Substanțe psihoactive noi - situația actuală în Europa (Raportul european privind drogurile pentru anul 2023)

Cover of the European Drug Report 2023 NPS

Piața substanțelor psihoactive noi este caracterizată de numărul mare de substanțe care au apărut în acest domeniu și de faptul că noi compuși continuă să fie detectați în fiecare an. Pe această pagină puteți găsi o imagine de ansamblu a situației drogurilor în ceea ce privește noile substanțe psihoactive în Europa, susținută de date privind capturile și de informații din Sistemul european de avertizare timpurie privind substanțele detectate pentru prima dată în Europa. Printre substanțele noi menționate se numără canabinoizii sintetici, hexahidrocanabinolul, catinonele sintetice, noile opioide sintetice, opioidele pe bază de benzimidazol. 

Această pagină face parte din Raportul european privind drogurile pentru anul 2023, prezentarea generală anuală a EMCDDA privind situația drogurilor în Europa.

Ultima actualizare: 16 iunie 2023

Preocupări legate de sănătate cu privire la substanțele foarte puternice, adaptarea continuă a pieței și creșterea numărului de capturi 

Piața substanțelor psihoactive noi este caracterizată de numărul mare de substanțe care au apărut în acest domeniu și de faptul că noi compuși continuă să fie detectați în fiecare an. Termenul „substanțe psihoactive noi” acoperă o gamă largă de tipuri de substanțe care nu sunt controlate prin acorduri internaționale de control al drogurilor, deși unele dintre acestea pot face obiectul unor măsuri naționale de reglementare. În 2021, statele membre au capturat o cantitate record de 8,5 tone de substanțe psihoactive noi (vezi figura Capturile de substanțe psihoactive noi în Uniunea Europeană: numărul de capturi și cantitatea confiscată, 2005-2021). Producătorii de droguri continuă să creeze noi substanțe pentru a evita controalele legale. Riscurile pentru sănătate ale acestor compuși noi sunt, de obicei, necunoscute, ceea ce ar putea expune consumatorii la riscul de intoxicație gravă sau chiar fatală sau la alte probleme de sănătate. Controalele legislative în Europa și în țările de origine din afara UE par să fi contribuit la reducerea numărului de noi derivați ai unor droguri, cum ar fi fentanilul. Cu toate acestea, continuă să apară și alte substanțe, concepute pentru a se sustrage definițiilor generice din legislație, China și India fiind în continuare țări sursă importante pentru aceste substanțe sau pentru precursorii necesari pentru producerea lor.

Cei 24 de canabinoizi noi detectați au reprezentat peste jumătate din substanțele noi raportate pentru prima dată în Sistemul european de avertizare timpurie în 2022 (vezi figura Numărul de substanțe psihoactive noi raportate pentru prima dată în Sistemul european de avertizare timpurie, pe categorii, 2005-2022). Diversitatea observată în acest domeniu poate reflecta încercările producătorilor de droguri ilegale de a eluda interdicția la nivel de clasă a canabinoizilor sintetici din China în 2021.

Figura. Numărul de substanțe psihoactive noi raportate pentru prima dată în Sistemul european de avertizare timpurie, pe categorii, 2005-2022
 

Există o îngrijorare în creștere privind posibilitatea de expunere involuntară a consumatorilor de canabis la canabinoizi sintetici. În 2021, s-a înregistrat o creștere generală a rapoartelor privind materialele vegetale în care s-a depistat THC sau alți canabinoizi naturali alături de canabinoizi sintetici, cel puțin 13 țări europene, în principal Germania și Suedia, raportând astfel de cazuri. Este posibil ca astfel de produse contrafăcute să fie disponibile pe scară mai largă, dar să rămână nedetectate. Canabisul contrafăcut are un aspect similar canabisului natural și poate fi vândut ilegal drept canabis consumatorilor neavizați. Canabinoizii sintetici sunt substanțe foarte puternice, iar produsele contrafăcute prezintă riscuri de intoxicație. O altă îngrijorare este faptul că produsele comestibile care conțin canabis (alimente, adesea sub formă de „dulciuri” care sunt de obicei infuzate cu extract de canabis) au devenit mai prezente pe piața europeană ilegală începând cu 2021. Pe lângă riscurile pe care le prezintă aceste produse din cauza conținutului lor de THC și a posibilității să fie confundate cu produsele comerciale legal, în special de către copii, există îngrijorări cu privire la faptul că unele dintre aceste produse ar putea conține canabinoizi sintetici.

Au apărut noi provocări și îngrijorări în materie de reglementare cu privire la potențialul de interacțiune între comercializarea derivaților de canabis și piața drogurilor recreative. În 2022, apariția unor noi canabinoizi semisintetici a reflectat aceste îngrijorări. Hexahidrocanabinolul (HHC) a fost identificat în mai 2022 și a fost raportat de 20 de state membre până în martie 2023. Alți trei canabinoizi semisintetici, acetat de HHC, hexahidrocanabiforol și tetrahidrocanabidiol, au fost, de asemenea, identificați pe piața europeană a drogurilor. Este probabil ca aceste substanțe să fie produse din canabidiol extras din canabis cu un conținut scăzut de THC. Comercializate online și în magazine ca înlocuitori „legali” ai canabisului, acestea includ cânepă pulverizată sau amestecată cu HHC, care arată și miroase ca și canabisul natural, precum și vapori și produse comestibile. Efectele HHC la oameni nu au fost studiate, dar rapoartele consumatorilor sugerează că acestea pot fi similare din punct de vedere subiectiv cu cele ale canabisului. Cu toate acestea, unele dintre produse sunt disponibile în forme care pot furniza doze mari, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la posibilele implicații pentru sănătatea publică ale disponibilității acestor substanțe.

Catinonele sintetice și opioidele sintetice noi sunt relativ bine stabilite pe unele piețe europene de droguri, fiind vândute ca înlocuitori pentru analeptice precum amfetamină sau opioide, cum ar fi heroina. În 2022, au continuat să fie capturate cantități mari de catinone, cum ar fi 3-MMC și 3-CMC. Cu toate că numărul de capturi rămâne mic, cantitățile foarte mari de catinone găsite în unele capturi individuale, în principal traficate din India, sugerează că aceste substanțe au potențialul de a juca un rol mai important pe piața europeană a analepticelor. Aceste îngrijorări sunt accentuate și mai mult de informații care sugerează că catinonele sunt produse din ce în ce mai mult în Europa, din ce în ce mai sofisticate. Printre progresele din acest domeniu se numără detectarea unor forme necontrolate mascate chimic (N-acetil-3-MMC) traficate în Europa pentru transformare locală în catinona controlată 3-MMC. Deși informațiile provenite de la indicatori precum serviciile de verificare a drogurilor sugerează că produsele MDMA sunt mai puțin predispuse la contrafacere decât alte droguri ilegale care au fost verificate în 2021, contrafacerea produselor MDMA cu catinone sintetice poate să crească și riscul de efecte necunoscute și de potențiale efecte negative. În 2022, au fost raportate în Sistemul european de avertizare timpurie semnale despre o posibilă creștere a numărului de catinone sintetice vândute în mod eronat ca MDMA sau utilizate pentru contrafacerea de MDMA. Deși amploarea generală a acestei probleme nu este cunoscută, aceasta a fost raportată de serviciile de verificare a drogurilor în cel puțin trei state membre, inclusiv Spania, Țările de Jos și Austria. Printre produsele afectate s-au numărat comprimate, cristale și pudre de ecstasy, care conțin, de regulă, 4-CMC (clefedronă), 3-MMC, 4-MMC (mefedronă) și dipentilonă.

Deși doar un singur opioid sintetic nou a fost notificat în mod oficial în 2022, semnale recente, în principal din țările baltice, sugerează o creștere a disponibilității și a efectelor negative (inclusiv a deceselor induse de droguri) legate de aceste substanțe, în special de carfentanil, derivat al fentanilului, și de grupul foarte puternic de opioide pe bază de benzimidazol, care include droguri precum izotonitazenă, protonitazenă și metonitazenă. Opioidele pe bază de benzimidazol au apărut ca urmare a măsurilor de control, introduse atât în țările producătoare, cât și în alte țări, pentru a reduce disponibilitatea derivaților de fentanil, inclusiv a carfentanilului. Opioidele sintetice sunt adesea foarte puternice, prin urmare necesită o cantitate mică pentru a produce un număr mare de doze tipice și pot reprezenta un risc mărit de intoxicație potențial fatal. Opioidele sintetice au fost asociate cu decesele induse de droguri, rapoartele recente din Estonia și Lituania indicând că aceste droguri reprezintă în prezent o proporție semnificativă din decesele cauzate de supradoză în aceste țări. Noile date preliminare din 2023 sugerează că mortalitatea legată de opioide pe bază de benzimidazol este detectată din ce în ce mai mult în Letonia, ceea ce reprezintă o evoluție îngrijorătoare. În 2022, poliția estoniană a raportat capturarea unor amestecuri care conțineau noul opioid sintetic metonitazenă și bromazolam, o nouă benzodiazepină, precum și amestecuri care conțineau noile opioide protonitazenă și metonitazenă și xilazină, un sedativ și analgezic pentru animale. Aceste combinații, cunoscute sub numele de „benzo-dope” și, respectiv, „tranq-dope”, au fost asociate cu decese cauzate de supradoză în Canada și America de Nord. Este necesar să se ia în considerare și să se investigheze în continuare ce măsuri de prevenire și de reducere a efectelor negative sunt eficace în reducerea riscurilor de mortalitate asociate cu utilizarea opioidelor sintetice. De exemplu, s-a sugerat că abordările privind furnizarea de naloxonă, un antagonist opioid, trebuie adaptate pentru a răspunde mai eficient la riscurile pentru sănătate prezentate de opioidele sintetice.

Principalele date și tendințe

Substanțe psihoactive noi raportate

Figura. Numărul de substanțe psihoactive noi raportate în fiecare an după prima detectare în Uniunea Europeană, pe categorii, 2005-2021
 
Figura. Numărul de opioide raportate pentru prima dată în Sistemul european de avertizare timpurie, 2009-2022
 

Capturile de substanțe psihoactive noi

  • În 2021, capturile de materiale vegetale de canabis cu conținut scăzut de THC care conțineau canabinoizi sintetici se ridică la 242 de kilograme (37 de kilograme în 2020; 200 de grame în 2019). Eșantioanele au fost raportate drept „cânepă” sau „canabis” sau cu conținut de THC, CBD sau CBG. În plus, au fost raportate capturi de 12 kilograme de rășină de canabis sub denumirea de „hașiș CBD”.
  • În 2021, în statele membre ale UE s-au înregistrat 29 400 dintre cele 59 620 de capturi de substanțe psihoactive noi raportate în Uniunea Europeană, Norvegia și Turcia, totalizând 8,5 din cele 10,8 tone capturate. Creșterea a fost determinată de un număr mic de capturi mari de catinone (3-CMC, 3-MMC,4-CMC), precum și de ketamine și GBL (vezi figura Capturile de substanțe psihoactive noi în Uniunea Europeană: numărul de capturi și cantitatea confiscată, 2005-2021). În plus, au fost capturați 23 634 de litri de lichide care conțineau substanțe psihoactive noi, în principal GBL (21 455 de litri) și 4-CMC (1 228 de litri).
  • În 2021, doar 5 substanțe reprezentau peste 80 % din cantitatea de substanțe psihoactive noi confiscate în țările UE: 3 catinone (3-CMC, 3-MMC și 4-CMC, cumulând 4,0 tone), ketamină (0,9 tone) și GBL (2,0 tone) (vezi figura Capturi de substanțe psihoactive noi în Uniunea Europeană: cantitate capturată, pe substanță, 2021).
  • În 2021, 740 de capturi de opioide noi au fost raportate în Sistemul european de avertizare timpurie, 45 % din acestea conținând carfentanil și 22 % izotonitazen. Au fost capturate în total 8,2 kilograme de material, 59 % (4,9 kilograme) conținând carfentanil și 23 % (1,9 kilograme) conțineau izotonitazen. Majoritatea capturilor au avut loc în nordul Europei, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia raportând 97 % din capturi și 86 % (7,1 kilograme) din cantitatea capturată.
Figura. Capturi de substanțe psihoactive noi în Uniunea Europeană: numărul de capturi, 2005-2021
 
Figura. Capturi de substanțe psihoactive noi în Uniunea Europeană: cantitate capturată, 2005–2021
 
Figura. Capturi de substanțe psihoactive noi în Uniunea Europeană: cantitate capturată, pe substanță, 2021
 

Pe baza tuturor formelor fizice exprimate în kilograme.

Prevalența consumului de substanțe psihoactive noi

  • Estimările la nivel național ale consumului de substanțe psihoactive noi din ultimul an (excluzând ketamina și GHB) în rândul adulților tineri (cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani) variază de la 0,1 % în Letonia la 5,1 % în România. În rândul școlarilor cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani, cel mai recent sondaj european (vezi ESPAD 2019), din 2019, a estimat că consumul de substanțe psihoactive noi pe parcursul vieții a variat între 0,9 % și 6,6 %, cu un consum pe parcursul vieții cuprins între 1,1 % și 5,2 % pentru canabinoizi sintetici și între 0,2 % și 2,5 % pentru catinone sintetice.

Prezentări la spital legate de consumul de substanțe psihoactive noi

  • În 2021, 3-MMC a fost raportat în 68 de prezentări pentru toxicitate acută în urma consumului de droguri în 5 spitale Euro-DEN Plus.

Date sursă

Datele utilizate pentru a genera infograficele și diagramele de pe această pagină pot fi găsite mai jos.

List of tables

Table 1. Number of new psychoactive substances reported for the first time to the EU Early Warning System, by category, 2005–2022
Year Cathinones Cannabinoids Opioids Benzodiazepines Aminoindanes Arylalkylamines Arylcyclohexylamines Other substances Phenethylamines Piperazines Piperidines & pyrrolidines Tryptamines Plants and extracts
2005 1         1     3 2   6  
2006         1 1     2 3      
2007       1   2     3 2 1 2 3
2008 6 1           1 1     1 3
2009 4 6 1         2 5   1 2  
2010 14 11     1 3 2 3 3 1 1 1 1
2011 7 23   1 1 5 1 4 4   2    
2012 4 31 3 1   5 3 8 14 1   4  
2013 8 29 4 2 1 6 1 13 14 1 1 1  
2014 31 30 4 4   4   14 9     5  
2015 26 24 4 5   4 2 12 9 3 6 3  
2016 14 11 9 6   3 6 10 5   1 1  
2017 12 10 13 3   1 1 4 4   1 2  
2018 8 11 11 5   1 1 9 5     4  
2019 10 8 8 2   1   13 3 2 1 5  
2020 8 11 10   1 4 3 4       5  
2021 6 15 6 3     5 9 4     4  
2022 5 24 1 2   1 2 3 1 1   1  
Table 2. Number of new psychoactive substances reported each year following their first detection in the European Union, by category, 2005–2021
Year Cathinones Cannabinoids Tryptamines Benzodiazepines Aminoindanes Arylalkylamines Arylcyclohexylamines Opioids Other substances Phenethylamines Piperazine derivates Piperidines and Pyrrolidines Plants and extracts
2005 1 0 13 1 0 1 1   4 8 3   1
2006   0 8 1 1 3 2   3 10 4    
2007 2 0 16 1 1 2 1   4 12 8 1 4
2008 7 2 9 1 0 2 2   6 11 6 1 5
2009 10 6 11 1 2 2 2 1 8 16 6 2 6
2010 22 16 15 1 1 3 3 1 5 21 9 2 6
2011 30 41 16 1 3 6 4 1 10 31 7 3 7
2012 37 55 20 3 3 14 7 5 15 34 7 4 7
2013 45 63 17 5 4 18 7 7 27 47 8 5 7
2014 70 86 19 10 4 19 7 9 37 49 9 4 5
2015 88 92 22 12 4 20 8 12 41 50 10 9 8
2016 95 89 20 19 4 22 12 17 41 45 9 11 7
2017 93 84 29 26 4 19 13 30 41 47 6 13 7
2018 93 90 28 22 3 18 10 29 47 43 8 10 6
2019 90 81 26 18 4 16 12 27 62 47 8 10 6
2020 77 77 23 19 2 13 17 29 47 36 4 11 6
2021 78 98 25 18 3 16 19 28 55 39 6 8 6
Table 3. Seizures of new psychoactive substances in the European Union: total number of material seized, 2005–2021
Year 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Number of seizures 929 1301 1857 3264 5996 6475 7891 11410 25208 24154 34190 46012 37581 33618 22444 21238 29373
Table 3b. Seizures of new psychoactive substances in the European Union: total number and total quantity of material seized, 2005–2021
Year Number of seizures Quantity material (kg)
2005 929 1.896
2006 1301 22.601
2007 1857 65.771
2008 3264 62.241
2009 5996 944.083
2010 6475 1110.328
2011 7891 676.245
2012 11410 1805.11
2013 25208 1940.076
2014 24154 2925.087
2015 34190 4599.363
2016 46012 3175.676
2017 37581 3018.482
2018 33618 4118.687
2019 22444 2042.918
2020 21238 5133.956
2021 29373 8526.115
Table 4. Number of opioids reported for the first time to the EU Early Warning System, 2009–2022
Year Other opioids Fentanyl derivatives Benzimidazoles
2009 1 0 0
2010 0 0 0
2011 0 0 0
2012 1 2 0
2013 2 2 0
2014 1 3 0
2015 1 3 0
2016 1 8 0
2017 3 10 0
2018 5 6 0
2019 5 2 1
2020 4 1 5
2021 3 0 3
2022 0 0 1
Table 5. Seizures of new psychoactive substances in the European Union: quantity seized, by substance, 2021
Substance Qunaity seized (kg) %
3-CMC 2877 34
GBL 2064 24
Ketamine 866 10
3-MMC 654 8
4-CMC 474 6
Pregabalin 235 3
N-ethylhexedrone 202 2
MDPHP 149 2
ADB-BUTINACA 122 1
MDMB-4en-PINACA 121 1
Other substances 763 9

Despre această pagină

Mod de citare recomandat: Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (2023), Raportul european privind drogurile pentru anul 2023: Tendințe și evoluții, https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023_en

Identificatori:

HTML: TD-AT-23-001-EN-Q
ISBN: 978-92-9497-865-3
DOI: 10.2810/161905


Top