Den europæiske narkotikarapport 2024: Tendenser og udvikling

cover of the European Drug Report 2024, main page
Den europæiske narkotikarapport 2024: Tendenser og udvikling indeholder EMCDDA's seneste analyse af narkotikasituationen i Europa. Rapporten har fokus på brugen af illegale stoffer, relaterede skader og salget af stoffer, men indeholder også et omfattende sæt nationale data om disse temaer samt om specialiseret narkotikabehandling og væsentlige tiltag til mindskning af skadevirkninger.

Indledning

Denne rapport er baseret på oplysninger, som EMCDDA har modtaget som led i den årlige indberetningsproces fra EU's medlemsstater, kandidatlandet Tyrkiet samt Norge.

Formålet med denne rapport er at give et overblik over og et sammendrag af den europæiske narkotikasituation frem til udgangen af 2023. Alle grupperinger, aggregater og forklaringer afspejler derfor situationen på grundlag af de tilgængelige data i 2023 med hensyn til sammensætningen af EU og de andre lande, der deltog i EMCDDA's indberetninger. Alle data vil imidlertid ikke dække hele perioden. På grund af den tid, det tager at indsamle og indsende data, er mange af de årlige nationale datasæt, som er medtaget her, fra referenceåret januar til december 2022. Tendensanalysen er kun baseret på de lande, der har indsendt tilstrækkelige data til at beskrive ændringer i den pågældende periode. Læseren bør også være opmærksom på, at der både er praktiske og metodologiske udfordringer med at overvågne mønstre og tendenser for narkotikamisbrug, eftersom det er en skjult og stigmatiseret adfærd. Der anvendes derfor flere forskellige datakilder i analysen i denne rapport. Selv om der kan konstateres store forbedringer, både nationalt og med hensyn til, hvad der kan opnås i en analyse på europæisk plan, er det nødvendigt at anerkende de metodologiske vanskeligheder på dette område. Der må derfor anlægges en forsigtig fortolkning, navnlig når lande sammenlignes på grundlag af enkelte indikatorer. Forbehold vedrørende de anvendte data beskrives i onlineudgaven af den statistiske bulletin, som også indeholder nærmere oplysninger om metoder, analyseforbehold og bemærkninger om begrænsninger ved den tilgængelige information. Der er også oplysninger om de metoder og data, der er anvendt ved skønsvurderingen på europæisk plan, hvor data kan være interpoleret.

Indhold

Narkotikasituationen i Europa frem til 2024

Dette notat er udarbejdet på baggrund af de senest tilgængelige data på området og giver et overblik over den nuværende narkotikasituation samt nyopståede narkotikaproblemer, der påvirker Europa. Analysen fokuserer på året 2023 og fremhæver en række udviklingstendenser, der kan have betydelige konsekvenser for både narkotikapolitikken og fagfolk i Europa.
Narkotikasituationen i Europa i 2024 – de vigtigste udviklingstendenser

Narkotikaudbud, -produktion og -prækursorer

I følge en analyse af de udbudsrelaterede indikatorer for almindeligt anvendte illegale stoffer i Den Europæiske Union er tilgængeligheden fortsat høj for næsten alle typer af stoffer. På denne side kan du få et overblik over narkotikaudbuddet i Europa på grundlag af de nyeste data, understøttet af de seneste tidstendenser for beslaglæggelse af narkotika og overtrædelse af narkotikalovgivningen, sammen med data om narkotikaproduktion og beslaglæggelser af prækursorer fra 2022.
Narkotikaudbud, -produktion og -prækursorer – den aktuelle situation i Europa

Cannabis

Cannabis er stadig langt det mest anvendte ulovlige stof i Europa. På denne side finder du den seneste analyse af narkotikasituationen for cannabis i Europa, herunder udbredelse af brug, behandlingsefterspørgsel, beslaglæggelser, pris og renhed, skader osv. 
Cannabis – den nuværende situation i Europa

Kokain

Kokain er, efter cannabis, det næstmest brugte illegale stof i Europa, selvom udbredelsesniveauer og brugsmønstre varierer betydeligt fra land til land. På denne side finder du den seneste analyse af narkotikasituationen for kokain i Europa, herunder udbredelse af brug, behandlingsefterspørgsel, beslaglæggelser, pris og renhed, skadevirkninger og meget mere.
Kokain – den nuværende situation i Europa

Syntetiske stimulanser

Amfetamin, metamfetamin og på det seneste syntetiske katinoner er alle syntetiske stoffer, der stimulerer centralnervesystemet, og som er tilgængelige på det europæiske marked. På denne side finder du den seneste analyse af narkotikasituationen for syntetiske stimulanser i Europa, herunder udbredelse af brug, behandlingsefterspørgsel, beslaglæggelser, pris og renhed, skader osv.
Syntetiske stimulanser – den nuværende situation i Europa

MDMA

MDMA er et syntetisk stof, der er kemisk beslægtet med amfetaminer, men effekten er noget anderledes. I Europa har anvendelsen af MDMA generelt været forbundet med episodisk forbrug i natte- og forlystelseslivet. På denne side finder du den seneste analyse af narkotikasituationen for MDMA i Europa, herunder udbredelse af brug, beslaglæggelser, pris, renhed osv. 
MDMA – den nuværende situation i Europa

Heroin og andre opioider

Heroin er fortsat Europas mest udbredte ulovlige opioid og kan tilskrives en stor del af den misbrugsrelaterede sundhedsbyrde. Europas opioidproblem har imidlertid udviklet sig på måder, der har væsentlige konsekvenser for, hvordan vi reagerer på problemer på dette område. På denne side finder du den seneste analyse af narkotikasituationen for heroin og andre opioider i Europa, herunder udbredelse af brug, behandlingsefterspørgsel, beslaglæggelser, pris og renhed, skader osv. 
Heroin og andre opioider – den nuværende situation i Europa

Nye psykoaktive stoffer

Markedet for nye psykoaktive stoffer er kendetegnet ved det store antal stoffer, der er dukket op, og der opdages nye hvert år. På denne side finder du en oversigt over narkotikasituationen for nye psykoaktive stoffer i Europa, understøttet af oplysninger fra EU's tidlige varslingssystem om beslaglæggelser og stoffer, der er fundet for første gang i Europa. De nye stoffer omfatter syntetiske og semisyntetiske cannabinoider, syntetiske katinoner, nye syntetiske opioider og nitazener.  
Nye psykoaktive stoffer – den nuværende situation i Europa

Andre stoffer

Ud over de mere velkendte stoffer, der er tilgængelige på narkotikamarkederne, bruges en række andre stoffer med hallucinogene, bedøvende, dissociative eller dæmpende egenskaber i Europa, bl.a. LSD (lysergsyrediethylamid), hallucinogene svampe, ketamin, GHB og dinitrogenoxid (lattergas). På denne side finder du den seneste analyse af situationen med hensyn til disse stoffer i Europa, herunder beslaglæggelser, udbredelse af brug og brugsmønstre, førstegangsbehandling, skader osv.
Andre stoffer – den nuværende situation i Europa

Injektionsmisbrug

Selvom injektionsmisbrug er fortsat med at falde i EU i løbet af det seneste årti, kan en uforholdsmæssig stor del af både de akutte og kroniske sundhedsskader, der er forbundet med illegale stoffer, tilskrives denne type misbrug. På denne side finder du den seneste analyse af injektionsmisbrug i Europa, herunder nøgledata om udbredelse på nationalt plan og blandt klienter, der kommer i specialiseret behandling, samt resultater af undersøgelser af rester i sprøjter osv.
Injektionsmisbrug – den nuværende situation i Europa

Narkotikarelaterede infektionssygdomme

Stiknarkomaner risikerer at blive smittet med infektioner ved at dele injektionsudstyr. På denne side finder du den seneste analyse af narkotikarelaterede infektionssygdomme i Europa, herunder nøgledata om infektioner med hiv og hepatitis B- og C-virus.
Narkotikarelaterede infektionssygdomme – den nuværende situation i Europa

Forgiftningsdødsfald

For at forstå hvordan narkotika påvirker folkesundheden, og hvordan dette kan ændre sig over tid, er det vigtigt at beregne antallet af dødsfald, der kan tilskrives narkotikamisbrug. På denne side finder du den seneste analyse af forgiftningsdødsfald i Europa, herunder nøgledata om overdosisdødsfald, involverede stoffer osv. 
Narkotikarelaterede dødsfald – den nuværende situation i Europa

Behandling med opioidagonister

Opioidbrugere udgør den største gruppe, der gennemgår specialiseret behandling, hovedsagelig i form af behandling med opioidagonister. På denne side finder du den seneste analyse af tilbud om opioidagonistbehandling i Europa, herunder nøgledata om dækning, antallet af personer i behandling, behandlingsmuligheder osv.
Behandling med opioidagonister – den nuværende situation i Europa

Mindskning af skadevirkninger

Mindskning af skadevirkninger omfatter tiltag, programmer og politikker, som skal mindske de sundhedsmæssige, sociale og økonomiske skadevirkninger af narkotikamisbrug for individet, nærmiljøet og samfundet. På denne side finder du den seneste analyse af tiltag til mindskning af skadevirkninger i Europa, herunder nøgledata om behandling med opioidantagonister, naloxonprogrammer, fixerum osv. 
Mindskning af skadevirkninger – den nuværende situation i Europa

PDF-udgave af den fuldstændige rapport

Den europæiske narkotikarapport 2024 blev udformet som et produkt, derførst blev udgivet digitalt, struktureret efter moduler og optimeret til onlinelæsning. I hvert kapitel kan du downloade en PDF-udgave af siden. Her stiller vi også en pdf-udgave af den fuldstændige rapport til rådighed (alle moduler og bilagstabeller kombineret). Bemærk, at der kan være opstået fejl under konverteringsprocessen, og at det er muligt, at denne udgave ikke indeholder alle de rettelser, der er foretaget siden rapporten blev offentliggjort første gang (se datoen for seneste opdatering).

Download den fulde pdf-udgave af den europæiske narkotikarapport 2024 (16 MB, senest ajourført 14.6.2024)

Forkortelser

En liste over alle figurerne i rapporten er tilgængelig.

Datavisualisering

Et udvalg af datavisualiseringer fra rapporten ses nedenfor.

Bilag: tabeller

Disse tabeller, som specifikt er udarbejdet til den europæiske narkotikarapport, indeholder nationale data til skøn over udbredelse af stofbrug, herunder problematisk brug af opioider, substitutionsbehandling, antal klienter i behandling i alt, førstegangsbehandling, injektionsmisbrug, forgiftningsdødsfald, stofrelaterede infektionssygdomme, udlevering af sprøjter og beslaglæggelser. Dataene er hentet i og udgør et delsæt af EMCDDA's statistiske bulletin for 2024, hvor man kan finde noter og metadata. Det årstal, dataene vedrører, er angivet. For nogle indikatorer angiver disse datatabeller desuden totalværdier for EU samt for EMCDDA's indberettende lande, "EU+2" (EU's medlemsstater, Tyrkiet og Norge).

Bilag med tabeller til den europæiske narkotikarapport 2024  

Kildedata

Links til alle kildedatatabeller, der er anvendt i rapporten til at skabe datavisualiseringer, findes nederst i hvert kapitel, og i de fleste tilfælde under hver grafik. Hele kildedatasæt til rapporten, herunder data til tabeller, der vises i rapporten, findes ved at bruge linket nedenfor. Alle dataene er fuldt ud kompatible med Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) -licensen.

Komplet sæt med kildedata til den europæiske narkotikarapport 2024

Sammen med rapporten udgives den statistiske bulletin 2024, som giver adgang ikke blot til de underliggende data, der danner grundlag for denne rapport, men også til yderligere data og statistikker, metodologiske notater og forbehold.

Tak

EMCDDA vil gerne takke følgende for deres indsats i forbindelse med udarbejdelsen af denne årsrapport:

Nationale Reitox-kontaktpunkter

Reitox er det europæiske informationsnet for narkotika og narkotikamisbrug. Netværket består af nationale kontaktpunkter i EU-medlemsstaterne, kandidatlandet Tyrkiet, Norge og Europa-Kommissionen. Disse kontaktpunkter udnævnes af medlemsstaternes statslige myndigheder til nationale myndigheder med ansvar for formidling af oplysninger om narkotikasituationen til EMCDDA.

Tidligere udgaver af denne rapport

Tidligere udgaver af den europæiske narkotikarapport findes i vores database over publikationer.

Om denne side 

Ved citat angives som kilde: Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (2024), Europæisk narkotikarapport 2024: Tendenser og udvikling, https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2024_en

Identifikatorer:

HTML: TD-AT-24-001-DA-Q
ISBN: 978-92-9497-973-5
ISSN: 2314-9043
DOI: 10.2810/970


Top