Europeisk narkotikarapport 2024: Trender och utveckling

cover of the European Drug Report 2024, main page
Europeisk narkotikarapport 2024: Trender och utveckling presenterar EMCDDA:s senaste analys av narkotikasituationen i Europa. Rapporten fokuserar på användning av olaglig narkotika, relaterade skador och narkotikatillgång och innehåller en omfattande uppsättning nationella uppgifter om dessa teman samt om specialiserad narkotikabehandling och viktiga insatser för minskning av skadeverkningar.

Inledande kommentar

Denna rapport bygger på information som EMCDDA har fått av medlemsstaterna, kandidatlandet Turkiet och Norge i den årliga rapporteringsprocessen.

Syftet med rapporten är att sammanfatta och ge en översikt över narkotikasituationen i Europa fram till slutet av 2023. Alla indelningar, sammanställningar och beteckningar bygger på tillgängliga uppgifter och speglar situationen till och med 2023 när det gäller sammansättningen av Europeiska unionen och de länder som ingick i EMCDDA:s rapportering. Alla uppgifter täcker dock inte hela perioden. Det tar tid att sammanställa och lämna in uppgifter, och därför avser många av de nationella årliga uppgifterna referensåret januari–december 2022. Trendanalysen bygger dock endast på de länder som har tillhandahållit tillräckligt med uppgifter för att beskriva förändringar under den angivna perioden. Läsaren bör även vara medveten om att det finns både praktiska och metodologiska utmaningar med att övervaka mönster och trender för narkotikaanvändning, eftersom det är ett dolt och stigmatiserat beteende. Därför används flera datakällor för den analys som redovisas i rapporten. Betydande förbättringar kan noteras både nationellt och när det gäller vad som går att uppnå i en analys på europeisk nivå, men de metodologiska svårigheterna på området kan man inte komma ifrån. Alla tolkningar måste därför göras med försiktighet, särskilt när länder jämförs utifrån ett enda mått. Reservationer när det gäller uppgifter finns på webben i vår statistikbulletin 2024, som innehåller detaljerad information om metoder, förbehåll vad gäller analyser och kommentarer om begränsningar i de uppgifter som använts. Där finns även information om de metoder och uppgifter som använts för beräkningar på europeisk nivå, där interpolering kan ha använts.

Innehåll

Narkotikasituationen i Europa fram till 2024

Denna sida bygger på de senast tillgängliga uppgifterna för att ge en översikt över den nuvarande situationen och de nya narkotikaproblemen i Europa, med fokus på året fram till slutet av 2023. Den analys som presenteras här belyser vissa utvecklingstendenser som kan få betydande följder för narkotikapolitiken och rättstillämparna i Europa.
Att förstå Europas narkotikasituation år 2024 – den viktigaste utvecklingen

Försäljning, produktion och prekursorer

Enligt en analys av de tillgångsrelaterade indikatorerna för vanliga typer av olaglig narkotika i Europeiska unionen är tillgängligheten fortsatt hög för alla typer av substanser. På den här sidan hittar du en översikt över tillgången till narkotika i Europa på grundval av de senaste uppgifterna, med stöd av den senaste tidens trender för narkotikabeslag och narkotikabrott, tillsammans med 2022 års uppgifter om narkotikaproduktion och prekursorbeslag.
Försäljning, produktion och prekursorer – den nuvarande situationen i Europa

Cannabis

Cannabis är fortfarande den tveklöst oftast använda olagliga narkotikan i Europa. På den här sidan finner du den senaste analysen av narkotikasituationen för cannabis i Europa, inklusive användningsprevalens, efterfrågan på behandling, beslag, pris och renhet, skador osv. 
Cannabis – den nuvarande situationen i Europa

Kokain

Efter cannabis är kokain den vanligaste olagliga narkotikatypen i Europa, men prevalensen och användningsmönstren skiljer sig avsevärt mellan olika länder. På den här sidan finner du den senaste analysen av narkotikasituationen för kokain i Europa, med information om bland annat användningsprevalens, efterfrågan på behandling, beslag, pris, renhet och skadeverkningar.
Kokain – den nuvarande situationen i Europa

Syntetiska centralstimulerande medel

Amfetamin, metamfetamin och, på senare tid, syntetiska katinoner är alla syntetiska centralstimulerande medel för centrala nervsystemet som är tillgängliga på narkotikamarknaden i Europa. På den här sidan ser du den senaste analysen av narkotikasituationen för syntetiska centralstimulerande medel i Europa, inklusive användningsprevalens, efterfrågan på behandling, beslag, pris och renhetsgrad, skador med mera.
Syntetiska stimulantia – den nuvarande situationen i Europa

MDMA

MDMA är en syntetisk drog som är kemiskt besläktad med amfetaminer men med något annorlunda effekter. I Europa har användningen av MDMA i allmänhet förknippats med mönster av episodisk användning i nattlivs- och nöjesmiljöer. På den här sidan finner du den senaste analysen av narkotikasituationen för MDMA i Europa, inklusive användningsprevalens, beslag, pris och renhet osv. 
MDMA – den nuvarande situationen i Europa

Heroin och andra opioider

Heroin fortsätter att vara Europas vanligaste olagliga opioid och står för en stor del av den hälsobörda som tillskrivs användning av olaglig narkotika. Europas opioidproblem fortsätter emellertid att utvecklas på ett sätt som sannolikt kommer att få betydande konsekvenser för hur vi hanterar frågor på detta område. På den här sidan finner du den senaste analysen av narkotikasituationen för heroin och andra opioider i Europa, inklusive användningsprevalens, efterfrågan på behandling, beslag, pris, renhet, skada osv. 
Heroin och andra opioider – den nuvarande situationen i Europa

Nya psykoaktiva substanser

Marknaden för nya psykoaktiva substanser kännetecknas av det stora antalet substanser som har dykt upp, och nya upptäcks varje år. På den här sidan hittar du en översikt över narkotikasituationen för nya psykoaktiva substanser i Europa, som stöds av uppgifter om beslag och information från EU:s system för tidig varning om nya psykoaktiva substanser för substanser som upptäcks för första gången i Europa. Nya substanser som omfattas är syntetiska och halvsyntetiska cannabinoider, syntetiska katinoner, nya syntetiska opioider och nitazener.  
Nya psykoaktiva substanser – den nuvarande situationen i Europa

Andra droger

Vid sidan av de mer välkända substanserna som finns på de olagliga narkotikamarknaderna används i Europa ett antal andra substanser med hallucinogena, anestetiska, dissociativa eller depressiva egenskaper, bland annat LSD, hallucinogena svampar, ketamin, GHB och dikväveoxid (lustgas). På den här sidan hittar du den senaste analysen av situationen när det gäller dessa ämnen i Europa, inklusive beslag, prevalens och användningsmönster, påbörjande av behandling, skador med mera.
Andra droger – den nuvarande situationen i Europa

Injektionsbruk

Trots att injektionsbruket har fortsatt att minska under det senaste decenniet i EU, står detta beteende fortfarande för en oproportionerligt stor andel av både akuta och kroniska hälsoskador som är förknippade med användning av olaglig narkotika. På den här sidan hittar du den senaste analysen av injektionsbruk i Europa, inklusive nyckeluppgifter om prevalens på nationell nivå och bland klienter som påbörjar specialistbehandling samt insikter från studier om analys av sprutrester och mer.
Injektionsbruk – den nuvarande situationen i Europa

Narkotikarelaterade infektionssjukdomar

Personer som injicerar narkotika riskerar att smittas av infektioner genom att dela med sig av utrustning för narkotikaanvändning. På den här sidan hittar du den senaste analysen av narkotikarelaterade infektionssjukdomar i Europa, inklusive nyckeluppgifter om infektioner med hiv och hepatit B- och C-virus.
Narkotikarelaterade infektionssjukdomar – den nuvarande situationen i Europa

Narkotikarelaterade dödsfall

Att uppskatta den dödlighet som kan hänföras till narkotikamissbruk är avgörande för att förstå narkotikabrukets inverkan på folkhälsan och hur detta kan förändras över tid. På den här sidan hittar du den senaste analysen av den narkotikarelaterade dödligheten i Europa, inklusive viktiga uppgifter om dödsfall på grund av överdos, de substanser som de avlidna tagit osv. 
Narkotikarelaterade dödsfall – den nuvarande situationen i Europa

Behandling med opioidagonister

Opioidanvändare utgör den största gruppen som genomgår specialiserad narkotikabehandling, främst i form av behandling med opioidagonister. På den här sidan hittar du den senaste analysen av tillhandahållandet av behandling med opioidagonister i Europa, inklusive nyckeluppgifter om täckning, antalet personer i behandling, vägar till behandling med mera.
Behandling med opioidagonister – den nuvarande situationen i Europa

Minskning av skadeverkningar

Minskning av skadeverkningar omfattar insatser, program och policyer som syftar till att minska de hälsomässiga, sociala och ekonomiska skadorna av narkotikabruk för individen och samhället. På den här sidan hittar du den senaste analysen av insatser för minskning av skadeverkningar i Europa, inklusive nyckeluppgifter om behandling med opioidagonister, naloxonprogram, rum för narkotikaanvändning med mera. 
Skademinskning – den nuvarande situationen i Europa

Pdf-version av den fullständiga rapporten

Den europeiska narkotikarapporten 2024 utformades som en digital produkt, strukturerades i moduler, och optimerades för onlineläsning. Inom varje kapitel kan du ladda ner en pdf-version av sidan. Vi gör också en pdf-version av den fullständiga rapporten tillgänglig här (där samtliga moduler och bifogade tabeller har kombinerats). Observera att vissa fel kan ha uppstått under bearbetningsprocessen och att det är möjligt att denna version inte innehåller alla korrigeringar som gjorts sedan rapporten först publicerades (kontrollera datumet för senaste uppdatering).

Ladda ner den fullständiga pdf-versionen av den europeiska narkotikarapporten 2024 (16 MB, senast uppdaterad den 14 juni 2024)

Lista över figurer

En förteckning över alla figurer i rapporten finns tillgänglig.

Visualiseringar av data

Ett urval av datavisualiseringar från rapporten finns nedan.

Tabellbilaga

Dessa tabeller, som tagits fram specifikt för den europeiska narkotikarapporten, innehåller nationella uppgifter om uppskattad prevalens för narkotikaanvändning, inklusive användning av opioider, substitutionsbehandling, totalt antal personer i behandling, behandlingsstart, injektionsbruk, narkotikarelaterade dödsfall, narkotikarelaterade infektionssjukdomar, utdelning av sprutor och gjorda beslag. De uppgifter som presenteras här är hämtade från EMCDDA:s statistikbulletin 2024, som innehåller kommentarer och metadata. I tabellerna framgår vilket år uppgifterna gäller. För vissa indikatorer ger dessa tabeller dessutom totala värden för såväl EU som för EMCDDA:s rapporterande länder, ”EU + 2” (EU:s medlemsstater, Turkiet och Norge).

Europeisk narkotikarapport 2024 bifogade tabeller  

Källdata

Länkar till alla källdatatabeller som används i rapporten för att skapa datavisualiseringar finns längst ner i varje kapitel, samt i de flesta fall under varje grafik. Hela källdatauppsättningen för rapporten, inklusive uppgifter för tabeller som visas i rapporten, finns på länken nedan. Alla data är helt kompatibla med licensen Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).

Fullständig uppsättning källdatatabeller för den europeiska narkotikarapporten 2024

Tillsammans med denna rapport lanserades statistikbulletinen 2024, som ger tillgång till inte bara de uppgifter som ligger till grund för denna rapport, utan även till ytterligare uppgifter och statistik, metodanmärkningar och förbehåll.

Tack till medverkande

EMCDDA vill tacka alla som har hjälpt till i arbetet med rapporten:

Reitox nationella kontaktpunkter

Reitox är det europeiska nätverket för information om narkotika och narkotikamissbruk. Nätverket består av nationella kontaktpunkter i EU:s medlemsstater, kandidatlandet Turkiet, Norge och Europeiska kommissionen. Kontaktpunkterna är de nationella myndigheter som under respektive regerings ansvar lämnar information om narkotika och narkotikaanvändning till EMCDDA.

Tidigare utgåvor av denna rapport

Tidigare utgåvor av den europeiska narkotikarapporten finns i vår databas över publikationer.

Om denna sida 

Rekommenderad källhänvisning: Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (2024), Europeisk narkotikarapport 2024: Trender och utveckling, https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2024_en

Identitetsbeteckningar:

HTML: TD-AT-24-001-SV-Q
ISBN: 978-92-9497-970-4
ISSN: 2314-9221
DOI: 10.2810/023


Top