Euroopan huumeraportti 2024: Suuntaukset ja kehityskulut

Alkuhuomautukset
Tämä raportti perustuu tietoihin, joita Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (EMCDDA) on saanut vuosittaisessa raportointiprosessissa EU:n jäsenvaltioilta, ehdokasvaltio Turkilta sekä Norjalta.
Nykyisen raportin tarkoituksena on esittää yleiskatsaus ja tiivistelmä Euroopan huumausainetilanteesta vuoden 2023 lopussa. Siten kaikki ryhmittelyt, kokonaisuudet ja merkinnät kuvastavat tilannetta, joka perustuu Euroopan unionin ja EMCDDA:n raportointiin osallistuneiden maiden vuodesta 2023 saatavilla oleviin tietoihin. Kaikki tiedot eivät kuitenkaan kata koko ajanjaksoa. Tietojen keruun ja toimittamisen vaatiman ajan vuoksi monet raporttiin sisältyvistä vuotuisista kansallisista tietokokonaisuuksista ovat viitevuodelta 2022 (tammikuu–joulukuu). Suuntauksia koskevat analyysit perustuvat ainoastaan niihin maihin, jotka ovat toimittaneet kyseiseltä ajanjaksolta riittävästi tietoja muutosten kuvaamiseksi. Lukijan on myös hyvä tietää, että huumeiden käytön kaltaisen piilevän ja leimaavan käyttäytymisen mallien ja suuntauksien seuranta on käytännössä ja metodologisesti haastavaa. Tästä syystä tämän raportin analyysissä käytetään monia eri tietolähteitä. Huolimatta merkittävistä parannuksista niin kansallisella tasolla kuin Euroopan laajuisessa analyysissäkin, on tärkeää tunnustaa tähän alaan liittyvät menetelmälliset haasteet. Tulkinnassa on näin ollen oltava varovainen erityisesti, kun valtioita verrataan yksittäisten toimenpiteiden perusteella. Tietoihin liittyvät varaumat esitetään tilastotiedotteessa, jossa annetaan yksityiskohtaista tietoa menetelmistä ja analyysin pätevyydestä sekä kommentoidaan saatavana olevien tietojen rajoituksia. Tiedotteessa on myös tietoa eurooppalaisissa arvioissa käytetyistä menetelmistä ja tiedoista, joissa voidaan käyttää interpolointia.
Sisältö
Huumetilanne Euroopassa vuonna 2024
Tällä sivulla esitetään uusimpiin tietoihin perustuva yleiskatsaus nykytilanteesta ja kehittymässä olevista huumausaineongelmista Euroopassa. Katsauksessa keskitytään vuoteen 2023. Analyysissä tuodaan esiin joitakin kehityskulkuja, joilla voi olla merkittäviä vaikutuksia huumausainepolitiikkaan ja alan toimijoihin Euroopassa.
Katsaus Euroopan huumetilanteeseen vuonna 2024 – keskeiset kehityskulut
Huumausaineiden tarjonta, tuotanto ja lähtöaineet
Euroopan unionissa yleisesti käytettyjen huumausaineiden tarjontaan liittyvien indikaattoreiden analyysi osoittaa, että saatavuus on edelleen runsasta kaikissa huumausainetyypeissä. Tällä sivulla on viimeisimpiin tietoihin perustuva yleiskatsaus huumeiden tarjonnasta Euroopassa. Katsauksessa on hyödynnetty takavarikointien ja huumausainerikosten viimeisimpiä kehityssuuntauksia sekä vuoden 2022 tietoja huumausaineiden tuotannosta ja lähtöaineiden takavarikoista.
Huumausaineiden tarjonta, tuotanto ja lähtöaineet – nykytilanne Euroopassa
Kannabis
Kannabis on edelleen Euroopan selvästi eniten käytetty huumausaine. Tällä sivulla esitetään uusin analyysi Euroopan huumausainetilanteesta kannabiksen osalta sekä tiedot muun muassa käytön yleisyydestä, hoidon tarpeesta, takavarikoista, hinnasta, puhtausasteesta ja haitoista.
Kannabis – nykytilanne Euroopassa
Kokaiini
Kokaiini on kannabiksen jälkeen toiseksi yleisimmin käytetty huumausaine Euroopassa, joskin käytön yleisyys ja käyttötavat vaihtelevat huomattavasti maiden välillä. Tällä sivulla esitetään uusin analyysi Euroopan huumausainetilanteesta kokaiinin osalta sekä tiedot muun muassa käytön yleisyydestä, hoidon tarpeesta, takavarikoista, hinnasta, puhtausasteesta ja haitoista.
Kokaiini – nykytilanne Euroopassa
Synteettiset stimulantit
Amfetamiini, metamfetamiini ja tuoreimpina tulokkaina synteettiset katinonit ovat kaikki Euroopan huumemarkkinoilla saatavilla olevia keskushermostoa stimuloivia synteettisiä aineita. Tällä sivulla esitetään uusin analyysi Euroopan huumausainetilanteesta synteettisten stimulanttien osalta sekä tiedot muun muassa käytön yleisyydestä, hoidon tarpeesta, takavarikoista, hinnasta, puhtausasteesta ja haitoista.
Synteettiset stimulantit – nykytilanne Euroopassa
MDMA
MDMA on synteettinen aine, joka muistuttaa kemiallisesti amfetamiineja, mutta sen vaikutus on hieman erilainen. Euroopassa MDMA:n käyttö on yleensä yhdistetty satunnaisiin kulutustottumuksiin yöelämän ja viihteen parissa. Tällä sivulla esitetään uusin analyysi MDMA:n tilanteesta Euroopassa sekä muun muassa tiedot käytön yleisyydestä, takavarikoinneista, hinnasta ja puhtaudesta.
MDMA – Euroopan nykytilanne
Heroiini ja muut opioidit
Heroiini on edelleen Euroopan yleisimmin käytetty laiton opioidi, joka aiheuttaa suuren osan terveysrasitteesta, jota huumausaineiden käytöstä seuraa. Euroopan opioidiongelma kehittyy kuitenkin edelleen tavalla, joka todennäköisesti vaikuttaa merkittävästi siihen, miten tämän alan haasteisiin vastataan tulevaisuudessa. Tällä sivulla esitetään uusin analyysi Euroopan huumausainetilanteesta heroiinin ja muiden opioidien osalta. Tarjolla on tietoa muun muassa näiden aineiden käytön yleisyydestä, hoidon tarpeesta, aineiden takavarikoista, hinnoista, puhtausasteesta ja haitoista.
Heroiini ja muut opioidit – nykytilanne Euroopassa
Uudet psykoaktiiviset aineet
Uusien psykoaktiivisten aineiden markkinoille on ilmaantunut suuri määrä aineita, ja uusia aineita havaitaan joka vuosi, mikä on tyypillistä näille markkinoille. Tällä sivulla on yleiskatsaus huumausainetilanteesta Euroopassa uusien psykoaktiivisten aineiden osalta. Katsauksessa on hyödynnetty takavarikoinneista ja EU:n varhaisvaroitusjärjestelmästä saatuja tietoja aineista, joita on havaittu ensimmäistä kertaa Euroopassa. Uusia aineita ovat synteettiset ja puolisynteettiset kannabinoidit, synteettiset katinonit, uudet synteettiset opioidit ja nitatseenit.
Uudet psykoaktiiviset aineet – nykytilanne Euroopassa
Muut huumeet
Huumausainemarkkinoilla saatavilla olevien tunnetuimpien aineiden lisäksi Euroopassa käytetään useita muitakin aineita, joilla on hallusinogeenisia, anesteettisia, dissosiatiivisia tai lamaannuttavia ominaisuuksia. Tällaisia ovat LSD, hallusinogeeniset sienet, ketamiini, gammahydroksibutyraatti ja dityppioksidi. Tällä sivulla esitetään uusin analyysi näiden aineiden tilanteesta Euroopassa, muun muassa takavarikoista, aineiden esiintyvyydestä ja käyttötavoista, hoitoon hakeutumisesta sekä aineisiin liittyvistä haitoista.
Muut huumausaineet – nykytilanne Euroopassa
Huumeiden pistokäyttö
Vaikka huumeiden pistokäyttö on jatkuvasti vähentynyt Euroopan unionissa viime vuosikymmenen aikana, tämä käyttötapa aiheuttaa edelleen suhteettoman suuren osan huumausaineiden käyttöön liittyvistä sekä akuuteista että kroonisista terveyshaitoista. Tällä sivulla esitetään uusin analyysi huumeiden pistokäytöstä Euroopassa. Analyysi sisältää keskeiset tiedot huumeiden esiintyvyydestä kansallisella tasolla ja erikoissairaanhoitoon hakeutuvien asiakkaiden keskuudessa sekä näkemyksiä ruiskujäämien analyysistä saaduista tuloksista ja muuta tietoa.
Huumeiden pistokäyttö – nykytilanne Euroopassa
Huumeisiin liittyvät tartuntataudit
Ruiskuhuumeidenkäyttäjät ovat vaarassa saada tartuntatauteja, koska he käyttävät yhteisiä huumeidenkäyttövälineitä. Tällä sivulla esitetään uusin analyysi huumeisiin liittyvistä tartuntataudeista Euroopassa. Analyysi sisältää keskeiset tiedot HIV- ja hepatiitti B- ja C-virustartunnoista.
Huumeisiin liittyvät tartuntataudit – nykytilanne Euroopassa
Huumekuolemat
Huumeiden käytöstä johtuvan kuolleisuuden arvioiminen on olennaista, jotta voidaan ymmärtää huumeiden käytön kansanterveydelliset vaikutukset ja niiden mahdolliset muutokset ajan myötä. Tällä sivulla esitetään ajantasainen analyysi huumekuolemista Euroopassa. Analyysi sisältää keskeiset tiedot yliannostuskuolemista, niihin liittyvistä huumausaineista ja muuta tietoa.
Huumekuolemat – nykytilanne Euroopassa
Opioidiagonistihoito
Opioidien käyttäjät muodostavat suurimman erikoistunutta huumehoitoa pääasiassa opioidiagonistihoidon muodossa saavan ryhmän. Tällä sivulla esitetään uusin analyysi opioidiagonistihoidon tarjoamisesta Euroopassa. Analyysi sisältää keskeiset tiedot muun muassa hoidon kattavuudesta, hoidossa olevien henkilöiden lukumäärästä ja hoitopoluista.
Opioidiagonistihoito – nykytilanne Euroopassa
Haittojen vähentäminen
Haittojen vähentäminen kattaa toimet, ohjelmat ja politiikat, joiden tavoitteena on vähentää huumeiden käytöstä yksilöille, yhteisöille ja yhteiskunnille aiheutuvia terveys-, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Tällä sivulla esitetään uusin analyysi haittojen vähentämistoimista Euroopassa, Analyysi sisältää keskeiset tiedot muun muassa opioidiagonistihoidosta, naloksoniohjelmista ja huumeiden käyttöhuoneista.
Haittojen vähentäminen – nykytilanne Euroopassa
Koko raportin pdf-versio
Euroopan huumausaineraportti 2024 on suunniteltu ensisijaisesti digitaaliseksi tuotteeksi, joka on jaettu osiin ja optimoitu verkkolukemista varten. Kustakin osiosta voi ladata pdf-version. Tässä on saatavilla myös PDF-versio koko raportista (sisältää kaikki moduulit ja liitetaulukot). Muuntoprosessin aikana saattaa tapahtua virheitä, ja on mahdollista, että PDF-versio ei sisällä kaikkia raportin ensijulkaisun jälkeen tehtyjä korjauksia (tarkista viimeisen päivityksen päivämäärä).
Lataa Euroopan huumausaineraportti 2024 -julkaisun PDF-versio kokonaisuudeessaan (16 MB, viimeisin päivitys 14.6.2024).
Kaavioluettelo
Luettelo kaikista raportissa esitetyistä kaavioista on saatavilla.
Datavisualisointi
Jäljempänä esitetään valikoima raportin datavisualisointeja.
Liitetaulukot
Näissä Euroopan huumausaineraporttia varten tuotetuissa taulukoissa esitetään kansallisia tietoja huumeiden yleisyyttä koskevista arvioista. Taulukoissa esitetään tietoja muun muassa seuraavista: opioidien ongelmakäyttö, korvaushoito, hoitoa saavien määrä, hoitoon hakeutuminen, huumeiden pistokäyttö, huumekuolemat, huumeisiin liittyvät tartuntataudit, ruiskujen jakaminen ja huumeiden takavarikot. Tiedot ovat osa EMCDDA:n vuoden 2024 tilastotiedotetta (Statistical bulletin), josta ne ovat peräisin. Samasta tilastotiedotteesta on saatavissa kuvauksia ja metadataa. Vuodet, joihin tiedot viittaavat, on ilmoitettu. Lisäksi joidenkin indikaattoreiden osalta näissä tietotaulukoissa esitetään kokonaisarvot EU:lle sekä EMCDDA:lle raportoiville maille ”EU+2” (EU:n jäsenvaltiot, Turkki ja Norja).
Euroopan huumeraportti 2024 (liitetaulukot)
Lähdetiedot
Linkit kaikkiin raportin datavisualisointien luomisessa käytettyihin lähdetietojen taulukoihin ovat kunkin luvun lopussa sekä useimmissa tapauksissa myös kunkin grafiikan alla. Raportin koko lähdeaineisto, mukaan luettuina raporttiin sisältyvien taulukoiden tiedot, on saatavilla alla olevan linkin kautta. Kaikki tiedot ovat täysin yhteensopivia Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) -käyttöoikeuden kanssa.
Vuoden 2024 Euroopan huumausaineraportin täydellinen lähdetietojen taulukkokokoelma
Raportin yhteydessä julkaistaan Statistical Bulletin 2024, joka tarjoaa pääsyn paitsi tämän raportin perustana oleviin tietoihin myös lisätietoihin ja -tilastoihin, metodologisiin huomautuksiin ja varauksiin.
Kiitokset
EMCDDA kiittää seuraavia yhteistyökumppaneitaan avusta tämän raportin laatimisessa:
- Reitoxin kansallisten yhteyspisteiden johtajat ja henkilöstö
- Reitoxin kansallisten yhteyspisteiden varhaisvaroitusjärjestelmän yhteystahot ja kansallisen varhaisvaroitusjärjestelmän asiantuntijat
- jäsenvaltioiden yksiköt ja asiantuntijat, jotka ovat koonneet raakadataa raporttia varten
- EMCDDA:n hallintoneuvoston ja tieteellisen komitean jäsenet
- Euroopan parlamentti, Euroopan unionin neuvosto, etenkin sen horisontaalinen huumausainetyöryhmä, ja Euroopan komissio
- Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC), Euroopan lääkevirasto (EMA) ja Europol
- Euroopan neuvoston Pompidou-ryhmä, Yhdistyneiden kansakuntien huumeiden ja rikollisuuden torjunnan toimisto (UNODC), WHO:n Euroopan aluetoimisto, Interpol, Maailman tullijärjestö (WCO), ESPAD-hanke (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), Euroopan jätevesiä analysoiva SCORE-ryhmä (Sewage Analysis Core Group Europe), Euro-DEN-Plus-verkosto (European Drug Emergencies Network), ESCAPE-verkosto (European Syringe Collection and Analysis Project Enterprise network), huumeiden käyttöhuoneiden eurooppalainen verkosto (ENDCR) ja TEDI-verkosto (Trans-European Drug Information network).
Reitox on huumeiden ja huumeriippuvuuden alan eurooppalainen tietoverkosto. Se muodostuu kansallisista yhteyspisteistä EU:n jäsenvaltioissa, ehdokasvaltio Turkissa, Norjassa ja Euroopan komissiossa. Yhteyspisteet ovat kansallisia viranomaisia, joista maan hallitus vastaa ja jotka toimittavat EMCDDA:lle tietoja huumausaineista.
Aiemmat Euroopan huumeraportit
Aiemmat Euroopan huumeraportit ovat saatavilla EMCDDA:n julkaisutietokannasta.
Tietoa tästä sivusta
Suositeltu viittaustapa: Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (2024), Euroopan huumeraportti 2024: Suuntaukset ja kehityskulut, https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023_fi
Tunnisteet:
HTML: TD-AT-24-001-FI-Q
ISBN: 978-92-9497-972-8
ISSN: 2314-9213
DOI-tunnus: 10.2810/452879