Nya psykoaktiva substanser – den nuvarande situationen i Europa (Europeisk narkotikarapport 2024)

Marknaden för nya psykoaktiva substanser kännetecknas av det stora antalet substanser som har dykt upp, och nya upptäcks varje år. På den här sidan hittar du en översikt över narkotikasituationen för nya psykoaktiva substanser i Europa, som stöds av uppgifter om beslag och information från EU:s system för tidig varning om nya psykoaktiva substanser för substanser som upptäcks för första gången i Europa. Nya substanser som omfattas är syntetiska och halvsyntetiska cannabinoider, syntetiska katinoner, nya syntetiska opioider och nitazener.
Denna sida ingår i Europeisk narkotikarapport 2024, EMCDDA:s årliga översikt över narkotikasituationen i Europa.
Senaste uppdatering: 11 juni 2024
Förekomst av starka nya substanser och oavsiktlig användning som ger upphov till hälsorisker
Marknaden för nya psykoaktiva substanser kännetecknas av det stora antalet substanser som har dykt upp, och nya upptäcks varje år. Begreppet ”nya psykoaktiva substanser” omfattar en mängd olika substanser som inte kontrolleras genom internationella konventioner om narkotikakontroll, även om vissa av dem kan vara föremål för nationella regleringsåtgärder. Under 2022 gjorde EU:s medlemsstater rekordstora beslag av 30,7 ton nya psykoaktiva substanser (se Beslag av nya psykoaktiva substanser nedan).
De senaste uppgifterna visar att narkotikaproducenterna fortsätter att skapa nya substanser för att undvika rättsliga kontroller, även om den takt med vilken nya psykoaktiva substanser nu kommer ut på marknaden verkar avta. Mellan 2016 och 2022 framträdde normalt cirka 50 nya psykoaktiva substanser på marknaden för första gången varje år, vilket sjönk till 26 under 2023. Dessutom upptäcks cirka 400 tidigare rapporterade nya substanser på marknaden varje år.
I allmänhet är hälsoriskerna med dessa nya föreningar vanligtvis okända, även om vissa uppenbart innebär en akut risk för att användarna ska drabbas av allvarliga eller till och med dödliga förgiftningar eller andra hälsoproblem. Över tid verkar lagstiftningskontroller och andra regleringsåtgärder som vidtagits i Europa och i ursprungsländerna utanför EU ha bidragit till att minska antalet nya derivat av vissa typer av narkotika, särskilt de som har varit föremål för särskilda åtgärder, såsom fentanyl. Andra substanser, som utformats för att kringgå de allmänna definitionerna i lagstiftningen, fortsätter dock att växa fram, och Kina och Indien är fortfarande viktiga ursprungsländer för dessa substanser eller de prekursorer som krävs för att producera dem.
Cannabisanvändare riskerar att oavsiktligt exponeras för syntetiska cannabinoider
De nio nya cannabinoider som upptäcktes, varav fyra är semisyntetiska cannabinoider, stod för cirka en tredjedel av de nya substanser som rapporterades för första gången till EU:s system för tidig varning 2023 (se Nya psykoaktiva substanser som rapporterats nedan).
Den fortsatta uppkomsten av nya substanser på detta område ger anledning till oro för att cannabisanvändare kan riskera att oavsiktligt exponeras för syntetiska cannabinoider. Förfalskad cannabis kan se likadan ut som naturlig cannabis och kan felaktigt säljas som cannabis till intet ont anande användare. Det är därför möjligt att sådana förfalskade produkter är lättare att få tag på, men inte upptäcks.
Syntetiska cannabinoider är ofta mycket starka substanser och förfalskade produkter medför risk för förgiftning. Ytterligare ett orosmoment är att ätbar cannabis (livsmedel, ofta i form av ”godis” som i regel har tillsatts cannabisextrakt) har blivit mer tillgängliga på den olagliga europeiska marknaden sedan 2021. Utöver de risker som dessa produkter medför på grund av sin THC-halt och risken för att de kan förväxlas med lagliga kommersiella produkter, särskilt av barn, oroas man över att vissa av dessa produkter kan innehålla syntetiska cannabinoider. Sedan 2019 har minst fem länder rapporterat identifiering av ätbara produkter som innehåller syntetiska cannabinoider i form av godis (gelégodis). Fall av allvarlig förgiftning efter intag av godis som innehåller syntetiska cannabinoider har registrerats i Europeiska unionen.
Syntetiska cannabinoider förekommer ibland även i prover av andra droger. I maj 2023 rapporterades till exempel ett ovanligt och oväntat utbrott av icke-dödliga förgiftningar hos fler än 20 personer i Paris, Frankrike, orsakat av heroin som blandats med syntetiska cannabinoider. Vid ungefär samma tidpunkt rapporterade Litauen i april 2023 beslag av ett liknande utblandat heroinprov.
Kunskapen om hälsoriskerna med HHC och andra semisyntetiska cannabinoider är fortfarande bristfällig
Nya rättsliga utmaningar och farhågor har uppstått när det gäller den potentiella samverkan mellan saluföringen av cannabisderivat och marknaden för rekreationell narkotikaanvändning. År 2022 började semisyntetiska cannabinoider, som inte regleras i internationella narkotikalagar, dyka upp på den europeiska narkotikamarknaden för första gången. Den första var HHC (hexahydrocannabinol), som identifierades i maj 2022 och hade rapporterats av 23 EU-medlemsstater och Norge i december 2023. HHC har varit listat som en kontrollerad drog i minst 18 EU-medlemsstater sedan april 2024. Fem andra semisyntetiska cannabinoider, HHC-acetat, hexahydrocannabiforol, tetrahydrocannabidiol, tetrahydrocannabiforol and hexahydrocannabihexol har också identifierats på den europeiska narkotikamarknaden. Det verkar sannolikt att dessa substanser framställs av cannabidiol som extraherats från cannabis med låg THC-halt. Till en början smugglades halvsyntetiska cannabinoider från Förenta staterna. Nu finns det dock tecken på att de också tillverkas i Europa. De marknadsförs på nätet och i butiker som ”lagliga” ersättningsprodukter för cannabis och inkluderar hampa som har sprejats eller blandats med HHC, som ser ut och luktar som cannabis, samt e-cigaretter och ätbara livsmedel. Effekterna av HHC hos människor har inte undersökts tillräckligt, men användarrapporter tyder på att de subjektivt sett kan jämföras med effekterna av cannabis. Vissa av de produkter som finns tillgängliga är dock i former som kan ge höga doser, vilket väcker farhågor om risken för negativa hälsoeffekter. Det behövs mer forskning om konsekvenserna av att använda dessa substanser, särskilt i högre doser, och för närvarande saknas tillförlitliga övervakningsdata, vilket gör tillgängligheten och eventuella risker i samband med användningen av dessa substanser svåra att bedöma.
Syntetiska katinoner får allt större betydelse på Europas marknad för centralstimulerande medel
Syntetiska katinoner har dykt upp och blivit etablerade som ersättare för centralstimulerande medel som amfetamin i vissa delar av Europa.
Under 2022 fortsatte stora mängder katinoner som 3-CMC och 3-MMC, som mestadels smugglades från Indien, att beslagtas i Europa, vilket tyder på att dessa droger nu spelar en viktig roll i vissa länder. Detta är en källa till oro, som förstärks av information som tyder på att katinoner nu också i allt högre grad produceras i Europa. Katinoner säljs också tillsammans med eller som annan narkotika, vilket kan öka risken för skada. Under 2022 och 2023 noterade EU:s system för tidig varning en ökning av antalet rapporter om syntetiska katinoner som felaktigt sålts som MDMA eller använts för att förfalska MDMA.
Nitazener: ett nytt och växande hot mot hälsan
Nya syntetiska opioider är ofta mycket starka, vilket innebär att en liten mängd kan räcka för att framställa ett stort antal vanliga doser och innebära en ökad risk för livshotande förgiftning. I Nordamerika har den syntetiska opioiden fentanyl varit den främsta drivkraften bakom en folkhälsokris som kännetecknas av hög dödlighet. Även om dessa droger hittills inte har haft någon framträdande plats i det europeiska narkotikaproblemet finns det nu en oro för att riskerna på detta område ökar. Nya syntetiska opioider har kopplats till narkotikarelaterade dödsfall i Europa, och färska rapporter från Estland, Lettland och Litauen visar att dessa substanser nu står för en betydande andel av de dödsfall som beror på överdoser i dessa länder. Minst 163 dödsfall förknippades med fentanyl och fentanylderivat i Europa under 2022. Många av dessa var förknippade med fentanyl som avletts från medicinsk användning till skillnad från fentanyl som producerades för den olagliga narkotikamarknaden.
Sju nya syntetiska opioider anmäldes formellt 2023 till EU:s system för tidig varning, varav sex tillhör den mycket starka gruppen bensimidazolopioider (nitazen). Detta är det högsta antalet nitazenopioider som anmälts under ett enskilt år. Sedan 2019 har minst 20 EU-länder nu rapporterat förekomsten av en nitazen. Nitazenopioiderna verkar ha dykt upp efter kontrollåtgärder som införts i producentländer och på andra håll för att minska tillgången på fentanylderivat. Preliminära rapporter från 2023 tyder på en ökning av antalet dödsfall kopplade till nitazener i Estland och Lettland. Dessutom rapporterades lokala utbrott av förgiftningar orsakade av nitazener som felaktigt sålts som heroin i Irland och Frankrike.
Det finns också vissa rapporter som tyder på en ökning av upptäckten av falska läkemedel som innehåller nitazenopioider. Uppkomsten av nitazener har också åtföljts av andra utvecklingar på marknaden, där nya syntetiska opioider hittas i kombination med andra ämnen. Exempel på sådana är uppkomsten under 2021 av ”tranq-dope”, där nya syntetiska opioider blandas med det lugnande och smärtstillande medlet xylazin som är avsett för djur, samt ”benzo-dope” 2022, där nya syntetiska opioider blandas med nya bensodiazepiner (t.ex. bromazolam).
Den europeiska opioidmarknaden kan också komma att påverkas av utvecklingen i andra länder. Av särskild betydelse i detta sammanhang är det nyligen införda förbudet mot odling av opiumvallmo i Afghanistan, vilket tycks ha lett till en dramatisk minskning av opiumproduktionen. Även om det fortfarande är för tidigt för att dra slutgiltiga slutsatser, kan detta leda till minskad tillförsel av heroin till Europa. Om detta skulle inträffa finns det en oro för att nya syntetiska opioider skulle kunna ingå bland de droger som ersätter heroin, vilket kan öka riskerna i samband med användning av opioider.
Mer allmänt innebär uppkomsten av mycket starka syntetiska opioider att vi måste undersöka om de nuvarande metoderna för att förebygga, behandla och minska de skador som orsakas av opioidrelaterade problem fortfarande är ändamålsenliga. Det har t.ex. föreslagits att strategierna för att tillhandahålla opioidantagonisten naloxon måste ses över, eftersom vårdmodellerna kan behöva anpassas för att på ett effektivare sätt behandla dem som har använt nya syntetiska opioider eller blandningar som innehåller nya syntetiska opioider och andra ämnen.
Viktiga data och trender
Nya psykoaktiva substanser som rapporterats
- I slutet av 2023 övervakade EMCDDA mer än 950 nya psykoaktiva substanser. Av dessa rapporterades 26 för första gången i Europa under 2023 (figur 7.1 och tabell 7.1).
- Cirka 400 nya psykoaktiva substanser upptäcktes i beslag under 2022 (figur 7.2).
- Under 2023 mottog EU:s system för tidig varning om nya psykoaktiva substanser rapporter om 9 nya cannabinoider, vilket innebär att totalt sett 254 stycken övervakas.
- Sedan 2009 har sammanlagt 81 nya opioider identifierats på den europeiska narkotikamarknaden. Sju nya substanser anmäldes 2023 (en år 2022, sex år 2021), varav sex var mycket starka nitazenopioider, som i vissa fall kan vara hundratals gånger starkare än heroin. Hittills har 16 nitazener identifierats i Europa (figur 7.3).
Gängse benämning | IUPAC-namn | EMCDDA-klassificering | Datum för formell anmälan | Land |
---|---|---|---|---|
N-desetylisotonitazen | N-etyl-2-[2-[(4-isopropoxifenyl)metyl]-5-nitro-benzimidazol-1-yl]etanamin | Opioider | 22/12/2023 | Portugal |
N-desetyletonitazen | 2-[2-[(4-etoxifenyl)metyl]-5-nitro-benzimidazol-1-yl]-N-etyl-etanamin | Opioider | 21/12/2023 | Sverige |
A-PBITMO | (Adamantan-1-yl)(3-pentyl-2-tioxo-2,3-dihydro-1H-benzo[d]imidazol-1-yl)metanon | Cannabinoider | 18/12/2023 | Tyskland |
2C-T | 2-[2,5-dimetoxi-4-(metylsulfanyl)fenyl]etan-1-amin | Fenetylaminer | 14/12/2023 | Österrike |
Metonitazepyn | 2-(4-metoxibenzyl)-5-nitro-1-(2-(pyrrolidin-1-yl)etyl)-1H-benzo[d]imidazol | Opioider | 23/10/2023 | Sverige |
Hexahydrocannabihexol (HHCH) | 3-hexyl-6,6,9-trimetyl-6a,7,8,9,10,10a-hexahydrobenzo[c]kromen-1-ol | Cannabinoider | 18/09/2023 | Sverige |
Tetrahydrocannabiforol (THCP) | 3-heptyl-6a,7,8,10a-tetrahydro-6,6,9-trimetyl-6H-dibenso[b,d]pyran-1-ol | Cannabinoider | 13/09/2023 | Belgien |
Protonitazepyn | 5-nitro-2-[(4-propoxyfenyl)metyl]-1-(2-pyrrolidin-1-yletyl)bensimidazol | Opioider | 31/07/2023 | Slovenien |
1T-LSD | N,N-dietyl-7-metyl-4-(tiofen-2-karbonyl)-4,6,6a,7,8,9-hexahydroindolo[4,3-fg]kinolin-9-karboxamid | Övrigt | 14/07/2023 | Tyskland |
NMDMSB | 1-naftyl 4-metyl-3-(dimetylsulfamoyl)-bensoat | Cannabinoider | 03/07/2023 | Ungern |
3'-Me-PVP | 1-(3-metylfenyl)-2-(pyrrolidin-1-yl)pentan-1-on | Katinoner | 08/06/2023 | Sverige |
CUMYL-3TMS-PRINACA | N-(2-fenylpropan-2-yl)-1-(3-(trimetylsilyl)propyl)-1H-indazol-3-karboxamid | Cannabinoider | 30/05/2023 | Sverige |
N-sec-butyl-pentedron | 2-[(butan-2-yl)amino]-1-fenylpentan-1-on | Katinoner | 17/05/2023 | Frankrike |
MDMB-BINACA | metyl 2-(1-butyl-1H-indazol-3-karboxamido)-3,3-dimetylbutanoat | Cannabinoider | 11/05/2023 | Sverige |
4'-kloro-deskloroalprazolam | 6-(4-korofenyl)-1-metyl-4H-[1,2,4]triazolo[4,3-a][1,4]bensodiazepin | Bensodiazepiner | 24/04/2023 | Irland |
Tetrahydrocannabinol (H4-CBD) | 2-(2-isopropyl-5-metylcyklohexyl)-5-pentylbensen-1,3-diol | Cannabinoider | 03/04/2023 | Sverige |
ADMB-3TMS-PRINACA | N-(1-amino-3,3-dimetyl-1-oxobutan-2-yl)-1-(3-(trimetylsilyl)propyl)-1H-indazol-3-karboxamid | Cannabinoider | 31/03/2023 | Tyskland |
N-pyrrolidinyl-3,4-DMA | 1-[2-(3,4-dimetoxyfenyl)-1-metyletyl]-pyrrolidin | Fenetylaminer | 23/03/2023 | Irland |
N-cyklohexylbutylon | 1-(1,3-bensodioxol-5-yl)-2-(cyklohexylamino)butan-1-on | Katinoner | 14/03/2023 | Spanien |
2’-fluoro-2-fluoro-3-metylfentanyl | N-(1-(2-fluorofenetyl)-3-metylpiperidin-4-yl)-N-(2-fluorofenyl)propionamid | Opioider | 03/03/2023 | Tyskland |
Etylenoxynitasen | 2-{2-[(2,3-dihydro-1-bensofuran-5-yl)metyl]-5-nitro-1H-bensimidazol-1-yl}-N,N-dietyletan-1-amin | Opioider | 24/02/2023 | Estland |
Iso-3-MMC | 1-(metylamino)-1-(3-metylfenyl)propan-2-on | Övrigt | 15/02/2023 | Österrike |
Etometazen | 2-[(4-etoxyfenyl)metyl]-N,N-dietyl-5-metyl-1H-bensimidazol-1-etanamin | Opioider | 19/01/2023 | Sverige |
2-bromomeskalin | 2-(2-bromo-3,4,5-trimetoxifenyl)etanamin | Fenetylaminer | 12/01/2023 | Österrike |
2,6-dibromomeskalin | 2-(2,6-dibromo-3,4,5-trimetoxifenyl)etanamin | Fenetylaminer | 12/01/2023 | Österrike |
Hexahydrocannabiforol (HHC-P) | 3-heptyl-6a,7,8,9,10,10a-hexahydro-6,6,9-trimetyl-6H-dibenso[b,d]pyran-1-ol | Cannabinoider | 06/01/2023 | Slovenien |
Beslag av nya psykoaktiva substanser
- Under 2022 rapporterade 24 länder att de beslagtog 281 kg (385 kg år 2021) syntetiska cannabinoider som marijuana. Marijuanaprodukter med låg THC-halt stod för omkring 30 procent av dessa beslagtagna material och uppgick till 76 kg (242 kg 2021), vilket rapporterades av 10 länder. Proverna rapporterades på olika sätt som ”hampa” eller ”cannabis” eller som att de innehöll THC, CBD eller CBG.
- Under 2022 stod EU:s medlemsstater för nästan 26 390 av de 38 860 beslag av nya psykoaktiva substanser som rapporterades i EU, Norge och Turkiet och för 30,7 av de 31,8 ton som beslagtogs (figur 7.4). Ökningen drevs av ett litet antal stora beslag av katinoner (3-CMC, 3-MMC, 2-MMC) och ketamin (figur 7.5). Dessutom beslagtogs 1 472 liter vätskor som innehöll nya psykoaktiva substanser, främst GBL (1 115 liter) och 4-CMC (96 liter).
- Under 2025 stod endast fem substanser för mer än 90 procent av alla nya psykoaktiva substanser som beslagtogs i EU-länderna: 4 katinoner (3-CMC, 3-MMC, 2-MMC och N-etylnorpentedron, som uppgick till 24,8 ton) och ketamin (2,8 ton, en ökning från 0,87 ton år 2021) (figur 7.5).
- Under 2022 rapporterades 749 beslag av nya opioider till EU:s system för tidig varning om nya psykoaktiva substanser, där 40 procent innehöll karfentanil och 22 procent innehöll tramadol. Totalt sett beslagtogs 16,6 kg material, där 50 procent (8,2 kg) innehöll karfentanil och 31 procent (5,2 kg) tramadol. De flesta beslagen gjordes i norra Europa. Estland, Lettland, Litauen, Sverige och Finland rapporterade 87 procent av beslagen och 67 procent (11,1 kg) av den beslagtagna mängden.
Baserat på alla fysiska former uttryckta i kilo.
Användning av nya psykoaktiva substanser
-
Nationella uppskattningar av det senaste årets användning av nya psykoaktiva substanser (förutom ketamin och GHB) bland unga vuxna (15–34 år) varierar mellan 0,1 procent i Lettland och Norge ,och 5,1 procent i Rumänien. Bland skolungdomar i åldern 15–16 år uppskattades i den senaste europeiska undersökningen (se ESPAD) som gjordes 2019 att användningen av nya psykoaktiva substanser under hela livet varierade mellan 0,9 procent och 6,6 procent, med en användning under hela livet på mellan 1,1 procent och 5,2 procent för syntetiska cannabinoider och mellan 0,2 procent och 2,5 procent för syntetiska katinoner.
Förkortningar
Förkortning | Kemisk beteckning |
---|---|
2-MMC | 2-metylmetkatinon |
3-CMC | 3-klorometkatinon |
3-MMC | 3-metylmetkatinon |
4-CMC | 4-klorometkatinon, klefedron |
4-MMC | 4-metylmetkatinon, mefedron |
CBD | cannabidiol |
CBG | cannabigerol |
GHB | gammahydroxibutyrat |
GBL | gamma-butyrolakton |
HHC | hexahydrocannabinol |
THC | tetrahydrocannabinol |
Källdata
Den fullständiga källdatauppsättningen för Europeisk narkotikarapport 2024, inklusive metadata och metodinformation, finns tillgänglig i vår datakatalog.
En delmängd av dessa data, som används för att ta fram infografik, diagram och liknande element på denna sida, finns nedan.