparativ cu 2011, în 2021 cifrele arată capturi mai mici de rășină de canabis (-37 %), plantă de canabis (-6 %), cocaină (-3 %), amfetamină (-18 %) și heroină (-40 %). Acest lucru ar putea reflecta schimbări în practicile polițienești, mai degrabă decât schimbări în tiparele de consum sau în disponibilitatea drogurilor.

  • Metamfetamina (+121 %) și MDMA (+42 %) au înregistrat cele mai mari creșteri observate în ceea ce privește numărul de capturi între 2011 și 2021.

Figura. Capturi de droguri în Uniunea Europeană – numărul capturilor de droguri raportate, după drogul capturat, 2021 (%)
 
Figura. Capturi de droguri în Uniunea Europeană – numărul de capturi de droguri, tendință indexată (2011 = 100)

Tendințele indexate prezentate reflectă modificările relative ale capturilor de droguri pe o perioadă de 10 ani, dar nu oferă nicio indicație cu privire la valorile reale.

Figura. Capturi de droguri în Uniunea Europeană – cantitate de droguri capturate, tendințe indexate (2011 = 100)

Tendințele indexate prezentate reflectă modificările relative ale capturilor de droguri pe o perioadă de 10 ani, dar nu oferă nicio indicație cu privire la valorile reale.

Figura. Capturi de droguri în Uniunea Europeană – numărul de capturi în 2021
 
Figura. Capturi de droguri în Uniunea Europeană – cantitatea capturată în 2021 (tone)

Comprimatele MDMA au fost convertite în echivalenți masă, considerând o masă de 0,25 grame de MDMA per comprimat.

Tendințe privind infracțiunile la regimul drogurilor

  • În 2021, în Uniunea Europeană au fost raportate estimativ 1,5 milioane de infracțiuni la regimul drogurilor, ceea ce reprezintă o creștere cu 24 % față de 2011. Mai mult de trei sferturi din aceste infracțiuni (77 % sau 1,1 milioane) au ca obiect consumul sau deținerea pentru consum personal.

  • Din cele 1,5 milioane de infracțiuni la regimul drogurilor estimate, drogul menționat în infracțiune a fost precizat în puțin sub 1 milion de infracțiuni, din care 746 000 au constat în deținere sau consum, 180 000 au fost legate de ofertă și 11 600 au fost alte tipuri de infracțiuni. Definițiile a ceea ce constituie o infracțiune legată de ofertă pot varia de la o țară la alta.

  • Cu aproximativ 566 000 de infracțiuni raportate în 2021, canabisul a reprezentat mai mult de trei sferturi din infracțiunile de consum sau de deținere (76 %) cu un drog cunoscut și puțin peste jumătate sau 100 000 din infracțiunile legate de oferta de droguri (55 %). Predominanța canabisului atât în infracțiunile legate de ofertă, cât și în cele de deținere de droguri, reflectă nu numai poziția sa principală în rândul substanțelor ilegale, ci atestă și importanța politică a acestui drog.

  • Infracțiunile legate de oferta de droguri se mențin la niveluri mai ridicate decât în 2011 pentru toate drogurile, cu excepția heroinei.

Figura. Infracțiuni la regimul drogurilor – infracțiuni legate de consum/deținere, tendințe indexate (2011 = 100)

Date despre infracțiunile în cazul cărora drogul implicat a fost precizat.

Figura. Infracțiuni la regimul drogurilor – infracțiuni legate de furnizare, tendințe indexate (2011 = 100)

Date despre infracțiunile în cazul cărora drogul implicat a fost precizat.

Figura. Infracțiuni la regimul drogurilor – numărul de infracțiuni, ofertă și consum/posesie
 

Date despre infracțiunile în cazul cărora drogul implicat a fost precizat.

Date privind producția și precursorii din UE pentru 2021

  • Canabis: Statele membre au raportat 11 600 de capturi, în cantitate de 4,3 milioane de plante și 32,5 tone în 2021 (2,8 milioane de plante și 50 de tone în 2020).

  • Heroină: În 2021 au fost desființate trei locuri de producție a heroinei în Uniunea Europeană (Țările de Jos) (4 în 2020). Belgia, Letonia și Țările de Jos au raportat patru confiscări de anhidridă acetică, precursor chimic al heroinei, în cantitate de 5 730 de litri (5 110 litri în 2020).

  • Cocaină: În 2021, țările UE au raportat desființarea a 34 de laboratoare de cocaină (23 în 2020). Spania a raportat desființarea a 16 laboratoare de cocaină, Belgia a raportat 11 spații legate de prelucrarea cocainei, iar Țările de Jos au desființat 7 laboratoare secundare de extracție a cocainei (dintre care unele erau spații de mari dimensiuni). În plus, în Țările de Jos au fost descoperite 14 locații de tăiere sau de ambalare. Unele capturi importante de permanganat de potasiu, precursor chimic, raportate de Țările de Jos (637 de kilograme în două capturi) și Belgia (387 de kilograme în două capturi) confirmă că în Uniunea Europeană se desfășoară activități de producție a cocainei la scară largă.

  • În 2021, șapte state membre au raportat desființarea a 105 laboratoare de amfetamină (102 în 2020): Germania (35), Țările de Jos (32), Polonia (25), Belgia, Bulgaria și Spania (4) și Suedia (1). În Germania și Polonia, locațiile au inclus laboratoare de conversie în care uleiul de amfetamină era transformat în pulbere (28 și, respectiv, 15 locații). Potrivit autorităților germane, uleiul din laboratoarele de conversie provine, de regulă, din Țările de Jos.

  • Metamfetamină: Douăsprezece state membre au raportat desființarea a 261 de laboratoare de metamfetamină (213 în 2020), inclusiv mai multe instalații de dimensiuni medii și mari din Belgia (9) și Țările de Jos (15). În Cehia, în 2021 au fost detectate 188 de laboratoare de metamfetamină, majoritatea de dimensiuni mici și medii (182 în 2020). 15 state membre au raportat în 2021 capturi de efedrină și pseudoefedrină, precursori de metamfetamină, în cantitate de 723 de kilograme (atât pulberi, cât și comprimate) (955 de kilograme raportate de 12 state membre în 2020).

  • În plus, în Uniunea Europeană, în 2021, au fost confiscate 5 100 de litri de BMK (4 750 de litri în 2020) și 4,5 tone de MAMDPA, utilizat pentru a obține PMK, pentru producerea de MDMA, și 9,7 tone de MAPA, utilizat pentru a obține BMK, pentru producerea de amfetamină sau metamfetamină.

  • MDMA: Țările de Jos au raportat 12 laboratoare de MDMA în 2021 (21 în 2020), Belgia a raportat 2 laboratoare și Franța 1 laborator. Polonia (2) și Spania (1) au raportat locații de preparare a comprimatelor de MDMA. Capturile de precursori de MDMA au crescut la 2,5 tone în 2021, de la 2 tone în 2020.

  • Catinone: În 2021, au fost dezmembrate 15 locuri de producție a catinonei sintetice (18 în 2020), 14 în Polonia și 1 în Țările de Jos, inclusiv unele locuri de producție la scară largă. La locația laboratorului de MDMA depistat în Franța în 2021, era prelucrată și 3-metilmetcatinona (3-MMC). Capturile de precursori de catinonă sintetică s-au ridicat la 555 de kilograme în 2021, din care mai mult de jumătate au fost capturate în Polonia (311 kilograme).

  • În 2019, poliția neerlandeză a capturat 350 de kilograme din analogul chimic 3-MMC necontrolat N-acetil-3-MMC, de origine indiană, probabil destinat conversiei post-import în drogul controlat 3-MMC.

  • Alte droguri: Țările de Jos au raportat desființarea unui laborator de ketamină.

  • Gropi de gunoi: În 2021, Belgia (24) și Țările de Jos (204) au raportat detectarea unui total de 228 de gropi de gunoi pentru deșeuri și echipamente aferente producției de droguri (195 în 2020).

Sinteza capturilor de precursori clasificați în UE și de substanțe chimice neclasificate utilizate la producerea anumitor droguri în Uniunea Europeană, 2021
Tabelul. Precursori asociați cu producția de MDMA
Substanța Cantitate capturată
Derivați glicidici ai PMK (kilograme) 1 577
Piperonal (kilograme) <1
PMK (litri) 895
Safrol (litri) 2
Tabelul. Precursori asociați cu producția de amfetamină și metamfetamină
Substanța Cantitate capturată
APAA (kilograme) 50
APAAN (kilograme)  
Benzaldehidă (kilograme) 11
Cianură de benzil (kilograme) 2 006
Derivați glicidici ai BMK (kilograme) 737
MAMDPA (kilograme) 4 464
MAPA (kilograme) 9 650
BMK (litri) 5 098
EAPA (litri) 86
AIBN (kilograme) 89
Acid tartaric (kilograme) 4 537
Tabelul. Precursori asociați cu producția de heroină
Substanța Cantitate capturată
Anhidridă acetică (litri) 5 731
Tabelul. Precursori asociați cu producerea de fentanil și de derivați de fentanil
Substanța Cantitate capturată
NPP 0
Tabelul. Precursori asociați cu producția de catinone
Substanța Cantitate capturată
2-bromo-4-cloropropiofenonă (kilograme) 20
2-bromo-4-metoxipropiofenonă (kilograme) 291
2-bromo-4-metilpropiofenonă (kilograme) 139
4-metilpropiofenonă (kilograme) 105
Tabelul. Substanțe chimice asociate cu prelucrarea cocainei
Substanța Cantitate capturată
Permanganat de potasiu (kilograme) 1 098
Acetat de etil (litri) 26 366

Date sursă

Datele utilizate pentru a genera infograficele și diagramele de pe această pagină pot fi găsite mai jos.

List of tables

Table 1. Number of reported drug seizures, breakdown by drug, 2021
Substance Percentage
Herbal cannabis 39
Cannabis resin 32.8
Cannabis plants 1.9
Cocaine and crack 11.2
Heroin 3
Amphetamine 3.5
Methamphetamine 1.2
MDMA 1.6
Other substances 5.7
Table 4. Drug seizures in the European Union — number of seizures in 2021.
Drug Methamphetamine MDMA Heroin Amphetamine Cocaine Cannabis resin Herbal cannabis
Number of seizures 7196 10110 18709 21816 67832 201631 240289
Table 5. Drug seizures in the European Union — quantity seized in 2021 (tonnes)
Drug Methamphetamine MDMA Amphetamine Heroin Herbal cannabis Cocaine Cannabis resin
Quantity seized 1 2 7 10 256 303 816
Table 8. Drug law offences – number of offences
Drug Possession/use Supply
Cannabis 566089 99547
Heroin 23439 9882
Cocaine 65856 30571
Amphetamines 55830 8602
MDMA 9188 4453
Other substances 26033 27085

Despre această pagină 

Mod de citare recomandat: Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (2023), Raportul european privind drogurile 2023: Tendințe și evoluții, https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023_en

Identificatori:

HTML: TD-AT-23-001-EN-Q
ISBN: 978-92-9497-865-3
DOI: 10.2810/161905


Top