Försäljning, produktion och prekursorer – nuvarande situation i Europa (Europeisk narkotikarapport 2024)

Enligt en analys av de utbudsrelaterade indikatorerna för de vanligaste typerna av olaglig narkotika i Europeiska unionen är tillgängligheten fortsatt hög för alla typer av substanser. På den här sidan hittar du en översikt över tillgången till narkotika i Europa på grundval av de senaste uppgifterna, med stöd av de senaste trenderna för narkotikabeslag och narkotikabrott, tillsammans med 2022 års uppgifter om narkotikaproduktion och prekursorbeslag.
Denna sida ingår i Europeisk narkotikarapport 2024, EMCDDA:s årliga översikt över narkotikasituationen i Europa.
Senaste uppdatering: 11 juni 2024
Stor narkotikatillgång till följd av import och produktion av stora volymer inom Europeiska unionen
Tillgång till narkotika inom Europeiska unionen
Enligt en analys av de utbudsrelaterade indikatorerna för olaglig narkotika i Europeiska unionen är tillgången fortsatt stor för alla typer av substanser. Marknaden kännetecknas också av en utbredd tillgång på ett bredare spektrum av droger som ofta finns att tillgå med hög styrka eller renhetsgrad, vilket kan öka hälsoriskerna. Dessa inbegriper nya substanser, för vilka både användarnas kunskap och den vetenskapliga kunskapen om hälsoriskerna kan vara begränsad. Substanserna finns dessutom tillgängliga på marknaden i allt fler former och kan i vissa fall intas på allt fler sätt, vilket cannabis är ett exempel på (finns bland annat för vejpning och som ätbara produkter). Sammantaget ger denna utveckling anledning till oro med tanke på att det finns en potential för ökad användning av olagliga substanser överlag och på att riskerna med vissa substanser kan öka, särskilt bland sårbara användare såsom socialt och ekonomiskt marginaliserade och utsatta människor. I synnerhet finns det farhågor om att människor som använder narkotika kan löpa större risk att drabbas av negativa hälsoeffekter, inklusive förgiftningar och dödsfall, genom att, eventuellt omedvetet, använda starkare substanser eller substanser med högre renhetsgrad, särskilt om det rör sig om nyare substanser.
Globaliseringen av de operativa metoder som används av organiserade kriminella grupper verkar vara en viktig faktor som underlättar den stora narkotikatillgången i Europa. Europeiska narkotikaproducenter och narkotikahandlare har nu ett närmare samarbete med internationella kriminella nätverk, vilket leder till större motståndskraft i flödet av olaglig narkotika till och från Europeiska unionen. Ett flertal sydamerikanska, väst- och sydasiatiska samt nordafrikanska länder är fortfarande centrala ursprungsområden för olaglig narkotika som förs in i Europa, medan Kina och Indien är centrala ursprungsländer för nya psykoaktiva substanser, och Indien kan komma att få en mer framträdande roll när det gäller substanser som exempelvis syntetiska katinoner. Narkotikaprekursorer och relaterade kemikalier uppges också ofta komma från Kina.
Stora beslag av narkotika, särskilt kokain, i intermodala fraktcontainrar har fortsatt att upptäckas under de senaste åren. År 2023 rapporterade Spanien exempelvis sitt hittills största beslag. Det omfattade 9,5 ton kokain som hade gömts i en sändning bananer som kom från Ecuador (figur 1.1). För att smuggla narkotika utnyttjar organiserade kriminella grupper i allt högre grad den lagliga kommersiella infrastrukturen som används inom global handel. Dokumenterade fall visar på infiltration av leveranskedjor och exploatering av nyckelpersonal genom hot och korruption. Dessutom ses en oroväckande trend där kriminella nätverk rekryterar och utnyttjar mycket unga personer i den olagliga narkotikahandeln. Detta återspeglas i att brottsbekämpande myndigheter prioriterar att motverka denna typ av hot. Mer allmänt, och särskilt i de europeiska länder där det är känt att stora mängder narkotika smugglas in eller produceras, finns det en växande insikt om behovet av att göra mer för att bekämpa det våld, den korruption och det kriminella utnyttjande som sker i samband med narkotikarelaterad verksamhet.


Källa: Guardia Civil.
Produktionsmetoderna och den internationella handeln med olaglig narkotika anpassas hela tiden efter den geopolitiska utvecklingen, regionala konflikter och förändringar i handelsvägar. De senaste årens utveckling i Colombia, Brasilien och Ecuador har till exempel bidragit till ökad tillgång på kokain, som smugglas till Europeiska unionen av organiserade kriminella grupper. Dessa använder sig av flera olika smugglingsmetoder samtidigt (figur 1.2) för att försöka undgå upptäckt. Enligt FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrås uppskattning har opiumodlingen i Afghanistan minskat med 95 procent under 2023, till följd av talibanernas opiumförbud. Även om det är för tidigt att avgöra hur stor inverkan denna situation kommer att få på de europeiska narkotikamarknaderna, kommer den sannolikt att påverka tillgången på heroin i Europa under de kommande åren och det finns en risk för att heroin kommer att ersättas med andra typer av narkotika, till exempel mycket starka syntetiska opioider eller centralstimulerande medel. Samtidigt verkar konflikterna i Ukraina och Mellanöstern påverka de smugglingsvägar som används för att föra in olaglig narkotika i Europa.
Visa ovanstående grafik i textversion
Smugglingsmetoder
- Infiltration av logistiska leveranskedjor
- Intermodala fraktcontainrar
- Byte av containrar, kodbedrägeri, extraktionsteam
- Korruption, hot riktade till tjänstemän och fartygsoperatörer
- Ökad användning av mindre hamnar
- Flytande GPS-taggade sändningar
- Fördelning från moderfartyg till mindre fartyg
- Snabbgående motorbåtar, fritidsbåtar
- Ytgående undervattensfartyg (s.k. narco subs eller torpeder)
- Döljande av smuggelgods på kemisk väg eller på annat sätt
- Ökad användning av allmänflyg, små flygfält
Nästan 70 procent av tullmyndigheternas narkotikabeslag sker i Europeiska unionens hamnar. EU:s färdplan för att bekämpa narkotikahandel från 2023 kompletterar EU:s narkotikastrategi och handlingsplan 2021–2025 och innehåller åtgärder för att förbättra tullens riskhantering och möjligheterna att upptäcka smugglad narkotika och prekursorer. I detta ingår att förbättra tullinformationssystemens interoperabilitet mellan EU:s medlemsstater och stödja införandet av avancerad utrustning för containerskanning. Färdplanen stöder också den nyligen inrättade europeiska hamnalliansen, ett offentlig-privat partnerskap som inrättats för att öka motståndskraften hos Europas viktigaste logistikcentrum mot narkotikasmuggling och infiltration av organiserade kriminella grupper. Det kommer att syfta till att stödja genomförandet av bästa praxis och rekommendationer från 2023 års tematiska Schengenutvärdering om narkotikasmuggling via hamnar. Detta kommer inte bara att omfatta bekämpning av narkotikasmuggling till Europa, utan även insatser från brottsbekämpande myndigheters sida mot smugglingen på järnvägs- och vägnät.
Genom att skapa alternativa kemikalier försöker organiserade kriminella grupper kringgå lagstiftning och tullkontroller som begränsar användningen av kemikalier som i stor utsträckning används i lagliga industrier. Som svar på detta bidrar EU:s färdplan till att påskynda EU:s lagstiftningsplaner för kontroll av prekursorer, för att undvika att bli omkörda av den brottsliga innovationen. Detta ska åstadkommas genom att lagstiftningen utvidgas till att omfatta kända derivat och relaterade kemikalier som kan omvandlas till eller ersätta etablerade narkotikaprekursorer. EMCDDA:s reviderade mandat innebär att byrån omvandlas till Europeiska unionens narkotikamyndighet (EUDA) och får en viktigare roll när det gäller att stödja Europeiska kommissionen i övervakningen, planeringen och hotbedömningen på området prekursorer. EU:s färdplan syftar också till att ta itu med frågan om alternativa kemikalier genom att stödja tullaboratoriernas behov av utrustning. Informationsutbytet med länder varifrån prekursorer hämtas kommer att förbättras, bland annat genom den gemensamma uppföljningsgruppen för prekursorer mellan EU och Kina. Europeiska kommissionen är också medlem i den USA-ledda globala koalitionen för att ta itu med hot från syntetisk narkotika, där deltagande länder samarbetar kring prioriterade åtgärder inriktade på prekursorer, inklusive sådana som krävs för att tillverka nya syntetiska opioider.
Narkotikaproduktion i Europeiska unionen
Dessa politiska initiativ sker i en tid då Europa fortsätter att vara en viktig produktionsregion för olika typer av olaglig narkotika. Den cannabis som produceras i EU används i allmänhet också inom EU, och varje år rapporteras tusentals cannabisodlingsplatser ha avvecklats i EU:s medlemsstater. Syntetisk narkotika, som MDMA och amfetamin, produceras också i EU och kan smugglas till marknader utanför EU. Enligt rapporterna producerades en rad olika ämnen på de hundratals anläggningar för olaglig narkotikaproduktion som avvecklats i Europeiska unionen, allt från kokain och heroin till amfetamin, metamfetamin, syntetiska katinoner och MDMA. Även om det kan vara svårt att avgöra, vet man att det i vissa fall produceras flera substanser vid samma laboratorium, till exempel olika syntetiska centralstimulerande medel som kräver liknande kemikalier och produktionsutrustning. Det är svårt att uppskatta produktionskapaciteten hos enskilda avvecklade laboratorier. På det hela taget innebär detta att man visserligen kan fastställa att det sker produktion av olika typer av olaglig narkotika i Europa, men att det fortfarande är problematiskt att skaffa sig en överblick över det totala antalet anläggningar samt över trender eller förändringar i kapaciteten. Även om det upptäcks vissa storskaliga metamfetamin- och amfetaminlaboratorier är många av anläggningarna som rapporteras småskaliga, vilket medför att det rapporteras fler och att siffrorna fluktuerar från år till år. Nederländerna och Spanien rapporterade flest nedmonterade MDMA-produktionsanläggningar, men vissa medlemsstater som vanligtvis nedmonterar många anläggningar kunde inte tillhandahålla någon information för 2022. Upptäckten av separata anläggningar för framställning, utvinning, styckning och förpackning av kokain under senare år tyder på att kokainproduktionen nu är väletablerad i Europa och att innovativa metoder används för att föra in denna drog i Europa.
Innovativa produktionsprocesser har också identifierats genom vissa nyligen gjorda beslag av kemikalier som kan användas för att tillverka de prekursorer som behövs för att framställa amfetamin, metamfetamin och MDMA och därmed kringgå de kontroller som finns för att minska tillgången till dessa droger. Stora beslag av prekursorer under 2022 tyder på att produktionen av syntetiska katinoner fortsätter att vara betydande, särskilt i Polen. Storleken på de produktionsanläggningar som rapporterats som avvecklade av brottsbekämpande myndigheter varierar från laboratorier i ”köksskala” till anläggningar med högre kapacitet som drivs av flera delansvariga och som producerar flera tiotals kilo färdig produkt per omgång i särskilda reaktorer. På mindre anläggningar förefaller produktionen huvudsakligen vara avsedd för lokala marknader och ibland för försäljning på darknet. Även om informationen är mycket begränsad förefaller större produktionsanläggningar också leverera till lokala marknader och ibland exporteras den färdiga produkten till länder utanför Europa.
Användningen av en bredare uppsättning kemikalier för att skapa både nya substanser och olika synteser för mer etablerade droger utgör en komplex utmaning för tullen, brottsbekämpningen och lagstiftningen. Olaglig framställning av syntetisk narkotika inom Europeiska unionen för export och lokala marknader är fortfarande en källa till risker för folkhälsan, både för människor som använder potentiellt farliga substanser och på grund av de miljöskador som deras produktion kan ha lokalt.
Viktiga data och trender
Trender i tillgången till narkotika
-
Indexerade trender visar totalt sett att mängden av alla droger som beslagtas i Europeiska unionen ökade mellan 2012 och 2022, särskilt under de senaste fem åren, även om mängden amfetamin och metamfetamin som beslagtagits under de senaste tre åren har fluktuerat något (figur 1.3).
-
Mellan 2012 och 2022 har de största ökningarna gällt kokain (+ 376 procent), metamfetamin (+ 293 procent), marijuana (+ 184 procent), heroin (+ 91 procent), MDMA (+ 71 procent) och amfetamin (+ 74 procent). Den lilla ökning som observerats för hasch (+ 5 procent) är kopplad till den minskning med 52 procent som Spanien rapporterade för 2022 och som sannolikt har sin orsak i ändrade smugglingsvägar. Det finns betydande användarmarknader för dessa droger i Europa. Det är dock sannolikt att de ökade mängder som beslagtagits åtminstone delvis speglar Europas viktigare roll för tillverkning och export av dessa droger samt som transitområde för dem.
De indexerade trenderna som presenteras speglar de relativa förändringarna av narkotikabeslagen under en tioårsperiod, men ger ingen indikation på de verkliga mängderna.
MDMA-tabletter omvandlades till massekvivalenter, med en massa på 0,25 gram MDMA per tablett som utgångspunkt.
-
Det är svårt att tolka trenderna för narkotikabeslag, eftersom de påverkas av strategier och prioriteringar för polisarbete och brottsbekämpning, smugglingsgruppernas grad av framgång när det gäller att undvika upptäckt och eventuella underliggande förändringar i tillgänglighet och användning.
-
År 2022 rapporterades omkring en miljon beslag i Europeiska unionen, där cannabisprodukter var de som oftast beslagtogs och motsvarade 71 procent av alla beslag (figur 1.4 och figur 1.5).
MDMA-tabletter omvandlades till massekvivalenter, med en massa på 0,25 gram MDMA per tablett som utgångspunkt.
-
I fråga om antal beslag var siffrorna lägre för 2022 än för 2012 när det gäller hasch (− 18 procent), marijuana (− 23 procent) och heroin (− 28 procent) (figur 1.6). Detta kan återspegla förändringar i polisens metoder, användningsmönster eller narkotikatillgång.
-
De största ökningarna av antalet beslag mellan 2012 och 2022 gällde metamfetamin (+ 180 procent), MDMA (+ 60 procent), kokain (+ 26 procent) och amfetamin (+ 5 procent).
De indexerade trenderna som presenteras speglar de relativa förändringarna av narkotikabeslagen under en tioårsperiod, men ger ingen indikation på de verkliga mängderna.
Trender i narkotikabrott
-
I EU rapporterades omkring 1,5 miljoner narkotikabrott 2022, vilket är en ökning med 26 procent jämfört med 2012. Mer än tre fjärdedelar av dessa brott (77 procent eller 1,2 miljoner) gäller användning eller innehav för personligt bruk.
-
Av de uppskattade 1,5 miljoner narkotikabrott som skett rapporteras narkotikaslaget som brottet avser i strax under 1 miljon brott. Av brotten avsåg 809 000 innehav eller användning, 177 000 försäljning och 3 000 gällde andra typer av brott (figur 1.7). Definitionen av vad som utgör ett brott avseende försäljning (”supply-related offence”) kan variera mellan länderna.
-
Med cirka 609 000 rapporterade brott 2022 stod cannabis för mer än tre fjärdedelar av de brott avseende användning eller innehav (75 procent) där narkotikaslaget är känt, och strax över hälften eller 98 000 av brotten avseende försäljning (56 procent). Cannabis dominerar när det gäller både försäljning och innehav, vilket speglar graden av efterfrågan på cannabisprodukter och även säger en hel del om den politiska betydelse som denna drog har.
-
Både innehav och försäljning av narkotika ligger kvar på högre nivåer än under 2012 när det gäller alla narkotikaslag utom heroin (figur 1.8 och figur 1.9).
Uppgifterna avser brott där narkotikaslaget i fråga har rapporterats förekomma.
Uppgifterna avser brott där narkotikaslaget i fråga har rapporterats förekomma.
Uppgifterna avser brott där narkotikaslaget i fråga har rapporterats förekomma.
Uppgifter om produktion och prekursorer i EU för 2022
-
Cannabis: Under 2022 rapporterade EU:s medlemsstater 98 000 beslag av cannabisplantor, vilket motsvarade 3,5 miljoner plantor och 6,5 ton (4,3 miljoner plantor och 32,5 ton år 2021). Under 2022 avvecklades nästan 5 700 olagliga cannabisodlingar i 14 EU-medlemsstater, enligt uppgifter från öppna källor och nationella partner.
-
Heroin: Två anläggningar för heroinproduktion avvecklades i Nederländerna 2022 (3 år 2021). Endast tre beslag av den kemiska prekursorn för heroin, ättiksyraanhydrid, motsvarande 141 liter (5 730 liter år 2021), rapporterades. Rapporterna kom från Tyskland, Spanien och Polen. Beslagen av ättiksyraanhydrid har minskat avsevärt i hela världen sedan 2019. Detta kan tyda på en minskning av försöken att avleda och smuggla substansen, eller på att smugglarna börjat använda alternativa smugglingsvägar.
-
Kokain: Under 2022 nedmonterades minst 39 anläggningar med anknytning till kokainproduktion i Europeiska unionen (34 under 2021). Trots en minskning av mängden kaliumpermanganat som beslagtogs 2022 (173 kg) jämfört med 2021 (1 100 kg) är det sannolikt att den storskaliga bearbetningen av kokainhydroklorid från importerade mellanprodukter fortsätter att äga rum i Europeiska unionen. Ett laboratorium för bearbetning av kokain som stängdes i Spanien 2023 rapporterades till exempel ha en daglig produktionskapacitet på 200 kg. Dessutom har det rapporterats om vissa stora beslag av ovanliga substanser som innehåller kokain och som måste utvinnas med kemiska medel, vilket tyder på att bearbetningen fortfarande är ett betydande problem i Europa. Under 2022 upptäcktes till exempel kemiskt dolt kokain i en sändning på 22 ton socker i Frankrike och i 100 kg kol som var en del av en större sändning kol som transporterades till Kroatien.
-
Amfetamin: Under 2022 rapporterade sju EU-medlemsstater att de hade avvecklat 108 amfetaminlaboratorier (119 under 2021): Nederländerna (39), Belgien (35), Polen (22), Spanien (5), Sverige (5), Kroatien (1) och Rumänien (1).
-
Metamfetamin: Nio EU-medlemsstater rapporterade att de hade avvecklat 242 metamfetaminlaboratorier under 2022 (224 under 2021): Tjeckien (202), Nederländerna (14), Bulgarien (12), Belgien (6), Polen (4), Grekland (1), Spanien (1), Slovenien (1) och Sverige (1). Beslag av de prekursorer som behövs för att syntetisera metamfetamin genom ”efedrinmetoden” (efedrin och pseudoefedrin) som uppgick till 352 kg (både pulver och tabletter) rapporterades av 15 EU-medlemsstater under 2022 (723 kg av 15 EU-medlemsstater under 2021).
-
Metamfetamin kan också framställas med BMK som utgångsmaterial (BMK används även för att producera amfetamin). Under 2022 beslagtogs 1 329 liter BMK (nära 5 100 liter under 2021) och 26,6 ton substanser som kan användas för att framställa BMK i Europa (10,5 ton under 2021). Dessa beslag omfattade 25,6 ton BMK-glycidderivat (736 kg år 2021), 379 kg MAPA (nästan 9,7 ton år 2021) och över 500 kg APAA och APAAN (50 kg APAA år 2021). Två nya alternativa kemikalier som också kan användas för att framställa BMK, DEPAPD och DEPAPD-enolat rapporterades för första gången i Europa (och i världen) 2022, men dessa beslag var relativt små. Dessutom uppgick beslagen av vinsyra till 2,6 ton år 2022 (4,5 ton år 2021) och rapporterades av Belgien, Tyskland och Nederländerna. Vinsyra är en kemikalie som gör det möjligt att utvinna den starkaste och mest eftertraktade formen av metamfetamin (d-metamfetamin, som används för ”crystal meth”) från blandningar som framställts med BMK-metoder. Dessa beslag tyder således på att d-metamfetamin fortsätter att produceras i stor skala i Europa. Den ökade mängd metamfetaminprekursorer och tillhörande kemikalier som beslagtagits i Europa återspeglar den betydande kapaciteten på ett globalt plan hos grupper som producerar syntetisk narkotika i Europeiska unionen.
-
MDMA: Under 2022 rapporterade 6 EU-medlemsstater att de hade avvecklat 48 MDMA-laboratorier (25 under 2021). Belgien rapporterade 27 MDMA-laboratorier under 2022 (8 under 2021), medan Nederländerna rapporterade 13, Spanien rapporterade 5 och Frankrike, Polen och Sverige rapporterade 1 laboratorium vardera. Beslagen av MDMA-prekursorer ökade till 20,5 ton 2022 (7,1 ton år 2021). Beslagen av MDMA-prekursorn PMK och dess glycidderivat översteg 19,9 ton under 2022 (2,6 ton för 2021). Andra alternativa kemikalier rapporterades också: MAMDPA beslagtogs i små mängder under 2022 (37 kg jämfört med 4,5 ton år 2021). Rapporterna om ökade beslag av MDMA-prekursorer i kombination med uppgifter om export av MDMA kan vara en indikation på ökad produktion av MDMA för de globala marknaderna och en allmän återhämtning efter nedgången i samband med covid-19-pandemin.
-
Katinoner: Under 2022 avvecklades 29 produktionsanläggningar för syntetiska katinoner, varav vissa var storskaliga, i Europeiska unionen (15 under 2021): 23 i Polen (12 år 2021) och 6 i Nederländerna (2 år 2021). Beslagen av prekursorer till syntetiska katinoner uppgick till 558 kg under 2022 (555 kg för 2021), främst i Polen (355 kg). I Frankrike stoppades en sändning på 1 ton av 4-CMC-prekursorn 1-(4-klorfenyl)propan-1-on som kom från Kina och hade Polen som destination.
-
Syntetiska opioider: År 2023 rapporterade den lettiska polisen att den hade avvecklat en anläggning som var utrustad för att framställa fentanyl och hade beslagtagit nästan 2 kg av drogen och 2,7 kg av fentanylprekursorn NPP vid samma anläggning. Samma år rapporterade den lettiska polisen att den även hade avvecklat ett olagligt metadonlaboratorium.
-
Dumpningsställen: År 2022 stod Belgien (41) och Nederländerna (153) för de 194 anläggningar för dumpning av avfall från och utrustning för narkotikaproduktion som rapporterats i Europeiska unionen (234 för 2021).
EMCDDA och Europols analys av EU:s narkotikamarknader, EU Drug Markets: In-depth analysis, ger detaljerad information om produktion av och handel med olaglig narkotika.
Substans | Beslagtagen mängd |
---|---|
PMK-glycidderivat (kilogram) | 14 182 |
Heloinal (liter) | 5 |
MAMDPA (kilogram) | 37 |
Nitro-PMK (kilogram) | < 1 |
Piperonal (kilogram) | < 1 |
PMK (liter) | 3 883 |
Safrol (liter) | 436 |
Substans | Beslagtagen mängd |
---|---|
AIBN (kilogram) | 20 |
Ammoniumformiat (liter) | 19 |
APAA (kilogram) | 11 |
APAAN (kilogram) | 500 |
Bensaldehyd (kilogram) | 482 |
Bensylcyanid (kilogram) | 3 |
BMK (liter) | 1 329 |
DEPAPD (liter) | 13 |
DEPAPD-enolat (kilogram) | 100 |
Efedrin (kilogram) | 312 |
Formamid (kilogram) | 9 943 |
Myrsyra (liter) | 10 432 |
BMK-glycidderivat (kilogram) | 25 567 |
Jod (kilogram) | 75 |
MAPA (kilogram) | 379 |
Nitroetan (liter) | 1 |
Fenyl-2-nitropropen (kilogram) | 4 |
Fenetylamin (kilogram) | 34 |
Fenylättiksyra (kilogram) | 25 |
Pseudoefedrin (kilogram) | 40 |
Röd fosfor (kilogram) | 108 |
Vinsyra (kilogram) | 2 574 |
Substans | Beslagtagen mängd |
---|---|
Ättiksyraanhydrid (liter) | 141 |
Substans | Beslagtagen mängd |
---|---|
2-bromo-4-kloropropiofenon (kilogram) | 234 |
2-bromo-4-metylpropiofenon (kilogram) | 324 |
Substans | Beslagtagen mängd |
---|---|
Kalciumklorid (kilogram) | 2 040 |
Kaliumpermanganat (kilogram) | 173 |
Etylacetat (liter) | 10 491 |
Källdata
De data som används för att ta fram infografik och diagram på denna sida återfinns nedan.
Den fullständiga källdatauppsättningen för Europeisk narkotikarapport 2024, inklusive metadata och metodinformation, finns tillgänglig i vår datakatalog.
En delmängd av dessa data, som används för att ta fram infografik, diagram och liknande element på denna sida, finns nedan.