Cannabis – den nuvarande situationen i Europa (Europeisk narkotikarapport 2024)

cover of the European Drug Report 2024: cannabis

Cannabis är fortfarande den tveklöst oftast konsumerade olagliga narkotikan i Europa. På den här sidan finner du den senaste analysen av narkotikasituationen för cannabis i Europa, inklusive användningsprevalens, efterfrågan på behandling, beslag, pris och styrka, skador osv. 

Denna sida ingår i Europeisk narkotikarapport 2024, EMCDDA:s årliga översikt över narkotikasituationen i Europa.

Senaste uppdatering: 11 juni 2024

Att förstå de politiska och praktiska konsekvenserna av förändringar på Europas cannabismarknad är fortfarande en prioritet

Cannabis är fortfarande den tveklöst oftast konsumerade olagliga narkotikan i Europa. Enligt nationella undersökningar av cannabisanvändningen beräknas totalt 8 procent av Europas vuxna (22,6 miljoner personer mellan 15 och 64 år) ha använt cannabis det senaste året. I de senaste nationella uppgifterna rapporteras dock både olika användningsnivå och användningstrender (se Prevalens och mönster för cannabisanvändning nedan). Samtidigt pågår en debatt om det bästa sättet att reagera på användningen av denna narkotika, och vissa länder ändrar sin reglering. Vi ser också en betydande utveckling på cannabismarknaden. Sammantaget innebär allt detta att det fortfarande finns ett brådskande behov av att bättre förstå de potentiella skador som är förknippade med olika mönster av cannabisanvändning, och vilka konsekvenser detta får för politik och praxis.

Det finns ett behov av att bättre förstå vilka åtgärder som är effektiva.

Omkring 1,3 procent av de vuxna i EU (3,7 miljoner människor) beräknas använda cannabis dagligen eller nästan dagligen, och det är denna grupp som löper störst risk att drabbas av de problem som förknippas med denna narkotika. Cannabisanvändning kan orsaka eller förvärra en rad fysiska och psykiska hälsoproblem, bland annat kroniska respiratoriska symtom, cannabisberoende och psykotiska symtom. Dessutom har studier visat att regelbunden användning av cannabis kan ha ett samband med sämre skolresultat och en ökad risk för att hamna i kontakt med det straffrättsliga systemet. Problemen är starkast förknippade med tidig användning, högpotenta produkter och mer regelbundna och långvariga användningsmönster.

Vi måste dock fortfarande bättre förstå de olika problem som cannabisanvändare upplever samt vilka kontaktvägar och behandlingsalternativ som kan vara lämpliga och effektiva för de som har cannabisrelaterade problem. Cannabis står för mer än en tredjedel av alla rapporterade inskrivningar för narkotikabehandling i Europa. Detta fynd är svårtolkat, delvis på grund av de många olika insatser som görs för cannabisanvändare, varav en del kan vara korta insatser eller direktivrelaterade remisser från det straffrättsliga systemet. Ytterligare arbete krävs för att bättre förstå vilka typer av tjänster som erbjuds dem med cannabisproblem. Den information som finns tyder dock på att psykosociala behandlingar, såsom kognitiv beteendeterapi, ofta erbjuds och att digitala e-hälsoinsatser (online) verkar bli allt mer tillgängliga.

Utvärderingen av risken för skador inom detta område kompliceras av det uppenbarligen ökande utbudet av cannabisbaserade produkter som kan finnas tillgängliga för användarna. Det kan till exempel handla om ätbara produkter, högpotenta produkter och olika derivat. Denna variation kan ha betydelse för risken att en individ upplever problem med sitt cannabisbruk. Detta område kräver därför mer forskning och regulatorisk uppmärksamhet.

Antalet personer som rapporterades inleda behandling för första gången för problem med cannabisanvändning var i stort sett stabilt fram till 2019 för att sedan minska under pandemin. Fram till 2022 hade antalet ännu inte återgått till nivåerna före pandemin i de flesta medlemsstater (se Inledd behandling för cannabisanvändning nedan). Ett förbehåll är att problem med datakvalitet och täckning innebär att denna observation måste tolkas med försiktighet.

Beslagen tyder på att smuggelvägarna kan vara på väg att diversifieras

Totalt sett fortsatte beslagen av cannabisprodukter att ligga på historiskt höga nivåer under 2022, vilket visar på den höga tillgången till denna narkotika (se Uppgifter om cannabismarknaden nedan). Den totala mängden hasch som beslagtogs i Europeiska unionen minskade dock betydligt, vilket till stor del berodde på en minskning av de beslag som rapporterades av Spanien. Detta skulle kunna bero på att de som smugglar hasch från Nordafrika till Europa har anpassat sina leveransvägar till följd av de spanska myndigheternas åtgärder mot smugglingen. I detta sammanhang är det också intressant att notera att den beslagtagna volymen av marijuana har ökat betydligt i Spanien sedan 2019. År 2022 stod Spanien för 69 procent av all beslagtagen hasch, 47 procent av all beslagtagen marijuana och 81 procent av det totala rapporterade antalet beslagtagna cannabisplantor i Europeiska unionen, vilket understryker Spaniens viktiga roll, både som transitland för cannabishandeln och som produktionsområde. Det är dock viktigt att notera att det finns en betydande cannabisproduktion även på andra håll i Europeiska unionen. De senaste stora beslagen belyser den roll som Spanien fortsätter att spela som transitland för hasch avsedd för den europeiska marknaden. År 2023 beslagtog spanska myndigheter t.ex. 22 ton hasch dold i falska tomatförpackningar som misstänktes vara avsedda att smugglas till Frankrike (se figur 2.1).

Figur 2.1. Operation ”Cabalgata/Califa-Trucks” – Spanska myndigheter beslagtar 22 ton hasch som gömts i falska tomatförpackningar
two guards of the Guardia Civil wearing masks in front of seized cannabis resin (Operation ‘Cabalgata/Califa-Trucks’ Spanish authorities seize 22 tonnes of cannabis resin concealed in fake tomato packaging, Guardia Civil, Spain)
photo of tomatos in cards boxes: Operation ‘Cabalgata/Califa-Trucks’ Spanish authorities seize 22 tonnes of cannabis resin concealed in fake tomato packaging, Guardia Civil, Spain

Källa: Guardia Civil och Policía Nacional.

Även om nya produkter och former av denna narkotika finns tillgängliga, är marijuana och hasch fortfarande de vanligaste formerna. Även om de mängder hasch som beslagtas i EU är större än mängden marijuana antas detta snarare återspegla den större sårbarheten hos hasch för förbudsåtgärder i samband med smuggling över gränserna, än tillgänglighet eller användning. Tillgängliga uppgifter tyder på att marijuana är den mer allmänt tillgängliga formen av narkotika i de flesta länder. Marijuana kan odlas nära den avsedda användarmarknaden, och detta kan minska risken för upptäckt. Styrkan hos beslagtagen hasch fortsatte att öka under 2022, och det genomsnittliga haschprovet innehåller nu strax under 25 procent THC. Detta är mycket högt historiskt sett, vilket kan ge upphov till förhöjda hälsorisker, särskilt i samband med att användningen inleds tidigt. Däremot har den genomsnittliga styrkan hos beslagtagen marijuana legat på cirka 10 procent THC under några år.

En ny oroväckande utveckling i beslagen av cannabis som kommer in i Europa kan tyda på att smuggellederna diversifieras och skapar en växande utmaning för förbudsåtgärder. Dessa omfattar till exempel beslag av 4 ton hasch med ursprung i Pakistan i hamnen i Antwerpen, Belgien. Dessutom är detta ett bevis på att Marocko inte är den enda källan till hasch för den europeiska cannabismarknaden. Vissa EU-medlemsstater rapporterade om olaglig handel med cannabis via postsystem och, i allt högre grad, genom kommersiella flygresor, som ibland är kopplade till Förenta staterna och Kanada. Det finns indikationer på att större mängder marijuana kan transporteras från Nordamerika via sjöfartsrutter. Detta, tillsammans med uppkomsten av nya former av drogen, väcker farhågor om att utvecklingen på reglerade cannabismarknader utanför Europa i allt högre grad kan komma att få konsekvenser för tillgången till denna narkotika inom EU i framtiden. 

Föränderliga cannabismarknader skapar nya utmaningar för narkotikapolitiken

Mångfalden av cannabisprodukter som finns tillgängliga i Europa ökar. Detta gäller även för den illegala narkotikamarknaden. Det gäller också för användarmarknaden, där det dyker upp produkter som innehåller låga halter av THC eller andra substanser som kan härledas från cannabisplantan, t.ex. CBD, eller bådadera. På den olagliga narkotikamarknaden är tillgången till högpotenta extrakt och ätbara produkter särskilt problematisk och har kopplats till intagningar för akut narkotikaförgiftning på sjukhusens akutmottagningar. Dessutom finns det farhågor om att vissa produkter som säljs på den olagliga marknaden som cannabis kan ha uppblandats med potenta syntetiska cannabinoider. Mer information om dessa syntetiska cannabinoider finns i Nya psykoaktiva substanser – den nuvarande situationen i Europa.

Vissa halvsyntetiska cannabinoider har också nyligen dykt upp på den kommersiella marknaden i delar av Europa. Det rör sig om substanser som tros framställas av cannabidiol som utvinns ur cannabis (hampa) med låg THC-halt och som inte kontrolleras enligt de internationella narkotikakonventionerna. Den vanligaste semisyntetiska cannabinoiden är förmodligen hexahydrocannabinol (HHC), men på senare tid har även hexahydrocannabiforol (HHC-P) och tetrahydrocannabiforol (THCP) blivit kommersiellt tillgängliga i vissa EU-medlemsstater. Dessa substanser har sålts som påstått ”lagliga” alternativ till cannabis, vilket bidrar till lagstiftningsutmaningarna på detta område. Även om kunskapen om effekterna av HHC på människor är begränsad, har farhågor väckts av studier som har gjorts, inklusive vissa rapporter om kopplingar till psykos. Mellan juni 2022 och februari 2024 registrerade Tjeckiens informationscentrum för toxikologisk information över 170 rådfrågningar om HHC. Många av fallen gällde unga människor, inklusive barn, som hade intagit ätbara produkter, till exempel gummibjörnar. HHC har varit listat som en reglerad drog i minst 18 EU-medlemsstater sedan april 2024.

Den europeiska politiska strategin för cannabis blir också alltmer diversifierad. Vissa EU-medlemsstater ändrar, eller överväger att ändra, sin inställning till användningen av cannabis för rekreationsändamål, vilket skapar olika former av tillgång till hasch och marijuana. I december 2021 lagstiftade Malta om privat hemodling och cannabisbruk, vid sidan av icke-vinstdrivande gemensamma odlingsklubbar. I juli 2023 lagstiftade Luxemburg om att tillåta privat hemodling och användning, och i februari 2024 lagstiftade Tyskland om att tillåta hemodling och ideella klubbar för cannabisodling. Tjeckien har också tillkännagett planer för ett reglerat och beskattat distributionssystem. Utanför EU har Schweiz dessutom börjat tillåta pilotförsök med försäljnings- eller andra distributionssystem för specifika invånare i vissa städer.

Nederländerna håller också på att se över sin strategi på detta område. Odling, försäljning och innehav av cannabis är fortfarande straffbart i Nederländerna. Men försäljning av små mängder cannabis, upp till 5 gram, till personer över 18 år i s.k. coffeeshops som uppfyller vissa villkor, har dock tolererats i årtionden. Ett av de uttalade politiska målen med detta var att separera cannabiskonsumenter från marknaden för andra substanser. Ett problem med detta tillvägagångssätt är att cannabis fortfarande måste levereras från den olagliga marknaden och att kriminella grupper därför drar nytta av handeln. För att ta itu med detta problem håller Nederländerna på att testa en sluten modell för leveranskedjan för cannabis i tio kommuner, där cannabis som produceras i reglerade lokaler görs tillgänglig för försäljning i coffeeshops.

Mer detaljerad information om nationella lagstiftningsstrategier för cannabis finns i EMCDDA:s Cannabis laws in Europe: questions and answers for policymaking, från 2023.

Viktiga data och trender

Prevalens och mönster för cannabisanvändning

  • Baserat på de senaste undersökningarna (figur 2.2) beräknas förra årets cannabisanvändning i EU:s befolkning i åldern 15–34 år uppgå till 15,0 procent (15,1 miljoner), där män oftast är dubbelt så benägna att rapportera användning som kvinnor. I åldersgruppen 15–24 år uppskattas 18,6 procent (8,8 miljoner) ha använt cannabis det senaste året och 9,7 procent (4,6 miljoner) ha använt drogen den senaste månaden. Det uppskattas att omkring 1,3 procent (3,7 miljoner) av de vuxna (15–64 år) använder cannabis dagligen eller nästan dagligen (dvs. har använt drogen minst 20 dagar under den senaste månaden). I åldersgruppen 15–34 år uppskattas 2,0 procent (2,0 miljoner) använda cannabis dagligen eller nästan dagligen. Omkring tre fjärdedelar av de vuxna användarna (i åldern 15–64 år) är män och majoriteten (54 procent) är under 35 år.
  • Trenderna för cannabisanvändning på nationell nivå förefaller blandade. Av de länder som har genomfört undersökningar efter 2021 och rapporterat konfidensintervall, rapporterade tre länder högre siffror än i den föregående jämförbara undersökningen, medan åtta rapporterade att läget var oförändrat och två rapporterade lägre siffror.
  • I 2021 års European Web Survey on Drugs konstaterades att marijuana användes av 95 procent av respondenterna som hade använt cannabis under de senaste 12 månaderna, jämfört med 32 procent för hasch, 25 procent för ätbara produkter och 17 procent för extrakt. Denna datakälla tyder också på att konsumenter ofta kan använda mer än en form av denna drog.
Figur 2.2. Prevalens av cannabisanvändning i Europa

Med den här datautforskaren kan du se våra data om prevalens av cannabisanvändning efter återkallelseperiod och åldersintervall. Du kan få tillgång till data per land genom att klicka på kartan eller välja ett land från rullgardinsmenyn.

Fotnoter

De prevalensdata som visas här bygger på allmänna befolkningsundersökningar som lämnats in till EMCDDA av nationella kontaktpunkter. För de senaste uppgifterna och detaljerad metodinformation, se Statistikbulletin 2024: Prevalens av narkotikaanvändning.

Diagram över ett lands senaste uppgifter bygger på studier som genomfördes under perioden 2013–2023.

Beräknad prevalens för den allmänna befolkningen: åldersintervallen är 18–64 och 18–34 för Frankrike, Grekland, Italien, Tyskland och Ungern; 16–64 och 16–34 för Danmark, Estland och Norge; 18–65 för Malta; 17–34 för Sverige.

  • År 2023 rapporterade 20 av de 51 städer som hade jämförbara data en årlig ökning av cannabismetaboliten THC-COOH i prover från avloppsvatten, medan 15 städer rapporterade en minskning (figur 2.3).

Figur 2.3. Cannabisrester i avloppsvatten i utvalda europeiska städer: de senaste uppgifterna

Rött = ökning | Grönt = minskning | Gult = stabilt, i förhållande till tidigare värde | Blått = inga tidigare uppgifter

Genomsnittlig daglig mängd THC-COOH i milligram per 1 000 invånare. I de flesta städer genomfördes provtagningen under en vecka mellan mars och maj 2023.
Med beaktande av statistiska fel betraktas värden som avviker mindre än 10 procent från det tidigare värdet som oförändrade i denna figur.
Källa: Sewage Analysis Core Group Europe (SCORE)
För en fullständig uppsättning uppgifter och analys, se Wastewater analysis and drugs – a European multi-city study.

 

Inledd behandling för cannabisanvändning

  • I Europa inledde uppskattningsvis 92 000 klienter specialistbehandling avseende problem med cannabisanvändning (36 procent av all efterfrågan på behandling) under 2022. Av dessa inleddes behandling för första gången hos cirka 58 000 klienter. Cannabis nämndes oftast som främsta problemdrog av nya behandlingsklienter, och stod bakom 43 procent av alla förstagångsklienter för behandling i Europa (figur 2.4).

Figur 2.4. Användare som inledde behandling för cannabisanvändning i Europa

Bortsett från trenderna avser uppgifterna alla som inledde behandling och uppgav cannabis som primärdrog – 2022 eller det senaste tillgängliga året.

Trender för förstagångsklienter avser 25 länder. Endast länder med data för minst 5 av de 6 åren ingår i trendanalysen. Saknade värden interpoleras från närliggande år. På grund av störningar i tjänsterna till följd av covid-19 bör uppgifterna för 2020, 2021 och 2022 tolkas med försiktighet. Saknade data tilldelades värden från föregående år för Spanien och Frankrike (2022) och Tyskland (2019).

Intagningar på sjukhus 

  • I de fall där nationella uppgifter finns tillgängliga är cannabis involverat i en stor del av de narkotikarelaterade akutfallen vid sjukhus i vissa länder. I Spanien 2021 var drogen inblandad i 44 procent av de fall (mer än 2 700 av 6 200) som rapporterades i en regelbunden studie som genomfördes under en vecka i 16 av de 19 autonoma regionerna. I Tyskland 2021 var cannabis inblandat i 17 procent av de fall (mer än 1 700 av 10 200) av akut förgiftning som ledde till inläggning på sjukhus.
  • Cannabis var den näst vanligaste substansen som rapporterades av sjukhusnätverket Euro-DEN Plus under 2022. Den var involverad i 29 procent av fallen av akut narkotikaförgiftning (25 procent år 2021). Vanligtvis rapporterades det i närvaro av andra substanser, vilket återspeglar det faktum att många av dem som uppvisar narkotikaförgiftning kan ha intagit flera ämnen.

Uppgifter om cannabismarknaden

  • År 2022 rapporterade EU:s medlemsstater 243 000 beslag av hasch motsvarande 468 ton (816 ton under 2021), och 234 000 beslag av marijuana motsvarande 265 ton (256 ton under 2021) (se figur 2.5). På grund av en minskning med 52 procent som rapporterats av Spanien (673 ton 2021 till 325 ton 2022) minskade den totala mängden hasch som beslagtogs i Europeiska unionen med 43 procent. Dessutom rapporterade Turkiet 15 700 beslag av hasch motsvarande 29,3 ton och 57 400 beslag av marijuana motsvarande 42,5 ton.
  • I EU rapporterades omkring 609 000 brott avseende användning eller innehav av cannabis under 2022 (566 000 under 2021), utöver 98 000 leveransbrott (100 000 under 2021).
  • År 2022 var den genomsnittliga THC-halten i hasch i EU 24,8 procent, mer än dubbelt så hög som den i marijuana, 10,1 procent. Indexerade trender visar att den genomsnittliga THC-halten i hasch har fördubblats under de senaste tio åren och fortsätter att öka, medan halten i marijuana i allmänhet har varit stabil under större delen av den tiden. Det bör noteras att prover av båda formerna av drogen kan variera avsevärt.
Figur 2.5a. Marknaden för hasch i Europa
 

EU + 2 avser EU:s medlemsstater plus Norge och Turkiet.

Pris och styrka: nationella medelvärden – minimum, maximum och interkvartilspann. Länderna varierar efter indikator.

Diagram 2.5b. Marknaden för marijuana i Europa
 

EU + 2 avser EU:s medlemsstater plus Norge och Turkiet.

Pris och styrka: nationella medelvärden – minimum, maximum och interkvartilspann. Länderna varierar efter indikator.

Mer detaljerad information om cannabis finns i den gemensamma rapporten från EMCDDA och Europol, EU Drug Market: Cannabis – In-depth analysis och EMCDDA:s Cannabis: health and social responses.

Källdata

Den fullständiga uppsättningen av källdata för Europeisk narkotikarapport 2024, inklusive metadata och metodologiska anmärkningar, finns tillgänglig i vår datakatalog.

En delmängd av dessa data, som används för att ta fram infografik, diagram och liknande element på denna sida, finns nedan.

Tabeller med uppgifter om prevalens av narkotikaanvändning, inklusive allmänna befolkningsundersökningar och analys av avloppsvatten (alla substanser)

Andra datatabeller, inklusive tabeller som är specifika för cannabis


Top