Huumausaineiden tarjonta, tuotanto ja lähtöaineet – nykytilanne Euroopassa (Euroopan huumeraportti 2024)

cover of the European Drug Report 2024: Supply, production and precursors

Euroopan unionissa yleisesti käytettyjen huumausaineiden tarjontaan liittyvien indikaattoreiden analyysi osoittaa, että niiden saatavuus on edelleen runsasta kaikissa huumausainetyypeissä. Tällä sivulla on viimeisimpiin tietoihin perustuva yleiskatsaus huumeiden tarjonnasta Euroopassa. Katsausta tukevat tiedot takavarikointien ja huumerikosten viimeisimmistä kehityssuuntauksista sekä vuoden 2022 tiedot huumausaineiden tuotannosta ja lähtöaineiden takavarikoinneista.

Tämä sivu on osa Euroopan huumeraporttia 2024, EMCDDA:n vuotuista katsausta huumausainetilanteeseen Euroopassa.

Päivitetty viimeksi: 11. kesäkuuta 2024

Huumeiden saatavuutta tukee laajamittainen tuonti ja tuotanto Euroopan unionissa

Huumausaineiden saatavuus Euroopan unionissa

Analyysi huumeiden tarjontaan liittyvistä indikaattoreista osoittaa, että miltei kaikkien huumetyyppien saatavuus on pysynyt runsaana. Lisäksi markkinoille on ominaista, että saatavilla on entistä laajempi valikoima huumeita, jotka ovat usein erittäin voimakkaita tai puhtaita, mikä saattaa lisätä terveysriskejä. Näihin kuuluvat uudet aineet, joiden terveysriskeistä niin kuluttajilla kuin tiedeyhteisöllä saattaa olla vain vähän tietoa. Muodot, joissa aineita voi saada markkinoilta, ja joissakin tapauksissa, kuten kannabiksen kohdalla, tavat käyttää aineita, ovat monimuotoistumassa. Nämä kehityssuuntaukset yhdessä lisäävät huolta siitä, että laittomien aineiden käyttö saattaa lisääntyä yleisesti ja että joihinkin aineisiin liittyvät riskit saattavat kasvaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevilla käyttäjillä, kuten sosiaalisesti ja taloudellisesti syrjäytyneillä ja huono-osaisilla ihmisillä. Huolta aiheuttaa erityisesti se, että huumeita käyttävien ihmisten myrkytyksen, kuoleman ja muiden haitallisten terveysvaikutusten riski on suurempi, koska he käyttävät, mahdollisesti tietämättään, hyvin puhtaita ja voimakkaita tai uudempia aineita.

Järjestäytyneiden rikollisryhmien käyttämien toimintamenetelmien globalisoituminen näyttää edistävän huumausaineiden saatavuutta Euroopassa merkittävästi. Huumausaineiden tuottajat ja kauppiaat Euroopassa ovat tiiviimmin tekemisissä kansainvälisten rikollisverkostojen kanssa. Tämä on edistänyt huumausaineiden kulkua Euroopan unioniin ja Euroopan unionista. Eurooppaan saapuvien huumausaineiden keskeisiä lähtöalueita ovat edelleen useat Etelä-Amerikan, Länsi- ja Etelä-Aasian sekä Pohjois-Afrikan maat. Kiina ja Intia puolestaan ovat edelleen merkittäviä uusien psykoaktiivisten aineiden lähtömaita, ja Intian rooli on tällä hetkellä tärkeämpi joidenkin aineiden, kuten synteettisten katinonien, osalta Myös huumausaineiden lähtöaineiden ja niihin liittyvien kemikaalien raportoidaan usein olevan peräisin Kiinasta.

Viime vuosina on tehty kaupallisissa kuljetuskonteissa mittavia huumetakavarikkoja, erityisesti kokaiinin osalta. Espanja esimerkiksi vuonna 2023 ilmoitti takavarikoineensa tähän mennessä eniten kokaiinia (9,5 tonnia) yhdessä lähetyksessä, joka oli kätketty Ecuadorista peräisin oleviin banaaneihin (kuvio 1.1). Järjestäytyneiden rikollisryhmien laiton kauppa hakeutuu yhä useammin laillisen kaupankäynnin globaaleihin infrastruktuureihin. Dokumentoidut tapaukset osoittavat, että toimitusketjuihin soluttaudutaan ja avainhenkilöitä hyödynnetään uhkailua ja lahjontaa käyttämällä. Lisäksi on kasvaa huolta siitä, että huumekauppaan osallistuvat rikollisverkostot värväävät ja hyväksikäyttävät nuoria. Tämä näkyy siinä, että lainvalvontaviranomaiset asettavat näiden uhkien torjunnan etusijalle. Yleisemmin ja erityisesti maissa, joissa huumausaineita tiedetään tuotavan tai tuotettavan suuria määriä Eurooppaan, tunnustetaan yhä useammin, että huumausainemarkkinoiden toimintaan liittyvän väkivallan, korruption ja rikollisen hyväksikäytön torjumiseksi on tehtävä enemmän.

Kuvio 1.1. Operaatio Nanossa takavarikoitiin 9,5 tonnia kokaiinia elokuussa 2023 Algecirasin satamassa (Cadiz) Espanjassa
Kuva otettu operaatio Nanon aikana. Espanjan poliisi takavarikoi 9,5 tonnia kokaiinia elokuussa 2023, Algecirasin satamassa (Cádiz) Espanjassa.
'Operation Nano’, 9.5 tonnes of cocaine seized August 2023, Port of Algeciras (Cadiz), Spain

Credit: Guardia Civil.

Huumeiden tuotannon ja laittoman kaupan dynamiikka mukautuu kansainväliseen geopoliittiseen kehitykseen, alueellisiin konflikteihin ja kauppareittien muutoksiin. Esimerkiksi Kolumbian, Brasilian ja Ecuadorin viime vuosien kehitys on esimerkiksi lisännyt järjestäytyneiden rikollisryhmien mahdollisuuksia salakuljettaa kokaiinia Euroopan unioniin käyttämällä samanaikaisesti useita toimintatapoja (kuvio 1.2) jäljittämisen välttämiseksi. YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaava toimisto on arvioinut, että oopiumin viljelyssä Afganistanissa on 95 prosentin notkahdus vuonna 2023, mikä johtuu talebanin asettamasta oopiumikiellosta. Vaikka on liian aikaista määrittää tilanteen täysi vaikutus Euroopan huumausainemarkkinoihin, se vaikuttaa todennäköisesti heroiinin saatavuuteen Euroopassa tulevina vuosina, mikä herättää huolia sen korvaamisesta muilla huumeilla, kuten erittäin voimakkailla synteettisillä opioideilla tai stimulanteilla. Samaan aikaan Ukrainan ja Lähi-idän konfliktit näyttävät vaikuttavan laittoman kaupan reitteihin, joita rikolliset käyttävät huumausaineiden siirtämiseen Eurooppaan.

Kuvio 1.2. Esimerkkejä huumeiden salakuljetusmenetelmistä, joista lainvalvontaviranomaiset ovat aiemmin ilmoittaneet Euroopassa.

Salakuljetusmenetelmät

  • Logistiseen toimitusketjuun soluttautuminen
  • Kaupalliset kuljetuskontit
  • Kontin vaihtaminen, koodipetos, uuttoryhmät
  • Korruptio, virkamiesten ja aluksen liikennöitsijöiden uhkailu
  • Pienempien satamien käyttäminen
  • Kelluvat GPS-merkityt laitteet
  • Pienten alusten suorittama kerääminen emoaluksista
  • Pikaveneet, huvialukset
  • Osittain veden alla kulkevat alukset (huumeita salakuljettavat sukellusveneet, torpedot)
  • Lähetysten kemiallinen kätkeminen tai peittäminen
  • Yleisilmailun ja pienten lentokenttien lisääntynyt käyttö

Lähes 70 prosenttia tulliviranomaisten tekemistä huumausaineiden takavarikoinnista Euroopan unionissa tapahtuu satamissa. EU:n vuosien 2021–2025 huumausainestrategiaa ja toimintasuunnitelmaa täydentävä EU:n vuoden 2023 etenemissuunnitelma huumausainekaupan torjumiseksi sisältää toimenpiteitä, joilla tehostetaan tullin riskienhallintaa ja salakuljetettujen huumausaineiden ja niiden lähtöaineiden havaitsemista. Tähän sisältyy tullitietojärjestelmien yhteentoimivuuden parantaminen EU:n jäsenvaltioiden välillä ja kehittyneiden konttiskannauslaitteiden käytönoton tukeminen. Se tukee myös äskettäin perustettua eurooppalaista satama-allianssia, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat kumppaneina. Satama-allianssin on tarkoitus parantaa Euroopan keskeisten logististen keskusten kykyä torjua huumekauppaa ja järjestäytyneiden rikollisryhmien solutautumista. Sen tavoitteena on tukea parhaiden käytäntöjen ja suositusten täytäntöönpanoa, jotka ovat peräisin vuoden 2023 temaattisesta Schengen-arvioinnista, joka koskee huumausainekauppaa satamissa. Tähän sisältyy paitsi Eurooppaan suuntautuvan huumausainekaupan torjunta myös se, että lainvalvontaviranomaiset häiritsevät huumausainekauppaa rautatie- ja maantieverkoissa.

Järjestäytyneet rikollisryhmät pyrkivät kiertämään teollisuuden yleisesti käyttämien kemikaalien käyttöä rajoittavaa lainsäädäntöä ja tullitarkastuksia luomalla vaihtoehtoisia kemikaaleja. EU:n etenemissuunnitelmassa tuetaan sitä, että EU:n lainsäädännöllistä aikataulutusta huumausaineiden lähtöaineiden valvomiseksi nopeutetaan siten, että se vastaa rikollisten innovointivauhtia, ulottamalla se kattamaan tunnetut johdannaiset ja niihin liittyvät kemikaalit, jotka voidaan muuntaa vakiintuneiksi huumausaineiden lähtöaineiksi tai korvata niillä. EMCDDA:n tarkistetun toimeksiannon myötä se muuttuu Euroopan unionin huumevirastoksi, jolla on suurempi Euroopan komissiota tukeva rooli huumeiden lähtöaineiden seurannassa, aikataulutuksessa ja uhka-arvioinnissa. EU:n etenemissuunnitelmassa pyritään myös puuttumaan vaihtoehtoisten kemikaalien ongelmaan tukemalla tullilaboratorioiden laitetarpeita. Tiedonvaihtoa niiden maiden kanssa, joista lähtöaineita hankitaan, tehostetaan esimerkiksi EU:n ja Kiinan yhteisen lähtöaineita käsittelevän seurantaryhmän kautta. Euroopan komissio on myös Yhdysvaltojen johtaman synteettisiä huumausaineita käsittelevän maailmanlaajuisen koalition (Global Coalition to Address Synthetic Drug Threats) jäsen. Koalition yhteistyö ensisijaisissa toimissa kohdistuu huumeiden lähtöaineisiin, joita tarvitaan esimerkiksi uusien synteettisten opioidien valmistukseen.

Huumausaineiden tuotanto Euroopan unionissa

Tämä poliittinen kehitys tapahtuu samaan aikaan, kun Eurooppa on edelleen tärkeä erilaisten huumausaineiden tuotantoalue. Euroopan unionissa tuotettu kannabis on tarkoitettu käytettäväksi yleensä EU:ssa, jonka jäsenvaltioissa ilmoitetaan vuosittain tuhansista puretuista kannabisviljelmistä. Synteettisiä huumausaineita, kuten MDMA:ta ja amfetamiinia, tuotetaan myös Euroopan unionissa, ja niitä saatetaan kaupata EU:n ulkopuolisille markkinoille. Ilmoitusten mukaan Euroopan unionissa puretuissa sadoissa huumeiden tuotantolaitoksissa on valmistettu monenlaisia aineita amfetamiinista, metamfetamiinista, synteettisistä katinoneista ja MDMA:sta kokaiiniin ja heroiiniin. Joissakin tapauksissa yksi laboratorio on saattanut valmistaa useita aineita, kuten erilaisia synteettisiä piristeitä, joilla on samanlaiset kemialliset ja laitteisiin liittyvät valmistusvaatimukset. Tämän tarkempi selvittäminen on kuitenkin hankalaa. Yksittäisten purettujen laboratorioiden tuotantokapasiteettia on vaikea arvioida. Kaiken kaikkiaan tämä tarkoittaa sitä, että vaikka on mahdollista todeta, että Euroopassa tuotetaan erilaisia huumausaineita, on edelleen ongelmallista ottaa kantaa laitosten kokonaismäärään, suuntauksiin tai kapasiteetin muutoksiin. Vaikka suurista metamfetamiini- ja amfetamiinilaboratorioista saadaan ilmoituksia, monet niistä ovat pienimuotoisia, joten niistä myös saadaan enemmän ilmoituksia, joiden määrä vaihtelee vuosittain. Alankomaat ja Espanja ilmoittivat suurimman osan puretuista MDMA:n tuotantolaitoksista. Samaan aikaan jotkin jäsenvaltiot, jotka yleensä purkavat suuren määrän laitoksia, eivät ilmoittaneet tietoja vuodelta 2022. Kokaiinin tuotantoon, uuttamiseen, leikkaamiseen ja pakkaamiseen tarkoitettujen erillisten laitosten jäljittäminen viime vuosina viittaa kuitenkin siihen, että kokaiinin tuotanto on vakiintunut Euroopassa ja että käytössä on innovatiivisia menetelmiä edistää kokaiinin saatavuutta Euroopassa.

Innovaatiot tuotantoprosesseissa käyvät ilmi myös siitä, että viime aikoina on takavarikoitu amfetamiinin, metamfetamiinin ja MDMA:n tuotantoon tarvittavien kemiallisten lähtöaineiden valmistukseen käytettäviä kemikaaleja, mikä kertoo pyrkimyksistä kiertää näiden huumeiden saatavuuden vähentämiseksi toteutettuja valvontatoimia. Lähtöaineiden suuret takavarikoinnit vuonna 2022 osoittavat, että synteettisten katinonien tuotanto on edelleen merkittävää, erityisesti Puolassa. Lainvalvontaviranomaisten purkamien tuotantopaikkojen koko ja laajuus vaihtelevat keittiölaboratorioista suuritehoisiin tuotantolaitoksiin, joissa on useita ”kokkeja” ja jotka tuottavat erikoisreaktoreissa kymmeniä kiloja valmista tuotetta erää kohden. Pienemmät tuotantolaitokset tuntuisivat olevan suunnattu lähinnä paikallisille markkinoille ja myytäväksi satunnaisesti pimeässä verkossa. Vaikka tiedot ovat hyvin rajallisia, näyttää siltä, että myös suurempien tuotantolaitosten tuotteita toimitetaan paikallisille markkinoille, ja toisinaan valmiita tuotteita viedään Euroopan ulkopuolelle.

Se, että sekä uusien aineiden luomisessa että vakiintuneempien huumeiden erilaisissa synteesiprosesseissa käytetään entistä laajempaa määrää erilaisia kemikaaleja, on monimutkainen haaste tullille, lainvalvonnalle ja oikeudelliselle sääntelylle. Synteettisten huumeiden tuotanto vientiä ja paikallisia markkinoita varten lisää Euroopan unionissa kansanterveydellisiä riskejä. Ne kohdistuvat sekä vaarallisia aineita käyttäviin henkilöihin että ympäristöön, joka altistuu tuotannon aiheuttamille paikallisille ympäristövahingoille.

Keskeiset tiedot ja suuntaukset

Huumeiden tarjonnan suuntaukset

  • Indeksoidut suuntaukset osoittavat, että kaikkien Euroopan unionissa takavarikoitujen huumeiden määrät ovat kasvaneet vuosina 2012–2022, erityisesti viimeisten viiden vuoden aikana, vaikka amfetamiinin ja metamfetamiinin takavarikoidut määrät ovat vaihdelleet jonkin verran viimeisten kolmen vuoden aikana (kuvio 1.3).

  • Vuosina 2012–2022 suurimmat lisäykset koskivat kokaiinia (+ 376 %), metamfetamiinia (+ 293 %), marihuanaa (+ 184 %), heroiinia (+ 91 %), MDMA:ta (+ 71 %) ja amfetamiinia (+ 74 %). Hasiksen osalta havaittu pieni kasvu (+ 5 prosenttia) kuvastaa Espanjan vuonna 2022 ilmoittamaa 52 prosentin vähenemää, joka liittyi todennäköisesti huumeiden salakuljetusreittien muuttumiseen. Näillä huumausaineilla on Euroopassa mittavat kuluttajamarkkinat. On kuitenkin todennäköistä, että takavarikoitujen määrien kasvu heijastaa ainakin osittain Euroopan aiempaa suurempaa roolia näiden huumausaineiden tuotanto-, vienti ja kuljetusalueena.

Kuvio 1.3. Huumetakavarikot Euroopan unionissa – takavarikoitujen huumeiden määrä, indeksoidut suuntaukset (2012 = 100)

Esitetyt indeksoidut suuntaukset heijastavat huumetakavarikoiden suhteellisia muutoksia kymmenen vuoden jaksolla, mutta eivät esitä todellisia määriä.

MDMA-tablettien massa laskettiin olettamalla, että kukin tabletti sisältää 0,25 grammaa MDMA:ta.

  • Huumetakavarikkojen suuntausten tulkintaa vaikeuttavat monet tekijät, kuten poliisin ja lainvalvonnan strategiat ja prioriteetit, laitonta kauppaa käyvien ryhmien onnistuminen tai epäonnistuminen kiinnijäämisen välttämisessä sekä mahdolliset muutokset saatavuudessa ja käytössä.

  • Vuonna 2022 Euroopan unionissa ilmoitettiin noin miljoonasta takavarikoinnista, jotka koskivat enimmäkseen kannabistuotteita. Niiden osuus kaikista takavarikoinneista oli 71 prosenttia (kuvio 1.4 ja kuvio 1.5).

Kuvio 1.4. Huumetakavarikot Euroopan unionissa – ilmoitettujen takavarikkojen määrä vuonna 2022 aineittain (prosenttia)
Kuvio 1.5a. Huumetakavarikot Euroopan unionissa – takavarikkojen määrä vuonna 2022
Kuvio 1.5b. Huumetakavarikot Euroopan unionissa – takavarikoitu määrä vuonna 2022 (tonnia)

MDMA-tablettien massa laskettiin olettamalla, että kukin tabletti sisältää 0,25 grammaa MDMA:ta.

  • Määrällisesti vuonna 2022 takavarikoitiin vähemmän hasista (-18 %), marihuanaa (-23 %) ja heroiinia (-28 %) kuin vuonna 2012 (kuvio 1.6). Tämä voi heijastaa muutoksia lainvalvontakäytännöissä, kulutustottumuksissa tai huumeiden saatavuudessa.

  • Vuosina 2012–2022 takavarikointien määrä kasvoi eniten metamfetamiinin (+ 180 %), MDMA:n (+ 60 %), kokaiinin (+ 26 %) ja amfetamiinin (+ 5 %) osalta.

Kuvio 1.6. Huumetakavarikot Euroopan unionissa – takavarikkojen määrä indekstoituina suuntauksina (2012 = 100)

Suuntaukset huumerikoksissa

  • Vuonna 2022 Euroopan unionissa ilmoitettiin arviolta 1,5 miljoonaa huumerikoksesta, mikä on 26 prosenttia enemmän kuin vuonna 2012. Yli kolme neljännestä näistä rikoksista (77 % eli 1,2 miljoonaa) liittyi henkilökohtaiseen käyttöön tai hallussapitoon.

  • Huumerikosten arvioitu määrä oli 1,5 miljoonaa, joista hieman alle miljoonassa ilmoitettiin rikokseen liittyvä huume. Näistä rikoksista 809 000 koski hallussapitoa tai käyttöä, 177 000 jakelua ja 3 000 muun tyyppisiä rikoksia (kuvio 1.7). Jakelua koskevien rikosten määritelmät voivat vaihdella eri maissa.

  • Vuonna 2022 ilmoitettiin noin 609 000 rikosta, joista kannabiksen osuus oli yli kolme neljäsosaa (75 %) sellaisissa käyttö- tai hallussapitorikoksissa, joiden osalta huume on tiedossa, ja huumeiden jakelurikoksissa hieman yli puolet eli 98 000 (56 prosenttia). Kannabiksen vallitsevuus toimitus- ja hallussapitorikoksissa kuvastaa sen kysynnän tasoa. Se myös osoittaa huumeen poliittisen merkityksen.

  • Huumausaineiden toimitus- ja hallussapitorikokset ovat korkeammalla tasolla kuin vuonna 2012 kaikkien huumeiden osalta heroiinia lukuun ottamatta (kaavio 1.8 ja kaavio 1.9).

Kuvio 1.7. Huumerikokset – rikosten määrä, jakelu ja käyttö/hallussapito vuonna 2022

Tiedot rikoksista, joiden osalta rikokseen liittyvä huume on ilmoitettu.

Kuvio 1.8. Huumerikokset – hallussapito ja käyttö, indeksoidut suuntaukset (2012 = 100)
Kuvio 1.9. Huumerikokset – jakelu, indeksoidut suuntaukset (2012 = 100)

EU:n alueella tapahtuvaa tuotantoa ja lähtöaineita koskevat vuoden 2022 tiedot

  • Kannabis: EU:n jäsenvaltiot ilmoittivat tehneensä 98 000 kannabiskasvien takavarikointia, joissa saatiin 3,5 miljoonaa yksittäistä kasvia ja 6,5 tonnia kannabista vuonna 2022 (4,3 miljoonaa kasvia ja 32,5 tonnia vuonna 2021). Avoimista lähteistä ja kansallisilta kumppaneilta saatujen tietojen mukaan vuonna 2022 purettiin 14:ssä EU:n jäsenvaltiossa lähes 5 700 laitonta kannabisviljelmää.

  • Heroiini: Alankomaissa purettiin kaksi heroiinin tuotantopaikkaa vuonna 2022 (3 vuonna 2021). Saksa, Espanja ja Puola ilmoittivat heroiinin lähtöaineen etikkahappoanhydridin, neljästä takavarikosta, joiden määrä oli 141 litraa (5 730 litraa (vuonna 2021). Etikkahappoanhydridin takavarikoinnit ovat vähentyneet huomattavasti maailmanlaajuisesti vuodesta 2019 lähtien. Tämä voi viitata siihen, että yritykset muuntaa ja salakuljettaa ainetta ovat vähentyneet tai että käyttöön on otettu vaihtoehtoiset kuljetusreitit.

  • Kokaiini: Vuonna 2022 Euroopan unionissa purettiin ainakin 39 kokaiinintuotantolaitosta (34 vuonna 2021). Vaikka vuonna 2022 takavarikoidun kaliumpermanganaatin määrä (173 kilogrammaa) väheni vuoteen 2021 verrattuna (1 100 kilogrammaa), on todennäköistä, että tuoduista välituotteista peräisin olevaa kokaiinihydrokloridia jalostetaan edelleen laajamittaisesti Euroopan unionissa. Esimerkiksi Espanjassa vuonna 2023 puretun kokaiinilaboratorion päivittäisen tuotantokapasiteetin kerrottiin olleen 200 kiloa. Lisäksi on ilmoitettu joistakin suurista takavarikoinneista, joissa on saatu kokaiinia sisältäviä epätavanomaisia, kemiallisesti erotettavia aineita. Tämä osoittaa, että käsittely on edelleen merkittävä ongelma Euroopassa. Esimerkiksi vuonna 2022 kemiallisesti kätkettyä kokaiinia havaittiin 22 tonnin sokerilähetyksessä Ranskassa ja 100 kilogramman hiililähetyksessä, joka oli osa Kroatiaan lähetettyä suurempaa hiililastia.

  • Amfetamiini: Vuonna 2022 seitsemän EU:n jäsenvaltiota ilmoitti purkaneensa 108 amfetamiinilaboratoriota (119 vuonna 2021): Alankomaat (39), Belgia (35), Puola (22), Espanja (5), Ruotsi (5), Kroatia (1) ja Romania (1).

  • Metamfetamiini: Yhdeksän EU:n jäsenvaltiota ilmoitti purkaneensa 242 metamfetamiinilaboratoriota vuonna 2022 (224 vuonna 2021): Tšekki (202), Alankomaat (14), Bulgaria (12), Belgia (6), Puola (4), Kreikka (1), Espanja (1), Slovenia (1) ja Ruotsi (1). Vuonna 2022 15 EU:n jäsenvaltiota ilmoitti takavarikoineensa lähtöaineita, joita tarvitaan metamfetamiinin syntetisoimiseksi efedriinimenetelmällä (efedriini ja pseudoefedriini). Määrä oli yhteensä 352 kilogrammaa sekä jauheina että tabletteina (723 kilogrammaa 15 EU:n jäsenvaltiossa vuonna 2021).

  • Metamfetamiinia voidaan valmistaa myös käyttämällä lähtöaineena BMK:ta (jota käytetään myös amfetamiinin valmistukseen). Vuonna 2022 Euroopassa takavarikoitiin 1 329 litraa BMK:ta (lähes 5 100 litraa vuonna 2021) ja BMK:n valmistukseen käytettäviä aineita 26,6 tonnia (10,5 tonnia vuonna 2021). Takavarikoinneissa saatiin 25,6 tonnia BMK:n glysidijohdannaisia (736 kilogrammaa vuonna 2021), 379 kilogrammaa MAPA:ta (lähes 9,7 tonnia vuonna 2021) ja yli 500 kilogrammaa APAA:ta ja APAANia (50 kilogrammaa APAA:ta vuonna 2021). Kahdesta uudesta vaihtoehtoisesta kemikaalista, joita voidaan käyttää myös BMK:n, DEPAPD:n ja DEPAPD-enolaatin valmistukseen, ilmoitettiin Euroopassa (ja maailmanlaajuisesti) ensimmäisen kerran vuonna 2022, jolloin niitä takavarikoitiin suhteellisen pieni määrä. Lisäksi Belgia, Saksa ja Alankomaat ilmoittivat, että vuonna 2022 takavarikoitiin 2,6 tonnia viinihappoa (4,5 tonnia vuonna 2021). Se mahdollistaa tehokkaimman ja halutuimman metamfetamiinimuodon (d-metamfetamiini, ”crystal meth”) talteenoton BMK-menetelmillä valmistetuista seoksista. Tämä viittaa siihen, että Euroopassa harjoitetaan edelleen laajamittaista d-metamfetamiinin tuotantoa. Euroopassa takavarikoitujen metamfetamiinin lähtöaineiden ja niihin liittyvien kemikaalien kasvaneet määrät kuvastavat synteettisiä huumeita valmistavien ryhmien maailmanlaajuisesti merkittävää kapasiteettia Euroopan unionissa.

  • MDMA: Vuonna 2022 kuusi EU:n jäsenvaltiota ilmoitti purkaneensa 48 MDMA-laboratoriota (25 vuonna 2021). Belgia ilmoitti 27 MDMA-laboratoriosta vuonna 2022 (8 vuonna 2021), ja Alankomaat ilmoitti 13 laboratoriosta, Espanja viidestä laboratoriosta ja Ranska, Puola ja Ruotsi yhdestä laboratoriosta. MDMA:n lähtöaineiden takavarikointi kasvoi 20,5 tonniin vuonna 2022 (7,1 tonnia vuonna 2021). MDMA:n lähtöaine PMK:n ja sen glysidijohdannaisten takavarikoinnit ylittivät 19,9 tonnia vuonna 2022 (2,6 tonnia vuonna 2021). Lisäksi raportoitiin muista vaihtoehtoisista kemikaaleista: MAMDPA:ta takavarikoitiin pienempiä määriä vuonna 2022 (37 kilogrammaa vs. 4,5 tonnia vuonna 2021). Nämä ilmoitukset MDMA:n lähtöaineiden takavarikointien lisääntymisestä yhdessä MDMA:n vientiä koskevien tietojen kanssa saattavat heijastaa kasvua huumeen tuotannossa maailmanmarkkinoita varten ja yleistä elpymistä covid-19-pandemiaan liittyvän laskun jälkeen.

  • Katinonit: Vuonna 2022 Euroopan unionissa purettiin 29 synteettisen katinonin tuotantolaitosta, joista osa oli suuria (15 vuonna 2021): 23 Puolassa (12 vuonna 2021) ja 6 Alankomaissa (2 vuonna 2021). Synteettisten katinonin lähtöaineiden takavarikoinneissa saatiin 558 kilogrammaa vuonna 2022 (555 kilogrammaa vuonna 2021). Suurin osa on peräisin Puolasta (355 kilogrammaa). Ranskassa pysäytettiin 1 tonnin suuruinen lähetys 4-CMC:n lähtöainetta 1-(4-kloorifenyyli)propaani-1-onia, joka oli peräisin Kiinasta ja matkalla Puolaan.

  • Synteettiset opioidit: Latvian poliisi ilmoitti vuonna 2023 paikan purkamisesta, jossa oli valmiudet fentanyylin tuotantoon. Se takavarikoi lähes 2 kilogrammaa huumausainetta sekä 2,7 kilogrammaa fentanyylin lähtöaine NPP:tä samoissa tiloissa. Myös Latvian poliisi ilmoitti purkaneensa laittoman metadonilaboratorion vuonna 2023.

  • Kaatopaikat: Vuonna 2022 Euroopan unionissa ilmoitettiin Belgiassa (41) ja Alankomaissa (153) 194:stä huumausaineiden tuotantoon liittyvän jätteen ja laitteiden kaatopaikasta (234 vuonna 2021). 

EMCDDA:n ja Europolin laatima EU:n huumausainemarkkinat: perusteellinen analyysi tarjoaa yksityiskohtaista tietoa huumausaineiden tuotannosta ja laittomasta kaupasta.

Yhteenveto sellaisten EU:n luokiteltujen lähtöaineiden luetteloon kuuluvien ja muiden kemikaalien takavarikoinneista, joita on käytetty tiettyihin Euroopan unionissa vuonna 2022 tuotettuihin huumeisiin
MDMA:n tuotantoon liittyvät lähtöaineet
Aine Takavarikoitu määrä
PMK:n glysidijohdannaiset (kilogrammaa) 14 182
Helionaali (litraa) 5
MAMDPA (kilogrammaa) 37
Nitro-PMK (kilogrammaa) < 1
Piperonaali (kilogrammaa) < 1
PMK (litraa) 3883
Safroli (litraa) 436
Amfetamiinin ja metamfetamiinin tuotantoon liittyvät lähtöaineet
Aine Takavarikoitu määrä
AIBN (kilogrammaa) 20
Ammoniumformiaatti (litraa) 19
APAA (kilogrammaa) 11
APAAN (kilogrammaa) 500
Bentsaldehydi (kilogrammaa) 482
Bentsyylisyanidi (kilogrammaa) 3
BMK (litraa) 1329
DEPAPD (litraa) 13
DEPAPD-enolaatti (kilogrammoina) 100
Efedriini (kilogrammaa) 312
Formamidi (kilogrammaa) 9943
Muurahaishappo (litraa) 10432
BMK:n glysidijohdannaiset (kilogrammaa) 25567
Jodi (kilogrammaa) 75
MAPA (kilogrammaa) 379
Nitroetaani (litraa) 1
Fenyyli-2-nitropropeeni (kilogrammaa) 4
Fenetyyliamiini (kilogrammaa) 34
Fenyylietikkahappo (kilogrammaa) 25
Pseudoefedriini (kilogrammaa) 40
Punainen fosfori (kilogrammaa) 108
Viinihappo (kilogrammaa) 2574
Heroiinin tuotantoon liittyvät lähtöaineet
Aine Takavarikoitu määrä
Etikkahappoanhydridi (litraa) 141
Katinonien tuotantoon liittyvät lähtöaineet
Aine Takavarikoitu määrä
2-bromi-4-klooripropiofenoni (kilogrammaa) 234
2-bromi-4-metyylipropiofenoni (kilogrammaa) 324
Kokaiinin käsittelyyn liittyvät kemikaalit
Aine Takavarikoitu määrä
Kalsiumkloridi (kilogrammaa) 2040
Kaliumpermanganaatti (kilogrammaa) 173
Etyyliasetaatti (litraa) 10491

Lähdetiedot

Tiedot, joita on käytetty tämän sivun infografiikkojen ja kaavioiden tuottamiseen, löytyvät alta.


Top