Ecosistemul piețelor de droguri din UE: informații esențiale pentru politici și practici

colecție de imagini: canabis, mână închisă pe o stradă noaptea, plantă de canabis, containere într-un port pe fond albastru de rețea globală

Despre această resursă

Această resursă a fost elaborată de EMCDDA și Europol și realizată în colaborare cu Grupul de referință al EMCDDA privind indicatorii de furnizare a drogurilor. Se bazează pe constatările detaliate prezentate în Piețele de droguri din UE: analiză aprofundată, a patra prezentare cuprinzătoare a piețelor drogurilor ilegale din Uniunea Europeană. Oferă un rezumat strategic și la cel mai înalt nivel pentru factorii politici și de decizie, pentru a sprijini elaborarea și aplicarea politicilor și acțiunilor în Europa, pe baza unei înțelegeri solide a situației actuale a drogurilor și a amenințărilor emergente. De asemenea, se adresează practicienilor care lucrează în domeniu și este menit să sensibilizeze publicul larg cu privire la aceste aspecte.

Descărcați fișierul PDF al raportului în engleză  

Cuvânt înainte

Ylva Johansson, European Commissioner Migration and Home Affairs

Piața drogurilor ilegale, controlată de rețele infracționale, reprezintă o amenințare gravă la adresa securității Uniunii Europene. Pune în pericol sănătatea și siguranța publică, încurajând în același timp violența extremă și corupția, subminând însăși structura societății, democrația și statul de drept. Diversitatea și complexitatea în creștere a piețelor de droguri din UE prezintă și noi provocări, care necesită un sistem european cuprinzător de alertă privind drogurile pentru a îmbunătăți răspunsurile și a preveni escaladarea situației.

Un aspect critic al amenințării pe care o reprezintă piețele de droguri constă în exploatarea infrastructurilor logistice cheie, în special a porturilor maritime. Rețelele infracționale se infiltrează în aceste centre de comerț și transport, transformându-le în canale pentru fluxuri de droguri fără precedent. Consecințele economice și sociale ale acestor evoluții reprezintă provocări urgente, escaladând amenințarea la adresa securității și mărind și mai mult disponibilitatea drogurilor ilegale în Europa. Prin urmare, Uniunea Europeană trebuie să întărească reziliența acestor centre, precum și a altor centre logistice, pentru a preveni continuarea exploatării lor pentru traficul de droguri.

Recrutarea tinerilor de către rețelele criminale implicate în piețele de droguri agravează această criză. Tinerii vulnerabili sunt atrași sau forțați de grupuri infracționale să participe la activități periculoase și ilegale. Acest lucru le pune în pericol oportunitățile viitoare și perpetuează un ciclu de infracționalitate și violență, subliniind necesitatea de a pune un accent puternic pe prevenție.

Perturbarea acestor rețele infracționale pune probleme complexe, deoarece ele se adaptează permanent la șocurile externe și folosesc din ce în ce mai mult furnizori specializați de servicii infracționale. Având în vedere caracterul globalizat al acestor rețele, și fiind ajutate de progresul tehnologic, ele își coordonează din ce în ce mai mult activitățile de trafic de droguri din afara Uniunii Europene. Acest lucru subliniază rolul crucial al cooperării internaționale în perturbarea rutelor și rețelelor de aprovizionare infracționale. Deși arestările oamenilor cheie rămân importante, este esențial să se mărească capacitățile autorităților de aplicare a legii și ale autorităților judiciare de a dezmembra rețele infracționale întregi, în special în cooperare cu partenerii internaționali.

Strategia UE în domeniul drogurilor și planul său de acțiune, precum și Strategia UE privind uniunea securității echipează Uniunea Europeană cu instrumentele necesare pentru a face față acestui peisaj evolutiv al amenințărilor și sprijină statele membre în promovarea securității pentru toți rezidenții Uniunii Europene. Aceste inițiative sunt amplificate de Foaia de parcurs a UE pentru combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate. Lansarea cu succes a Alianței portuare europene la 24 ianuarie 2024 reprezintă un pas semnificativ în punerea sa în aplicare. În plus, Comisia a efectuat o evaluare tematică a spațiului Schengen axată pe traficul de droguri, care a identificat cele mai bune practici în domeniul cooperării polițienești, al protecției frontierelor externe și al gestionării sistemelor informatice.

EMCDDA și Europol joacă un rol central în aceste eforturi, sprijinind statele membre și cooperând cu țările terțe pentru a consolida pregătirea și răspunsul Europei la fluxurile de droguri ilegale. Aceste perspective strategice rezultate din analiza piețelor de droguri efectuată în comun de cele două agenții oferă un cadru solid pentru a înțelege și a reacționa la piețele de droguri la nivelul UE și la nivel internațional.

Ylva Johansson
Comisarul european pentru migrație și afaceri interne

Introducere

Înțelegerea pieței multidimensionale a drogurilor într-o lume globalizată

Alexis Goosdeel, Director, EMCDDA

Traficul de droguri continuă să domine criminalitatea gravă și organizată în Uniunea Europeană, în ceea ce privește numărul de infractori implicați și profiturile enorme generate. Această piață face parte dintr-o activitate infracțională complexă la nivel mondial, cu colaborare transfrontalieră prin facilitatori și brokeri care creează un mediu fluid și interconectat.

Globalizarea continuă să aibă un impact considerabil, deoarece infractorii exploatează posibilitățile oferite de rețelele interconectate de comunicații, comerț și transport pentru cooperarea și integrarea infracțională de-a lungul lanțurilor de aprovizionare. Aceste evoluții au influențat legăturile dintre traficul de droguri și alte domenii infracționale din Uniunea Europeană, de exemplu traficul de arme de foc, deoarece rețelele de trafic de droguri necesită o serie de instrumente și capacități pentru a le facilita activitățile.

Piața europeană a drogurilor a cunoscut o creștere fără precedent a disponibilității drogurilor ilegale, evidențiată de puritatea mare a drogurilor și de prețurile stabile la nivelul vânzării cu amănuntul, precum și de diversificarea drogurilor și produselor de consum. Această situație este determinată și de cererea permanent mare și de inovarea infracțională, deoarece piețele drogurilor ilegale au devenit foarte reziliente și adaptabile în fața unor evenimente globale neașteptate.

Piața drogurilor din UE are consecințe adânci asupra societății noastre, vizibile în decesele asociate consumului de droguri și în numărul persoanelor care solicită tratament. Ea alimentează și extinderea criminalității organizate, creșterea nivelului corupției și exploatarea persoanelor vulnerabile. O mare parte a violenței asociate cu formele grave de criminalitate și criminalitate organizată în Europa este legată de comerțul cu droguri. Totodată, producția de droguri ilegale provoacă daune mediului, iar exploatarea întreprinderilor legale subminează economia și statul de drept.

Catherine De Bolle, Executive Director, Europol

Evoluția constantă și multidimensională a pieței drogurilor necesită o abordare pe mai multe planuri, care să implice aplicarea legii, sănătatea publică, educația și cooperarea internațională. Recunoașterea interconectării globale a piețelor și a actorilor penali este esențială pentru a aduce răspunsuri eficace în abordarea amenințărilor actuale și viitoare, întrucât evoluțiile din alte părți ale lumii vor continua să influențeze piețele drogurilor din UE.

Aceste complexități subliniază necesitatea unor răspunsuri solide, astfel cum au fost prezentate în noua foaie de parcurs a UE pentru combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate. Printre domeniile prioritare se numără reducerea ofertei prin perturbarea rețelelor infracționale cu grad mare de risc și a principalilor brokeri și facilitatori, cum sunt cei care spală bani, pe care se bazează, îmbunătățind în același timp accesul la măsuri de reducere a riscurilor, de tratament și de reabilitare bazate pe dovezi. În sfârșit, trebuie să întărim reziliența socială în Uniunea Europeană și să combatem factorii socioeconomici subiacenți care contribuie la prejudicii și acționează ca vectori ai pieței drogurilor ilegale.

Alexis Goosdeel
Director EMCDDA

Catherine De Bolle
Director executiv, Europol

Situația actuală și principalele amenințări

hand of business woman working on a tactile screen

Această secțiune prezintă informații cheie din analiza actuală a piețelor de droguri din UE, care acoperă o serie de dinamici de piață, factori geopolitici, operațiuni criminale și consecințe socioeconomice. Ultimele date și analize arată o piață UE a drogurilor mare, complexă și în continuă evoluție (Figura 1).

Piața drogurilor din UE: impact financiar semnificativ

Pe baza datelor din 2021, se estimează că piața drogurilor din UE are o valoare minimă de vânzare cu amănuntul de cel puțin 31 de miliarde EUR. Este o sursă majoră de venituri pentru criminalitatea organizată. O caracteristică esențială a acestei piețe este interconectarea dintre diferitele droguri ilegale, cu rețelele infracționale și principalii brokeri și facilitatori care se implică adesea în criminalitatea cauzată de polidroguri. Piața mare a drogurilor din UE se intersectează și cu alte domenii ale criminalității, cum sunt traficul de arme de foc și spălarea de bani, și are un impact considerabil asupra lor.

Figura 1. Ecosistemul piețelor de droguri din UE

Figura 1. Ecosistemul piețelor de droguri din UE

Disponibilitate mare și diversificarea produselor: creșterea riscurilor pentru consumatori

Disponibilitatea principalelor droguri consumate în Europa rămâne mare, fapt demonstrat de cantitățile mari și, în unele cazuri, în creștere, care continuă să fie confiscate în Uniunea Europeană (Figura 2). În plus, piața drogurilor ilegale se caracterizează prin diversificarea produselor de consum și prin disponibilitatea pe scară mare a unei game mai largi de droguri, inclusiv substanțe psihoactive noi, adesea cu potență sau puritate mare. Pentru a face față dificultăților de detectare și monitorizare generate de această diversificare, s-ar putea să fie nevoie de echipamente specializate. Apariția recentă de opioizi foarte potenți, în special benzimidazoli (nitazeni), reprezintă o amenințare deosebit de complexă pentru sănătatea publică din cauza riscului mărit de intoxicație potențial mortală. Eventuala apariție de noi modele de consum în Europa reprezintă, de asemenea, o amenințare cheie, datorită disponibilității unor droguri ieftine și foarte potente sau pure. Acest lucru este valabil în special în cazul cocainei, care a înregistrat niveluri de disponibilitate fără precedent.

Creșterea eficienței traficului de persoane: intensificarea presiunii asupra centrului logistic al Europei

Un factor major care contribuie la creșterea eficienței este tendința de a face trafic pe mare cu loturi individuale mai mari de droguri, exploatând containerele care trec prin centrele logistice globale. Ca urmare, în ultimii zece ani, cantitatea de droguri confiscate în Uniunea Europeană a crescut considerabil, în timp ce numărul de confiscări pentru majoritatea tipurilor de droguri a scăzut (Figura 2). Scăderea numărului de confiscări poate fi explicată parțial prin faptul că unele state membre acordă mai puțină atenție și o mai mică prioritate aplicării legii în ceea ce privește infracțiunile legate de posesia și consumul de droguri.

Figura 2. Modificarea procentuală a confiscărilor de droguri în Uniunea Europeană în ultimul deceniu
 

Datele sursă pentru acest grafic sunt disponibile în tabelul sursă de pe această pagină.

Europa ocupă un loc central în producția și traficul de droguri

În UE, producția la scară industrială de canabis și droguri sintetice, de exemplu amfetamină, metamfetamină, MDMA și catinone, are loc atât pentru piețele interne, cât și internaționale. Amploarea și complexitatea producției de droguri sintetice în Europa sunt determinate de inovarea în ceea ce privește metodele și echipamentele, precum și de disponibilitatea principalelor substanțe chimice necesare. În prezent, prelucrarea cocainei pe scară mare are loc și în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, Europa este probabil o zonă importantă de tranzit pentru fluxurile de droguri mondiale, în special cocaina din America Latină și, într-o măsură mai mică, amfetamina sub formă de comprimate de captagon din Siria și Liban.

Adaptabilitatea infracțională: o provocare majoră pentru asigurarea respectării legii

O gamă diversă de rețele infracționale operează pe piața drogurilor din UE. Aceste rețele dau dovadă de o mare adaptabilitate, valorificând progresele tehnologice și schimbările societale mai ample, exploatând structurile juridice ale întreprinderilor și profitând de posibilitățile oferite de economiile tradiționale și digitale. Infractorii se bazează adesea pe alte rețele sau brokeri, care le facilitează activitățile ilegale. Acest lucru le oferă și flexibilitatea de a diversifica sursele și produsele, rutele de trafic și metodele de disimulare - mărindu-le eficiența și adaptabilitatea pentru a minimiza riscurile și a maximiza profiturile.

Piețele de droguri: reziliente după șocuri externe majore

istock photo of containers in a port

Piața drogurilor din UE s-a dovedit remarcabil de rezilientă după crizele globale, instabilitate și schimbări politice și economice importante. Printre exemplele recente de asemenea șocuri se numără pandemia de COVID-19, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și ascensiunea talibanilor la putere în Afganistan. Ca răspuns, rețelele infracționale s-au adaptat, au schimbat rutele de trafic și și-au diversificat metodele. În același timp, aceste evoluții au influențat și apariția de piețe noi și, în unele cazuri, par să fi schimbat preferințele consumatorilor.

Interacțiunea dintre piețele legale și ilegale: un nivel de complexitate în plus

Piețele de droguri ilegale și economia obișnuită se intersectează în numeroase și semnificative moduri. De exemplu, infractorii exploatează infrastructura de transport comercial pentru a face trafic de droguri și se folosesc de lacunele din legislație pentru a avea acces la substanțe chimice pentru producția de droguri ilegale. Aceste intersectări sunt vizibile și pe piețele de canabis și de opioizi, unde pot fi deturnate unele produse disponibile legal în scop medicinal sau industrial. De exemplu, cultivarea legală industrială a cânepei și producția de CBD (canabidiol) pot fi exploatate pentru fabricarea de produse neautorizate pe bază de canabis.

Violența extremă: exercitarea unei presiuni asupra comunităților locale și asupra societății

Unele state membre ale UE se confruntă cu niveluri fără precedent de violență legată de piața drogurilor, adesea legate de piețele de cocaină și canabis. Aceasta pare să fie concentrată în centrele de distribuție și pe piețe cu amănuntul competitive. Violența se manifestă prin ucideri, tortură, răpiri și intimidări și are loc adesea între rețelele infracționale, deși cad victime și oameni nevinovați. Acest lucru are un impact grav asupra societății în ansamblu, sporind percepția de insecuritate publică.

blurred image of two people talking

Corupția: facilitarea traficului de droguri și subminarea statului de drept

Rețelele infracționale se bazează pe corupție la toate nivelurile pieței drogurilor pentru a le facilita activitățile și pentru a atenua riscurile, inclusiv cele generate de sistemul de justiție penală. Corupția legată de droguri vizează și persoanele care au acces la infrastructuri-cheie, de exemplu cele care lucrează în centre logistice, profesia juridică și sectorul financiar. Corupția, care este adesea legată de violență, are un efect coroziv asupra structurii societății și subminează guvernanța, creând vulnerabilități sistemice și, uneori, implicând în mod coercitiv oamenii în activități infracționale.

Tehnologia și inovarea: principalii factori determinanți ai piețelor drogurilor

Inovarea în producția de droguri ilegale duce la producție mai mare, potență și puritate mai mare și la o gamă mai largă de produse de consum. Rețelele infracționale continuă să introducă substanțe chimice noi pentru a produce droguri sintetice, ceea ce creează provocări complexe pentru autoritățile de aplicare a legii. Inovarea în disimularea chimică a drogurilor complică mult și detectarea și interceptarea. În același timp, rețelele infracționale valorifică progresele digitale și oportunitățile tehnologice pentru a disimula comunicarea ilegală, pentru a îmbunătăți modelele de distribuție a drogurilor și a reduce riscurile. Un exemplu în acest sens este creșterea recentă a utilizării platformelor de comunicare socială și a aplicațiilor de mesagerie instantanee pentru vânzarea cu amănuntul a drogurilor, făcând mai accesibilă o gamă largă de substanțe.

Principalele evoluții pe droguri

lupă

Canabis

raport privind piețele europene ale drogurilor: canabis. Fotografie cu canabis pe fond negru

Canabisul este drogul ilegal consumat cel mai frecvent în Uniunea Europeană, cu un număr estimat de 22,6 milioane de adulți care l-au consumat în ultimul an, și rămâne cea mai mare piață de droguri din Uniunea Europeană.

În 2021, confiscările de canabis în Uniunea Europeană au atins niveluri record de confiscări: 256 de tone de plantă de canabis și 816 tone de rășină. Rețelele criminale care operează pe piața ilegală a canabisului sunt diverse și adaptabile, adesea implicate în traficul mai multor tipuri de droguri și asociate cu violența, corupția și utilizarea abuzivă a structurilor comerciale legale. O mare parte din violențele dintre infractori din ultimii ani au fost legate de piața canabisului, în parte din cauza diversității și profitabilității acestei piețe.

Majoritatea plantelor de canabis consumate în Uniunea Europeană par să fie produse aici, în special în Spania, unde au fost dezafectate plantații de canabis pe scară mare. Regiunea Balcanilor de Vest joacă, de asemenea, un rol în aprovizionarea cu plante de canabis, iar Marocul rămâne cel mai mare furnizor de rășină de canabis. Există însă semnale de creștere a producției de rășină în Uniunea Europeană și, deși cantitatea este probabil mică față de cea din Maroc, reprezintă o amenințare emergentă. Producția de canabis are un impact considerabil asupra mediului din cauza consumului de energie și de apă, precum și a poluării chimice.

Potența canabisului a crescut în ultimul deceniu atât pentru planta de canabis, cât și pentru rășina de canabis și se observă o diversitate din ce în ce mai mare de produse de consum. Printre ele se numără uleiuri, extracte, produse comestibile și produse pentru vapare, aduse prin contrabandă din America de Nord și produse în Europa. Continuă să apară, de asemenea, sub diferite forme de produse de consum atât canabinoizi sintetici, cât și semisintetici.

Dezbaterea politică actuală pe tema canabisului, la nivel mondial și în Uniunea Europeană, a dus la o situație juridică și de reglementare complexă și în continuă evoluție. Acest lucru a dus la o eterogenitate considerabilă la nivel național și, uneori, la nivel local, ceea ce ar putea crea dificultăți suplimentare pentru sistemele de aplicare a legii și de justiție penală.

Aflați mai multe despre piața europeană a drogurilor: Canabisul  

Cocaina

raport privind piețele europene ale drogurilor: cocaina. Fotografie cu cocaină pe fond negru

Cocaina este al doilea drog ilegal ca frecvență a consumului în Uniunea Europeană și a doua piață de droguri ilegale ca venituri generate. Piața de consum de cocaină este în creștere, potențial influențată de disponibilitatea fără precedent a cocainei de mare puritate la preț mic. Există, de asemenea, semnale ale unei potențiale schimbări a rolului Europei în comerțul global cu cocaină. Acest lucru se observă în utilizarea tot mai frecventă a Uniunii Europene ca punct de tranzit pentru transporturile de cocaină către alte regiuni și în tendința tot mai mare ca unele etape ale producției de cocaină să aibă loc în Uniunea Europeană.

Dovezile arată că rețelele criminale latinoamericane și europene colaborează în producția de cocaină în Uniunea Europeană. Acest lucru implică contrabanda (rareori detectată) de cantități mari de pastă de coca și de bază de cocaină în Europa pentru prelucrarea ulterioară în clorhidrat de cocaină. Importul de bază de cocaină în Uniunea Europeană mărește și riscul ca noile produse de cocaină pentru fumat (de exemplu, cocaina crack) să câștige în importanță pe piețele europene de consum.

Începând din 2017, în Uniunea Europeană s-au confiscat anual cantități record de cocaină, în 2021 fiind confiscate de statele membre 303 tone. Belgia, Țările de Jos și Spania raportează cele mai mari cantități de confiscări, ceea ce reflectă importanța lor ca puncte de intrare pentru cocaină. Datele preliminare arată că capturile au crescut și mai mult în 2022, inclusiv în principalele puncte de intrare, cum ar fi Anvers.

Cantități mari de cocaină sunt traficate prin porturile maritime ale Europei în containere de transport intermodal. Acest lucru a dus la o disponibilitate fără precedent a cocainei în Uniunea Europeană. Corupția și intimidarea lucrătorilor portuari sunt factori-cheie care facilitează contrabanda cu cocaină, deși corupția legată de această piață se extinde și la alte sectoare ale societății.

Rețelele infracționale de mare risc domină comerțul cu cocaină în Uniunea Europeană, generând profituri semnificative. Ca și în cazul altor droguri, aceste rețele sunt facilitate de facilitatori și brokeri într-un mediu fluid și interconectat. Violența gravă asociată pieței cocainei pare să fie în creștere în principalele puncte de intrare, deși afectează societatea în ansamblu.

Aflați mai multe despre piața europeană a drogurilor: Cocaina  

Heroina și alți opioizi

raport privind piețele europene ale drogurilor: heroina. Fotografie cu un mac pe fond negru

Heroina continuă să fie opioidul ilegal consumat cel mai frecvent și care contribuie semnificativ la efectele nocive ale consumului de droguri ilegale în Uniunea Europeană. Peisajul problemei opioizilor în Europa evoluează însă și este din ce în ce mai complex, fiind influențat de evoluțiile globale, cu implicații în ceea ce privește pregătirea și răspunsul.

Fapt important, se preconizează că schimbările politice din Afganistan, principala sursă a heroinei consumate în Europa, vor perturba această piață. Interzicerea drogurilor anunțată de talibani în aprilie 2022 pare să fi avut efect, deoarece datele disponibile sugerează reducerea considerabilă a culturilor de mac de opiu și a producției de heroină în 2023. Acest lucru ar putea cauza scăderea disponibilității heroinei în Uniunea Europeană, ceea ce ar putea duce la umplerea golurilor de pe piață cu alte droguri, inclusiv cu opioizi sintetici potenți care au un impact negativ considerabil asupra sănătății și securității publice.

Traficul de heroină către Uniunea Europeană se bazează din ce în ce mai mult pe rute maritime și, în special, pe transportul global cu containere și feriboturile care pleacă din Turcia. Aceste metode permit contrabanda cu cantități mari de heroină în transporturi unice, deoarece utilizarea punctelor de transbordare ascunde originea și natura transporturilor suspecte.

Pe piața europeană, traficul de heroină cu ridicata este dominat în continuare de rețelele infracționale turce, dar și alte rețele, de exemplu cele legate de regiunea Balcanilor de Vest, sunt active în traficul de heroină. Aceste rețele cooperează cu furnizori din principala regiune de producție și cu parteneri din centrele-cheie de distribuție din Uniunea Europeană, sprijinite prin exploatarea întreprinderilor înființate legal, achiziționate sau infiltrate de-a lungul rutelor de trafic. Traficul de anhidridă acetică, principala substanță chimică necesară pentru producția de heroină, din Uniunea Europeană continuă să aibă loc și pe „ruta balcanică inversă” prin Turcia. Reducerea recentă a traficului de heroină pe ruta balcanică ar putea duce însă la schimbări pe viitor.

Aflați mai multe despre piața europeană a drogurilor: Heroina și alți opioizi  

Amfetamina

raportul privind piețele europene de droguri: amfetamina. Fotografie cu amfetamine pe fond negru

Uniunea Europeană este o piață importantă la nivel mondial pentru amfetamină, consumul fiind de aproximativ 90 de tone în 2021. Este un stimulant relativ ieftin, cu o piață mare și stabilă în Uniunea Europeană. Deși, în general, amfetamina are preț mic și puritate mică, în Belgia și Țările de Jos – principalele centre de producție, se găsește amfetamină cu puritate mare la preț mic. O anumită producție de amfetamină are loc și în Germania și Polonia și, uneori, în alte țări.

Rețelele criminale adaptează și îmbunătățesc continuu metodele de producere a amfetaminei. Aprovizionarea cu precursori și substanțe chimice esențiale joacă un rol crucial în acest sens, deși cu privire la infrastructura criminală implicată lipsesc în mare măsură informațiile. Principala metodă de producere a amfetaminei folosește BMK ca material de bază, obținut în principal din precursori de sinteză. În viitor însă ar putea câștiga în importanță alte metode, ceea ce ar putea eluda dependența de BMK. Impactul producției de amfetamină asupra mediului este considerabil din cauza cantităților mari de deșeuri chimice generate.

Traficul de amfetamină în Uniunea Europeană are loc în principal pe cale terestră și, uneori, împreună cu alte droguri. Cantități mai mici sunt traficate prin mandate și colete poștale, adesea legate de comerțul online. Traficul de ulei de amfetamină din Țările de Jos și Belgia în alte țări ale UE, unde este procesat mai departe în sulfat de amfetamină consumabilă, este o parte importantă a activității ilegale de trafic de amfetamină în Uniunea Europeană și a crescut în timp.

Transporturi mari de tablete de captagon care conțin amfetamină sunt traficate tot prin porturi din UE, din centre de producție din Siria și Liban, către Peninsula Arabă, principala piață de consum la nivel mondial. O parte din producția de captagon are loc însă și în Uniunea Europeană, în principal în Țările de Jos, pentru export către marile piețe de consum. Această producție pare să fie oportunistă și să se bazeze pe cereri sau solicitări specifice.

Aflați mai multe despre piața europeană a drogurilor: Amfetamina  

Metamfetamina

raportul privind piețele europene de droguri: metamfetamina. Fotografie de metamfetamină pe fond negru

Este posibil ca piața de metamfetamină din Uniunea Europeană, deși relativ mică la nivel global, să fie în creștere. Puritatea medie a metamfetaminei a crescut în ultimul deceniu, în special din 2019, când producția europeană la scară mare de metamfetamină sub formă de cristale a devenit mai frecventă. În aceeași perioadă, prețurile au scăzut puțin. Deși producția și traficul pe scară mare în Uniunea Europeană par a fi destinate în principal exportului, există riscul ca cel puțin o parte să se extindă pe piețele de consum din UE, ceea ce mărește potențialul de răspândire a metamfetaminei, inclusiv a metamfetaminei sub formă de cristale pentru fumat, către un grup mai mare de consumatori.

Producția de metamfetamină la scară industrială are loc în Țările de Jos și, în mai mică măsură, în Belgia. Inovațiile în producția europeană de metamfetamină au mărit eficiența și producția. Ca și alte droguri sintetice, persistă dificultăți în ceea ce privește controlul disponibilității precursorilor, pe măsură ce rețelele infracționale se adaptează la legislație. Producția de metamfetamină în Uniunea Europeană prezintă riscuri considerabile pentru sănătate, siguranță și mediu, de exemplu din cauza deșeurilor chimice.

Producția pe scară mare de metamfetamină în Uniunea Europeană a fost determinată de colaborarea dintre producătorii europeni de droguri sintetice și rețelele criminale mexicane. Schimbul de cunoștințe olandez și mexican, în special, a dus la instalații de producție de metamfetamină mai sofisticate și mai mari. Deși producția pe scară mare continuă, în laboratoare nu se mai găsesc frecvent producători mexicani deoarece producătorii europeni au învățat tehnicile. Această colaborare a stabilit însă un precedent important, cu un potențial risc considerabil pentru sănătatea și siguranța publică, deoarece se știe că rețelele infracționale mexicane produc fentanil ilegal pentru piața SUA.

Confiscările de metamfetamină din Uniunea Europeană au crescut mult în ultimii ani, fiind atribuite atât producției interne, cât și traficului din țări din afara UE, de exemplu Iranul, Mexicul și Nigeria. Producția de metamfetamină din Afganistan reprezintă, de asemenea, o amenințare, din cauza potențialului trafic către Uniunea Europeană pe rutele obișnuite pentru heroină. Creșterea nivelurilor de confiscări observate în Turcia poate fi un semn al acestei evoluții.

Aflați mai multe despre piața drogurilor din UE: Metamfetamina  

MDMA

Raport privind piețele europene ale drogurilor: MDMA Fotografie cu pastile de MDMA pe fond negru

MDMA-ul rămâne un drog popular consumat în Uniunea Europeană, asociat în general cu modele de consum episodic în viața de noapte și în medii de divertisment. Deși datele actuale sugerează o situație în general relativ stabilă cu privire la consumul de MDMA, la nivel național există diferențe considerabile.

Europa este un producător pe scară mare de MDMA, piața internă a consumatorilor fiind aprovizionată de producătorii europeni. Ca și alte droguri sintetice din Europa, producția de MDMA este concentrată în mare parte în Țările de Jos sau în vecinătatea lor. Cantități mari de MDMA produse în Europa sunt exportate și pe piețe din afara Uniunii Europene, printre care Australia și America.

Ca și în cazul altor droguri sintetice, producătorii de MDMA își adaptează adesea consumul de substanțe chimice și de precursori pentru a evita controalele. O altă evoluție este creșterea evidentă a numărului de cazuri raportate de accidente în instalații de producție a MDMA-ului, inclusiv incendii și explozii, posibil din cauza utilizării de echipamente inadecvate și a implicării de producători neexperimentați. Ca și alte droguri sintetice, producția de MDMA cauzează, de asemenea, daune considerabile mediului din cauza cantității de deșeuri chimice generate.

Tăria generală a comprimatelor de MDMA și a pulberilor disponibile pe piața cu amănuntul rămâne mare față de standardele istorice, deși în unele țări-cheie tendința pare în scădere. Disponibilitatea continuă a comprimatelor de MDMA cu doză mare este însă deosebit de îngrijorătoare. Altă amenințare este apariția recentă de noi produse de consum din MDMA, de exemplu produse comestibile și lichide, care pot atrage noi categorii de consumatori.

Alterarea MDMA-ului cu alte substanțe nocive rămâne, de asemenea, o problemă actuală, cu posibile consecințe grave asupra sănătății publice. În comprimatele și pulberile de MDMA se găsesc frecvent agenți alteranți, dar au existat incidente de alterare cu substanțe psihoactive noi, în special catinone. De asemenea, se pare că „cocaina roz” sau „tusibi”, un amestec de MDMA cu ketamină, cocaină sau 2C-B, care a fost semnalat pentru prima dată în țări din America Latină, este în curs de apariție pe piața europeană. Luate împreună, aceste evoluții arată că piața europeană a MDMA-ului este dinamică și rezilientă.

Substanțe psihoactive noi

Raport privind piețele europene ale drogurilor: SPN Fotografie cu SPN pe fond negru

Comerțul cu substanțe psihoactive noi (SPN) reprezintă o provocare semnificativă și dinamică pentru piața drogurilor din UE, deoarece aceste substanțe se schimbă continuu pentru a eluda restricțiile legale. În 2022 s-au confiscat în Europa un număr record de 30,6 de tone de substanțe psihoactive noi, printr-un număr relativ mic de confiscări masive.

Deși în ultimii ani, numărul total de substanțe psihoactive noi apărute prima dată în Europa a scăzut, piața rămâne dinamică, în fiecare an fiind detectate și monitorizate sute de substanțe prin sistemul de alertă timpurie al UE. Exploatarea variațiilor existente în legile naționale privind controlul drogurilor permite ca unele substanțe psihoactive noi să reapară după perioade lungi de absență.

Digitalizarea a jucat un rol important în facilitarea vânzării și distribuției de substanțe psihoactive noi. Disponibilitatea online a acestor substanțe prezintă provocări în materie de reglementare, subliniind nevoia de măsuri eficace de monitorizare și control al vânzărilor online.

Noile substanțe psihoactive sunt transportate cu precădere în Uniunea Europeană din afara Europei. Deși China continuă să fie un furnizor major, măsurile de control privind anumite substanțe sintetice (de exemplu catinonele, canabinoizii și opioizii) par să fi determinat transferul în India a unei proporții din producția de substanțe psihoactive – care a apărut ca sursă majoră, probabil din cauza controalelor interne limitate.

În Europa se observă și o anumită producție de catinonă sintetică, în special cantități în vrac de 3-CMC și 4-CMC. Posibilitatea producerii altor substanțe rămâne o amenințare, în special deoarece în prezent sunt controlați puțini precursori de substanțe psihoactive noi.

Capturile europene de catinone la scară mare, care implică importuri în vrac din India, sunt interceptate în principal de Țările de Jos și Spania pentru distribuție evidentă în Europa. Există, de asemenea, o tendință în creștere în furnizarea de ingrediente farmaceutice psihoactive sub formă de pulbere în vrac către Uniunea Europeană, despre care se suspectează că provin de la companii chimice și farmaceutice din afara Europei.

Începând din 2022, canabinoizii semisintetici se vând în mod deschis/la vedere? în Europa ca înlocuitori „legali” ai canabisului și ai delta-9-THC-ului. Acestea sunt produse din canabinoizi produși în mod natural, de exemplu canabidiolul extras din canabis cu conținut mic de THC (cânepă). Cantități în vrac au fost importate din Statele Unite, dar sunt produse și în Europa. Se vând sub formă de vapori, produse comestibile și alte produse sofisticate care pot fi atractive pentru tineri.

Există semne că noile opioizi sintetici, de exemplu nitazinele, sunt mai disponibile în unele părți ale Europei. Vânzarea greșită sau alterarea opioizilor obișnuiți cu aceste substanțe puternice poate fi, de asemenea, în creștere. Acest lucru mărește riscul de supradozaj și poate provoca focare de infecție. Aceste schimbări sunt probabil determinate de factori legați de ofertă, inclusiv posibilele întreruperi ale aprovizionării cu heroină.

Recent, s-au raportat în Europa amestecuri de noi opioizi cu benzodiazepine („benzo-dope”) sau cu xilazină, un sedativ pentru animale („tranq-dope”). Apărut prima dată în America de Nord, amestecul este asociat cu efecte nocive sporite, inclusiv cu riscul de supradozaj.

Prejudiciile asociate cu noile substanțe psihoactive rămân o preocupare semnificativă, în special în ceea ce privește intoxicările acute. Asigurarea unor măsuri eficace de reducere a efectelor nocive rămâne o provocare complexă, având în vedere natura diversă și în continuă evoluție a acestor substanțe, precum și faptul că s-ar putea ca consumatorii să nu fie conștienți de noile substanțe psihoactive specifice pe care le consumă, deoarece acestea pot fi vândute greșit ca alte droguri sau utilizate ca agenți de alterare.

Acțiuni pentru abordarea amenințărilor actuale și creșterea gradului de pregătire

A hand holding a light bulb in form of a human head

Monitorizarea și răspunsul la multiplele amenințări pe care le prezintă piața drogurilor din UE necesită o abordare multidisciplinară, flexibilă și prospectivă – atenuarea prejudiciilor și valorificarea oportunităților de schimbare pozitivă. Această secțiune prezintă domeniile-cheie care trebuie abordate pentru a răspunde în mod eficace amenințărilor actuale și viitoare generate de piețele drogurilor din UE.

Îmbunătățirea imaginii informațiilor: detectare, monitorizare și analiză

  • Întărirea monitorizării și analizei sistematice a pieței drogurilor din UE, inclusiv a precursorilor, a drogurilor ilegale și a noilor substanțe psihoactive, utilizând în continuare metode și tehnologii avansate, cum ar fi inteligența artificială și analiza imaginilor prin satelit.
  • Îmbunătățirea detectării și monitorizării substanțelor deosebit de nocive cu implicații negative considerabile pentru sănătatea publică, cum ar fi opioizii sintetici și noile substanțe psihoactive.
  • Întărirea în continuare a evaluările amenințărilor de-a lungul lanțului de aprovizionare cu droguri, cu accent pe modul în care evoluțiile din afara Europei pot avea un impact asupra pieței drogurilor din UE.
  • Îmbunătățirea monitorizării și analizei violenței legate de piața drogurilor, prin indicatori și instrumente comparabile, în scopul dezvoltării unei înțelegeri mai profunde a cauzelor acesteia. Concomitent, să se dea prioritate cartografierii rețelelor infracționale care reprezintă cea mai mare amenințare.
  • Îmbunătățirea monitorizării și a analizei utilizării platformelor online pentru comercializarea și distribuirea drogurilor. O atenție deosebită trebuie dată evoluțiilor de pe internetul de suprafață și de pe platformele de socializare, în special în ceea ce privește utilizarea lor de către tineri.
  • Elaborarea de noi cadre pentru a analiza impactul potențial al schimbărilor legislative asupra piețelor drogurilor ilegale. Acest lucru va necesita o mai bună înțelegere a dimensiunii pieței drogurilor și a posibilului impact al acesteia asupra guvernanței.

Întărirea răspunsurilor pentru a reduce aprovizionarea și a mări securitatea

  • Întărirea răspunsurilor operaționale împotriva rețelelor infracționale, în special împotriva rețelelor infracționale cu risc mare și a obiectivelor cu valoare mare. Printre acestea din urmă se numără brokerii și facilitatorii care permit activități ilegale, cum ar fi rețelele de spălare a banilor.
  • Mai multă prioritate activităților operaționale care dezmembrează rețele infracționale întregi și asociații lor.
  • Folosirea pe deplin a instrumentelor europene relevante pentru coordonarea operațională și cooperarea internațională, în special a grupurilor operative operaționale și echipelor comune de anchetă.
  • Îmbunătățirea răspunsurilor la traficul și deturnarea precursorilor și a substanțelor chimice esențiale utilizate în producția de droguri Sunt necesare strategii îmbunătățite pentru a împiedica rețelele infracționale să exploateze punctele slabe ale măsurilor de control actuale și pentru a reduce oferta de precursori.
  • Întărirea barierelor administrative pentru a împiedica infractorii să exploateze lacunele legislative și economia legală. Aceasta ar trebui să includă măsuri consolidate și specifice de combatere a corupției, pentru a împiedica infractorii să submineze statul de drept.
  • Întărirea capacității de interdicție în porturile maritime și în centrele poștale și de colete din Europa. Ar trebui să includă folosirea de tehnologii și instrumente de monitorizare avansate.
  • Întărirea și acordarea priorității politicilor de prevenire a criminalității axate pe tinerii care riscă să fie exploatați și recrutați de rețelele infracționale. Programe de prevenire și sensibilizare care să vizeze comportamentele de risc online în rândul tinerilor.

Întărirea cooperării internaționale

  • network on world map on blue background
    Întărirea angajamentului și cooperării cu organizațiile internaționale și cu țările terțe pentru a combate rețelele criminale de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu droguri ilegale. O atenție deosebită trebuie dată îmbunătățirii cooperării la punctele-cheie de legătură pentru fluxurile de droguri destinate Uniunii Europene.
  • Promovarea schimbului de date și informații privind rețelele, rutele și tendințele traficului de droguri, pentru a îmbunătăți cunoașterea situației și răspunsurile coordonate între Uniunea Europeană și țările terțe
  • Sprijinirea în continuare a aplicării regulamentelor europene și acordurilor internaționale relevante pentru armonizarea cadrelor juridice în vederea întreruperii comerțului cu droguri. O atenție deosebită trebuie dată îmbunătățirii cadrelor pentru extrădarea și urmărirea penală a infractorilor care își desfășoară activitatea în țări externe.
  • Întărirea parteneriatelor public-privat pentru a preveni exploatarea structurilor comerciale licite și a rutelor comerciale internaționale. Un exemplu ar fi acordarea de prioritate îmbunătățirii rezilienței împotriva activității infracționale în principalele centre logistice.

Investiții în consolidarea capacităților

  • Creșterea resurselor umane și financiare destinate răspunsurilor operaționale și strategice. O atenție deosebită trebuie acordată consolidării capacităților în punctele-cheie de intrare a fluxurilor de droguri în Europa, precum și asigurării coerenței și alinierii la cele mai bune practici stabilite.
  • Întărirea investițiilor în dezvoltarea și aplicarea tehnologiilor inovatoare de detectare, monitorizare și analiză.
  • Investiții în continuare în formarea lucrătorilor și a funcționarilor-cheie, atât în Europa, cât și în țările externe cheie, pentru a crește gradul de sensibilizare și a disemina mai mult cele mai bune practici de prevenire a activităților infracționale.
  • Întărirea asistenței și sprijinului pentru consolidarea capacităților acordate țărilor terțe pe principalele rute de trafic de droguri către Europa, cu accent pe asigurarea respectării legii, controlul la frontiere și tratamentul antidroguri și programele de reducere a riscurilor asociate.

Întărirea răspunsurilor în materie de politici, sănătate publică și siguranță

  • Îmbunătățirea în continuare a elaborării de politici bazate pe dovezi pentru a atenua efectele negative ale piețelor de droguri ilegale asupra sănătății și securității. În mod specific, este nevoie de abordări și răspunsuri politice orientate spre viitor, pe bază de evaluări detaliate ale amenințărilor, pentru a anticipa și a atenua în mod proactiv amenințările emergente.
  • Îmbunătățirea eforturilor specifice de prevenire a criminalității, cu accent pe comunitățile vulnerabile.
  • Investiții mai mari în intervenții de prevenire, tratament și reducere a riscurilor, orientate și bazate pe dovezi, pentru a atenua consecințele nocive ale consumului de droguri.
  • Îmbunătățirea conștientizării politicilor și răspunsurilor la riscurile și daunele de mediu asociate cu producția, traficul și consumul de droguri.

Către o abordare coerentă

eu flags in front of mirror windows building

Cadrul legislativ al UE este esențial pentru a oferi autorităților de aplicare a legii și autorităților judiciare o abordare coerentă în lupta împotriva criminalității organizate. Acest cadru legislativ oferă statelor membre instrumente eficiente, cum ar fi Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor infracționale (EMPACT), pentru a perturba actorii infracționali de-a lungul lanțului de aprovizionare cu droguri ilegale. Pe viitor, trebuie întărite alte abordări integrate, care să combată cauzele profunde ale piețelor de droguri ilegale. În acest scop, politicile și răspunsurile ar trebui să vizeze combaterea factorilor sociali, economici și psihologici care determină piețele de droguri ilegale. Punerea în aplicare în continuare a tuturor măsurilor relevante din cadrul legislativ al UE, împreună cu dezvoltarea de noi politici și răspunsuri pentru a face față amenințărilor emergente, este de mare importanță pentru a asigura coerența în lupta împotriva criminalității organizate.

Date sursă

Datele utilizate pentru a genera infograficele și diagramele de pe această pagină se găsesc mai jos.

Tabelul 1. Modificarea procentuală a confiscărilor de droguri în Uniunea Europeană în ultimul deceniu
Drogul Cantitate capturată Număr de capturi
Cocaină 416 -3
Plantă de canabis 260 -6
Metamfetamină 135 121
Heroină 126 -40
Rășină de canabis 77 -37
Amfetamină 42 -18

Despre această pagină 

Mod de citare recomandat: Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie și Europol (2024), Analiza piețelor de droguri din UE: Detalii esențiale pentru politică și practică, https://www.emcdda.europa.eu/publications/eu-drug-markets/analysis-key-insights-policy-and-practice_en

Identificatori:

HTML: TD-05-23-510-RO-Q
ISBN: 978-92-9497-999-5
DOI: 10.2810/354997

Top