Huumekuolemat – nykytilanne Euroopassa (Euroopan huumeraportti 2024)

Huumeiden käytöstä johtuvan kuolleisuuden arvioiminen on olennaista, jotta voidaan ymmärtää huumeiden käytön kansanterveydelliset vaikutukset ja niiden mahdolliset muutokset ajan myötä. Tältä sivulta löydät tuoreimman analyysin huumekuolemista Euroopassa, mukaan lukien keskeiset tiedot yliannostuskuolemista, niihin liittyvistä huumausaineista ja muuta lisätietoa.
Tämä sivu on osa Euroopan huumeraporttia 2024, EMCDDA:n vuotuista katsausta huumausainetilanteeseen Euroopassa.
Päivitetty viimeksi: 11.6.2024
Huumausaineisiin liittyvän kuolleisuuden ymmärtäminen on keskeinen edellytys tehokkaiden vastatoimien kehittämiselle.
Huumeiden käytöstä johtuvan kuolleisuuden arvioiminen on olennaista, jotta voidaan ymmärtää huumeiden käytön kansanterveydelliset vaikutukset ja niiden mahdolliset muutokset ajan myötä. Myös tämän alan kehityssuuntauksiin vaikuttavien tekijöiden ymmärtäminen on todennäköisesti keskeistä, kun kehitetään tehokkaita ratkaisuja. Viime vuosikymmenen aikana tapahtuneista parannuksista huolimatta käytettävissämme olevissa tiedoissa on kuitenkin edelleen merkittäviä rajoituksia, mikä vaikeuttaa sekä toimintalinjojen että toimenpiteiden kehittämistä.
Huumekuolemat-termiä käytetään indikaattorista, jonka tarkoituksena on ottaa huomioon ne kuolemantapaukset, jotka johtuvat suoraan huumeiden käytöstä ja joihin joskus viitataan nimellä huumeiden yliannostuskuolemat. On huomattava, että arviot huumausaineiden aiheuttamista kuolemantapauksista edustavat vain osaa huumeiden käyttöön liittyvästä kokonaiskuolleisuudesta, sillä tässä mittarissa ei oteta huomioon kuolleisuutta, joka johtuu liikenneonnettomuuksista ja muista onnettomuuksista, väkivallasta, itsemurhista (muuten kuin huumemyrkytyksinä) tai kroonisista sairauksista, johon huumeiden käytöllä on saattanut olla vaikutusta. Tämän vuoksi on tarpeen laajentaa tietämystä näistä muista tärkeistä huumekuolleisuuden osa-alueista kohorttitutkimusten ja muiden lähestymistapojen avulla.
Näistä rajoituksista huolimatta huumekuolemien arviointi on edelleen keskeinen mittari, joka auttaa ymmärtämään laittomien huumausaineiden käytöstä aiheutuvia haittoja, mutta sen tulkinta on myös haastavaa metodologisten ja tietojen saatavuuteen ja laatuun liittyvien ongelmien vuoksi. Tämä koskee erityisesti huumekuolemien viimeaikaisten suuntausten tulkintaa, sillä viimeisimmältä raportointivuodelta (2022) on saatavilla tietoja vain 21:stä tämän indikaattorin piiriin kuuluvasta 29 maasta. Siksi arvioidut arvot on laskettava, jos on tarkoitus tehdä kokonaisarvio EU:sta. Koska uusia huumeuhkia voi ilmaantua nopeastikin, tietojen ajantasaisuuden ja kattavuuden parantaminen tällä alalla on tärkeä prioriteetti tulevaisuudessa.
On myös huomattava, että metodologisten syiden takia tunnistettujen huumekuolemien määrät ovat todennäköisesti vähimmäisarvioita ja että raportointikapasiteetti vaihtelee maittain, joten kansallisia vertailuja on tehtävä varoen. Lisäksi yksityiskohtaisten toksikologisten tietojen puuttuminen joistakin maista tarkoittaa tällä hetkellä sitä, että yleinen ymmärrys eri huumeiden roolista huumekuolemien määrän kasvussa ajan mittaan on rajallinen. Yksityiskohtaisten toksikologisten tietojen puuttuminen voi myös vaikeuttaa eri huumeiden merkityksen ymmärtämistä, kun niitä käytetään yhdessä. Koska suurin osa kuolemaan johtaneista yliannostuksista liittyy useamman kuin yhden aineen käyttöön ja koska huumeiden käyttötavat muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi, on myös entistä tärkeämpää ymmärtää paremmin, miten muutokset yhdistelmäkäytön tavoissa vaikuttavat kuolleisuuteen. Myönteistä kehitystä tällä alalla on se, että Euroopan unionin huumausaineviraston (EUDA) perustaminen vuonna 2024 vahvistaa valmiuksia nopeaan uhka-arviointiin, varhaisvaroitukseen ja hälytysten antamiseen sekä tukee toimenpiteitä, joilla parannetaan rutiininomaisia raportointivalmiuksia alalla. On tärkeää, että uusi virasto koordinoi myös uutta rikosteknisten ja toksikologisten laboratorioiden verkostoa, mikä lisää käytettävissä olevaa analyysikapasiteettia seurata, miten eri huumeet ja huumeiden yhdistelmät vaikuttavat kuolleisuuden kehitykseen.
Vaikka opioideja esiintyy usein kuolemantapauksissa, suurin osa huumekuolemista liittyy useiden aineiden käyttöön.
Vuonna 2022 ilmoitettujen huumekuolemien määrä kasvoi hieman joissakin EU-maissa ja laski toisissa. Alustava arvio noin 6 400 huumekuolemasta vuonna 2022 merkitsee hienoista kasvua vuoteen 2021 verrattuna. Lukua ei kuitenkaan pidä tulkita liikaa, koska useat suuren väestömäärän maat eivät ole vielä toimittaneet tietoja, ja tämän alustavan kokonaismäärän laskennassa on väistämättä käytetty arvioituja arvoja.
Vaikka kaikista kuolemantapauksista ei ole saatavilla yksityiskohtaisia toksikologisia tietoja, olemassa olevat tiedot viittaavat siihen, että yhdistelmäkäyttöön liittyvä myrkyllisyys on tavallista, ja jos yksityiskohtaisia toksikologisia tietoja on saatavilla, niissä ilmoitetaan yleensä useiden aineiden esiintymisestä.
Saatavilla olevissa tiedoissa nousee esiin, että opioidit, käytettynä yleensä yhdessä muiden huumausaineiden kanssa, ovat edelleen huumausaineiden ryhmä, joka liittyy yleisimmin huumekuolemiin. Vaikka opioideihin liittyvien kuolemantapausten yleinen kehitys näyttää pysyvän vakaana, kuolemantapausten osuus vanhemmissa ikäryhmissä on kasvussa. Arvioiden mukaan heroiini oli osallisena yli 1 800 kuolemantapauksessa Euroopan unionissa, ja heroiinin on yleisesti todettu olleen osallisena opioidien aiheuttamissa kuolemantapauksissa joissakin Länsi-Euroopan maissa. Käytettävissä olevien tietojen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että heroiini on nykyään mukana suurimmassa osassa yliannostuskuolemista vain muutamissa maissa, ja muiden opioidien ja huumausaineiden merkitys on kasvanut. Muut opioidit kuin heroiini, mukaan lukien metadoni ja vähemmässä määrin buprenorfiini, opioideja sisältävät kipulääkkeet ja muut synteettiset opioidit, liittyvät joissakin maissa huomattavaan osaan yliannostuskuolemista.
Huumeiden aiheuttamaa kuolleisuutta koskevat tiedot viittaavat myös opioideja käyttävän kohortin ikääntymiseen Euroopassa, mistä on osoituksena se, että 50–64-vuotiaiden huumekuolemien määrä kasvoi kaksi kolmasosaa vuosina 2012–2022. Vaikka yleinen käsitys on, että huumeiden yliannostukset ovat ongelma, joka koskee lähinnä nuoria, huumeiden käyttöön liittyviä kuolemantapauksia esiintyy tyypillisesti 40-vuotiailla tai sitä vanhemmilla miehillä.
Saatavilla olevat tiedot viittaavat myös siihen, että stimulanttien aiheuttamat kuolemantapaukset ovat kasvussa joissakin maissa, vaikka päätelmään liittyy merkittävää epävarmuutta. Stimulantteihin liittyviä kuolemantapauksia todennäköisesti aliraportoidaan, ja stimulantteja esiintyy usein kuolemantapauksissa, joissa on todettu myös muita huumeita, kuten opioideja. Jotkin tiedot viittaavat myös siihen, että stimulantit liittyisivät useammin kuolemantapauksiin nuoremmissa kohorteissa.
Synteettisiin opioideihin liittyvät kuolemantapaukset huolestuttavat
Voimakkaat synteettiset opioidit, kuten fentanyylijohdannainen karfentaniili ja nitatseeniopioidit, joista jotkin ovat huomattavasti voimakkaampia kuin fentanyyli, on yhdistetty joihinkin kuolemaan johtaneisiin ja muihin myrkytyksiin. Joitakin Baltian maita lukuun ottamatta nämä aineet eivät kuitenkaan tällä hetkellä ole näkyvästi esillä EU:n tasolla saatavissa rutiinitiedoissa. Alan kehitys on kuitenkin huolestuttavaa, koska näillä aineilla on tulevaisuudessa potentiaalia vaikuttaa kielteisesti kansanterveyteen Euroopassa.
Erityisen huolestuttavaa tällä alueella on nitatseeniopioidien viime aikoina yleistynyt esiintyminen, sillä ne ovat aiheuttaneet paikallisia myrkytysepidemioita Irlannissa ja Ranskassa vuonna 2023. Irlannissa nitatseeneja myytiin heroiinina, mikä johti tahattomaan käyttöön ja moniin yliannostuksiin ( ks. Uudet psykoaktiiviset aineet – nykytilanne Euroopassa). Niiden suuren tehon ja uutuuden vuoksi on huolta siitä, ettei nitatseeniopioideja ehkä havaita rutiininomaisesti kuoleman jälkeen tehtävissä yleisesti käytetyissä toksikologisissa menetelmissä. Tämä tuo esiin mahdollisuuden siitä, että ilmoitettujen kuolemantapausten määrää on aliarvioitu. Tästä on jonkin verran näyttöä Baltian maissa, joissa testimenetelmien parantuminen on johtanut lisääntyneisiin havaintoihin kyseisistä aineista. Virosta saatujen alustavien tietojen mukaan näitä huumeita havaittiin lähes puolessa huumekuolemista (56 kuolemantapausta 117:stä, 48 %) vuonna 2023. Vuonna 2022 määrä oli 32 (39 %) 82:sta huumekuolemasta. Latviassa kansallisten tilastojen ja rikosrekisterien alustavien tietojen mukaan huumekuolemien kokonaismäärä kaksinkertaistui 63:sta vuonna 2022 130:een vuonna 2023. Nitatseeneja havaittiin 38:ssa (29 %) näistä tapauksista. Vaikka nitatseeneja ei voitu testata järjestelmällisesti vuonna 2022, opioideihin liittyvien akuuttien huumemyrkytysten määrä kasvoi dramaattisesti (1 936 tapauksesta vuonna 2021 2 357 tapaukseen vuonna 2022). Kliinisen henkilöstön arviot, jotka viittaavat naloksonin käyttöön suurempina annoksina, herättävät huolta siitä, että tähän liittyy ehkä synteettisten opioidien käyttöä.
Toinen huumekuolleisuutta koskeva tietolähde on uusia psykoaktiivisia aineita koskeva varhaisvaroitusjärjestelmä. Viisi maata ilmoitti tähän mekanismiin vuonna 2023 vähintään 150 kuolemantapausta, joissa vahvistettiin altistuminen nitatseeneille. Luku sisältää kuitenkin tapaukset, joissa kuoleman syy on vahvistamatta.
Tahallisiin myrkytystapauksiin liittyvät haasteet
Yliannostukseen kuolleen henkilön itsemurha-aikomuksen määrittäminen voi olla vaikeaa. Monet yliannostuskuolemat ilmoitetaan tapaturmaisiksi, ja joidenkin tapausten tahallisuutta ei ole voitu määritellä. Joissakin maissa on kuitenkin saatavilla enemmän tietoa aikomuksesta, ja suhteellisen suuri osa ilmoitetuista yliannostuskuolemista (yksi kuudesta) luokiteltiin tarkoituksellisiksi (eli itsemurha-aikeiksi). Kaikissa Euroopan unionin maissa, Norjassa ja Turkissa tuoreimmat saatavilla olevat tiedot osoittavat, että itsemurhatarkoituksessa yliannostukseen kuolleiden naisten osuus oli suurempi. Joissakin maissa (Unkari, Alankomaat, Slovenia ja Ruotsi) yli kolmannes ilmoitetuista naisten yliannostuskuolemista luokiteltiin tarkoituksellisiksi itsemurhiksi. Bulgariassa, Puolassa ja Suomessa yli neljäsosassa vuonna 2022 ilmoitetuista naisten yliannostuskuolemista syyksi todettiin itsemurha-aikomus. Nämä havainnot osoittavat, että tarvitaan toimia, jotka kohdistuvat huumeidenkäyttäjien tahalliseen itsensä vahingoittamiseen ja itsemurha-aikeisiin. Erityisesti on otettava huomioon naisten suhteettoman suuri riski tässä yhteydessä.
Opioideihin liittyvien yliannostusten ja kuolemantapausten ehkäiseminen on edelleen vaikeaa
Opioidikuolemia vähentävillä toimenpiteillä pyritään ensinnä estämään yliannostukset ja toiseksi pyritään estämään yliannostuskuolemat (ks. kuvio 11.1). Muutokset sekä opioideja pistämällä käyttävässä väestössä että heidän käyttämissään aineissa luovat uusia ja suurempia haasteita toimenpiteille, joilla pyritään vähentämään yliannostuskuolemia. Tällaisia ovat esimerkiksi pyrkimys kehittää eriytettyjä ohjelmia, joilla vastataan eri ryhmien tarpeisiin ja otetaan erityisesti huomioon tarve koostaa palvelut siten, että ne vastaavat eri ikäryhmien tarpeita. Opioidiagonistihoitoon hakeutumisen on vahvasti osoitettu suojaavan opioidien yliannostukselta ja joiltakin muilta kuolinsyiltä, mutta monissa maissa on edelleen ongelmia hoidon kattavuudessa ja saatavuudessa.
Näytä tekstiversio yllä olevasta grafiikasta
- Kuolemaan johtavien seurausten minimointi yliannostustapauksissa
- Naloksonin antaminen*
- Naloksonin jakelu ja koulutus* (asiantuntijapalvelut ja ensihoitoyksiköt, yhteisö).
- Huumeiden käyttöhuoneet*
- Kuolemaan johtavan yliannostuksen ehkäisevät sovellukset
- Yliannostusriskin vähentäminen
- Opioidiagonistihoito, hoitoon jääminen ja hoidon jatkuvuus*
- Kohdennetut toimenpiteet tilanteissa, joissa kestokyky on alentunut (esim. vapautuminen vankilasta tai hoidon keskeyttäminen)
- Yliannostusriskin arviointi, tietämyksen lisääminen ja haittojen vähentäminen
- Yliannostuksen ehkäisemistä koskevat strategiat
- Lääkkeiden epäasiallisen käytön estäminen
- Aineiden tunnistaminen ja kansanterveyttä koskevat varoitukset
- Siirtymisen tukeminen opioidien pistokäytöstä polttamiseen
- Kohdennetut hoidot (naltreksonihoito, heroiinihoito)
- Haavoittuvuuden vähentäminen
- Integroitu hoito mielenterveyspalvelujen ja yleisten terveyspalvelujen kanssa
- Toimet sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen saatavuuden parantamiseksi
- Asunto-ohjelmat
- Työllisyysohjelmien tukeminen
- Toimenpiteet leimautumisen vähentämiseksi tai ehkäisemiseksi
Huomautus: Toimenpiteet, joiden hyödystä on näyttöä ja joista saatavaan näyttöön voidaan luottaa hyvin tai kohtuullisesti, on lihavoitu ja merkitty tähdellä (*).
Huomautus: Toimenpiteet, joiden hyödystä on näyttöä ja joista saatuun näyttöön on vahva tai kohtuullinen luottamus, on kehystetty. Suuri osa tässä kuviossa lueteltuja toimenpiteitä koskevasta näytöstä on joko vasta kehitteillä tai katsotaan riittämättömäksi, mikä johtuu osittain tutkimuksen suorittamisen käytäntöön ja metodologiaan liittyvistä vaikeuksista, erityisesti satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten kehittämisessä (ks. Spotlight on... Understanding and using evidence), ja myös siitä, että palvelujen tarjoamisen mallit poikkeavat usein huomattavasti toisistaan.
Näyttöä on yhä enemmän myös siitä, että opioidiantagonistien lisääntyvällä saatavuudella voi olla merkittävä rooli kuolemaan johtavien opioidiyliannostusten ehkäisemisessä. Se, missä määrin tätä lähestymistapaa voidaan soveltaa, vaihtelee kuitenkin maiden välillä ja niiden sisällä. Yliannostuskuolemien ehkäisemiseen tähtäävien naloksoniohjelmien, myös pilottihankkeiden, täytäntöönpanosta raportoitiin 16:sta Euroopan maasta vuoteen 2022 mennessä. Muuttuvat käyttötavat edellyttävät myös, että palvelevat yksiköt tarkistavat nykyisiä toimituskäytäntöjä. Voimakkaiden synteettisten opioidien yliannostukset voivat vaatia esimerkiksi useiden naloksoniannosten antamista opioidin vaikutusten kumoamiseksi. Joissakin maissa huumausaineiden käyttöhuoneita tarjotaan myös osittain vastauksena yliannostuskuolleisuuden vähentämiseen. Näitä tiloja on nyt toiminnassa kymmenessä EU:n jäsenvaltiossa ja Norjassa (ks. Haittojen vähentäminen – nykytilanne Euroopassa). Jos maassa on monikulttuurisia ja uusia maahanmuuttajaryhmiä, on toivottavaa, että huumeiden ongelmakäyttäjille suunnataan enemmän heidän omalla kielellään laadittua tietoa haittojen vähentämisestä. Lisätietoa opioideihin liittyvien kuolemantapausten ehkäisemiseksi toteutettavista terveydellisistä ja sosiaalisista toimista on EMCDDA:n tuoreessa minioppaassa.
Keskeiset tiedot ja suuntaukset
Yliannostuksesta johtuva kuolleisuus lukuina
- Arvioiden mukaan yliannostus aiheutti vuonna 2022 Euroopan unionissa 22,5 kuolemaa miljoonaa 15–64-vuotiasta kohti.
- Yliannostuksesta johtuva kuolleisuus on tyypillisesti neljä kertaa suurempaa miehillä kuin naisilla (kaavio 11.2), ja tämä koskee eniten 25–39-vuotiaiata miehiä. Yliannostuskuolleisuus voi olla tässä ikäryhmässä huomattavasti korkeampaa kuin 15–64-vuotiailla miehillä (aikuisilla). Esimerkiksi Ruotsissa 25–39-vuotiaiden miesten yliannostuskuolleisuus oli 122 kuolemantapausta miljoonaa kohti vuonna 2022, kun maassa oli 73 kuolemantapausta miljoonaa aikuista miestä kohti. Virossa vastaavat luvut olivat 197 kuolemantapausta miljoonaa 25–39-vuotiasta miestä kohti ja 62 kuolemantapausta miljoonaa aikuista miestä kohti. Irlannissa kuolleisuus oli 183 kuolemantapausta miljoonaa 25–39-vuotiasta miestä kohti ja 85 kuolemantapausta miljoonaa aikuista miestä kohti.
- Yliannostuskuolleisuus liittyy eniten 40–59-vuotiaisiin miehiin useissa Euroopan maissa, kuten Tanskassa, Espanjassa, Italiassa, Alankomaissa, Portugalissa ja Norjassa.
Yliannostuskuolemat
Arvioiden mukaan Euroopan unionissa sattui vuonna 2022 vähintään 6 392 huumausaineiden yliannostuskuolemaa (6 166 vuonna 2021). Tämä on vähimmäisarvio, sillä jotkin maat ovat ilmoittaneet, että niiden seurantajärjestelmästä puuttuu joitakin tapauksia. Esimerkiksi Espanjasta eri rekistereistä saatujen vuoden 2022 tietojen ristiinvalidointi osoitti, että vain neljä viidestä tapauksesta saatetaan ilmoittaa. Saksassa kuolleisuusrekisterissä on vain poliisin tietoon tulleet tapaukset. Siten poliisin toiminnan ulottumattomiin jäävistä tapauksista saatetaan aliraportoida. Aliarvioinnin laajuus ei kuitenkaan ole tiedossa.
- Opioidit, kuten heroiini tai sen metaboliitit, liittyivät arviolta kolmeen neljäsosaan (74 %) Euroopassa vuonna 2022 ilmoitetuista kuolemaan johtaneista yliannostustapauksista. Usein heroiinia oli käytetty yhdessä muiden aineiden kanssa (ks. kuvio 11.3 ja kuvio 11.4). Huumekuolemien toksikologisissa raporteissa esiintyy yleisesti useita huumausaineita.
EU+2 tarkoittaa EU:n jäsenvaltioita, Norjaa ja Turkkia.
Huomautus Saksan osalta tiedot ovat vuodesta 2021 alkaen täysin sen eurooppalaisen pöytäkirjan mukaisia, jossa määritellään erityisistä kuolleisuusrekistereistä, kuten poliisin ja rikosteknisten palvelujen rekistereistä, poimittavat tapaukset. Vertailukelpoisia tietoja edellisiltä vuosilta ei ole saatavilla. Tässä datasarjassa ja grafiikassa aiempiin vuosiin on käytetty ensimmäistä saatavilla olevaa datapistettä (2021), jotta vältettäisiin eri menetelmillä tuotettujen eri sarjojen sekoittuminen. On kuitenkin huomattava, että huumekuolemat kasvoivat Saksassa kyseisenä aikana kansallista määritelmää vastaavasti.
Vaikka Espanjan ja Puolan yleisten kuolleisuusrekisterien (ensisijainen lähde) kautta ilmoitetuista tiedoista ei ole saatavilla toksikologisia tietoja, vaihtoehtoisen lähteen (rikostekniset kuolleisuusrekisterit) kautta saadut tiedot viittaavat siihen, että suurin osa näiden maiden huumekuolemista liittyi opioideihin.
- Saatavilla olevien tietojen laatuun ja kattavuuteen liittyy rajoituksia. Saatavilla olevien tietojen mukaan heroiini on kuitenkin edelleen osallisena suuressa määrässä kuolemantapauksia joissakin Länsi-Euroopan maissa: yli 728 tapausta Saksassa, 222 Espanjassa, 173 Ranskassa, 142 Itävallassa (heroiini tai morfiini), 127 Italiassa ja 104 Ruotsissa. Kaiken kaikkiaan arvioidaan, että heroiiniin liittyy yli 1 800 kuolemantapausta Euroopan unionissa.
- Heroiinin dominointi yliannostuskuolemissa keskittyi suhteellisen pieneen määrään EU-maita, joita olivat Itävalta (heroiini tai morfiini) (77 %) ja Italia (57 %). Heroiinin on ilmoitettu olleen osallisena noin kahdesta viidesosasta viidesosaan yliannostuskuolemista Portugalissa (42 %), Sloveniassa (42 %), Romaniassa (41 %), Turkissa (35 %), Ranskassa (26 % vuonna 2021), Tanskassa (24 %), Espanjassa (24 % vuonna 2021), Norjassa (22 %) ja Ruotsissa (21 %). Vuonna 2022 heroiinin ilmoitettiin olleen osallisena vähemmässä kuin yhdessä kuudesta yliannostuskuolemasta Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Suomessa.
- Alustavissa tiedoissa, joita on vielä päivitettävä, viisi maata ilmoitti nitatseenien esiintymisestä vähintään 150 kuolemantapauksessa vuonna 2023: Viro (56), Latvia (76), Suomi (8), Ruotsi (1) ja Norja (13).
- Niistä 19:stä Euroopan maasta, joista oli tietoja vuosilta 2021 ja 2022, kokaiini oli yleensä yhdessä opioidien kanssa osallinen 996 yliannostuskuolemassa (23 %) vuonna 2022 (807 eli 20,5 % vuonna 2020).
- Kokaiiniin liittyvistä kuolemantapauksista ilmoitetaan nyt myös maissa, joissa ne olivat aiemmin harvinaisempia, kuten Tanskassa, Alankomaissa, Itävallassa ja Sloveniassa. Kokaiini oli osallisena 52 prosentissa yliannostuskuolemista Espanjassa (477 tapausta niistä 910 tapauksesta, joista oli saatavilla tietoja) vuonna 2021 ja 67 prosentissa yliannostuskuolemista Portugalissa (46 tapausta 69 tapauksesta) vuonna 2022.
- Ranskassa kokaiini oli osallisena 39 prosentissa (259 niistä 662 kuolemantapauksesta, joista oli saatavilla tietoja) tapauksista vuonna 2021. Vuonna 2020 vastaava luku oli 23 prosenttia (130 kuolemantapausta 567 kuolemantapauksesta, joista oli saatavilla tietoja), mikä viittaa siihen, että kokaiini vaikuttaa osaltaan yliannostuskuolemien yleiseen kasvuun maassa.
- Muut stimulantit kuin kokaiini, mukaan lukien amfetamiini ja metamfetamiini, liittyvät moniin kuolemantapauksiin, usein opioidien rinnalla. Niistä 20 maasta, joista oli saatavissa post mortem -tietoja vuodelta 2022, 18 ilmoitti kuolemantapauksista, joihin liittyi stimulantteja. Eniten kuolemantapauksia, jotka liittyivät muihin kuin kokaiinia sisältäviin stimulantteihin, ilmoittivat Saksa (476 tapausta), Turkki (186), Tanska (68), Norja (63), Latvia (62), Suomi (34), Viro (33) ja Itävalta (32). Vaikka maiden ilmoittamat määrät saattavat vaihdella vuosittain, vertailukelpoisia tietoja kaikkina kolmena vuonna ilmoittaneiden 16 maan osalta näiden tapausten kokonaismäärä oli 496 vuonna 2020, 462 vuonna 2021 ja 492 vuonna 2022. Lisäksi muut stimulantteihin liittyvät kuolemat, kuten sydän- ja verisuoniongelmiin liittyvät kuolemantapaukset, saattavat jäädä havaitsematta.
- Euroopan unionissa ilmoitettujen 50–64-vuotiaiden yliannostuskuolemien määrän arvioidaan kasvaneen 69 prosenttia vuosien 2012 ja 2022 välillä (naiset 43 % ja miehet 101 %) (kuvio 11,5).
- Puolessa niistä 20 maasta, joista on saatavilla kuolinsyyhyn liittyviä toksikologisia tietoja vuodelta 2022, ainakin yhdessä neljästä huumekuolemasta siihen liittyi metadoni. Opioidiagonistilääke mainittiin noin kolmasosassa tapauksista Saksan, Ranskan (2021), Espanjan (2021) ja Kroatian ilmoittamissa tapauksissa. Saatavilla on vain vähän tietoa siitä, onko lääkkeitä määrätty, väärinkäytetty vai hankittu pimeiltä markkinoilta. Maininta lääkkeestä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi aiheuttanut myrkytyksen, sillä yliannostuksiin liittyy usein yhdistelmäkäyttöä muiden opioidien, alkoholin ja muiden lääkkeiden, kuten bentsodiatsepiinien, kanssa. Vuonna 2022 buprenorfiinia havaittiin 56 prosentissa (107) ilmoitetuista huumekuolemista Suomessa, 19 prosentissa (92) Ruotsissa, 7 prosentissa (20) Tanskassa ja 7 prosentissa (49) Ranskassa vuonna 2021 sen erityisrekisterin tietojen mukaan. Kaikissa muissa maissa, joista oli saatavilla tietoja, buprenorfiini liittyi alle 5 prosenttiin kuolemaan johtaneista yliannostustapauksista tai sitä ei ilmoitettu lainkaan.
- Tramadoli on opioidilääke, jota käytetään keskivaikean tai vaikean kivun hoitoon. Se liittyi noin kuuteen prosenttiin (177) ilmoitetuista yliannostuskuolemista 12 Euroopan maassa vuonna 2022. Lääke oli kuitenkin osallisena 47 prosentissa Ranskan lääkkeiden väärinkäyttöön liittyvien kuolemantapausten rekisterissä ilmoitetuista kuolemantapauksista vuonna 2020, mikä viittaa siihen, että valvonnan ja toksikologisten tutkimusten kehittäminen voisi parantaa opioideja sisältäviin lääkkeisiin liittyvien kuolemantapausten havaitsemista.
- Saatavilla olevat tiedot osoittavat, että fentanyyli ja fentanyylijohdannaiset liittyivät 163 yliannostuskuolemaan Euroopassa vuonna 2022. Saksa raportoi eniten kuolemantapauksista, joissa lääke oli mukana (73). Jotkin näistä kuolemantapauksista saattavat kuitenkin liittyä pikemminkin väärinkäytettyihin fentanyylireseptilääkkeisiin kuin laittomaan fentanyyliin. Muista tapauksista ilmoitettiin vuonna 2022 Liettuassa (33 kuolemantapausta) ja sen jälkeen Tanskassa (20), Ruotsissa (17), Virossa (8), Itävallassa (4), Suomessa (3), Latviassa (4) ja Turkissa (1). Virolta ja Latvialta saadut alustavat tiedot vuodelta 2023 osoittavat, että uusiin synteettisiin opioideihin liittyvien huumekuolemien määrä kasvoi edelleen. Nitatseeneihin liittyvissä huumekuolemissa yleisimpiä Virossa vuonna 2023 havaittuja nitatseenejä olivat protonitatseeni (38 henkilöä 56:sta, 68 %) ja metonitatseeni (27 henkilöä 56:sta, 48 %). Latviassa isotonitatseeni (32 henkilöä 38:sta, 84 %) oli yleisin. Vuoden 2023 luvut ovat alustavia ja niihin saattaa liittyä aliarviointia. Maissa, joista oli saatavana tietoja, vuosina 2021–2022 oksikodonin ilmoitettiin liittyneen 327 huumekuolemaan pääasiassa Tanskassa, Virossa, Suomessa ja Ruotsissa.
- Opioidien käyttö yhdessä bentsodiatsepiinien kanssa lisää yliannostuksen riskiä. Vuonna 2022 useimmissa yliannostuskuolemissa Tanskassa, Luxemburgissa, Itävallassa ja Suomessa havaittiin bentsodiatsepiineja yhdessä muiden aineiden, pääasiassa opioidien, kanssa. Portugalissa ja Sloveniassa niitä havaittiin yli neljässä tapauksessa kymmenestä (kuvio 11.6). Lisäksi bentsodiatsepiineja havaittiin suuressa osassa yliannostuskuolemista, joista ilmoitettiin tuoreimmissa tiedoissa Espanjasta, Kyproksesta ja Romaniasta. Bulgariassa, jossa yliannostuskuolemien kokonaismäärä on alhainen ja jonka osalta on syytä olla varovainen vuotuisten vaihtelujen vuoksi, bentsodiatsepiineja havaitaan harvoin. Monissa maissa näitä tietoja ei ole saatavilla, ja joissakin kuolemanjälkeisiä toksikologisia havaintoja ei ilmoiteta kaikista tapauksista.
- Vain harvat maat ilmoittivat tietoja pregabaliiniin liittyvistä huumekuolemista. Niistä Suomi ilmoitti 87 kuolemantapauksesta vuonna 2022 (90 vuonna 2021). Useat maat ilmoittivat pregabaliinin yhteydessä kasvusta näiden kuolemantapausten määrässä: Tanska (48 kuolemaa vuonna 2021 ja 58 vuonna 2022), Itävalta (37 vuonna 2021 ja 54 vuonna 2022), Espanja (41 vuonna 2020 81 vuonna 2021) ja Turkki (5 vuonna 2021 ja 25 vuonna 2022).
- Synteettisiin kannabinoideihin liittyvät kuolemantapaukset vähenivät Turkissa kahdeksaan vuonna 2022 (46 vuonna 2021). Seitsemässä maassa, joista oli tietoja, ilmoitettiin 27 kuolemantapauksesta, joihin synteettiset katinonit liittyivät vuonna 2022, pääasiassa Suomessa (13 tapausta), Virossa (5 tapausta), Portugalissa (4 tapausta), Itävallassa (2), Romaniassa (2) ja Sloveniassa (1). Sikäli kuin tietoja on vuosilta 2021 ja 2022, määrässä on kasvanut Virossa (3:sta 5:een), Suomessa (6:sta 13:een), Portugalissa (0:stä 4:een), Romaniassa (1:sta 2:een) ja Sloveniassa (0:sta 1). Itävallassa määrä on laskenut (7:stä 2:een).
Huumeisiin liittyvä yleinen kuolleisuus
- Kohorttitutkimukset osoittavat, että yleinen kuolleisuus on paljon suurempaa huumeita käyttävillä henkilöillä koko väestöön verrattuna. Esimerkkinä voidaan mainita havainto, että vuosina 2018–2022 huumeita pistämällä käyttävillä oli kahdessa Kreikan kaupungissa 17-kertainen kuolleisuusriski muuhun väestöön nähden. Vuosina 2010–2019 opioideja väärinkäyttävien kroatialaispotilaiden kuolleisuusriski oli naisilla 17 kertaa suurempi ja miehillä 8 kertaa suurempi kuin väestössä yleensä.
Lähdetiedot
Kaikki vuoden 2024 Euroopan huumeraportin lähdetiedot, mukaan lukien metatiedot ja menetelmiä koskevat huomautukset, ovat dataluettelossa.
Osaa näistä tiedoista on käytetty jäljempänä infografiikan, kaavioiden ja vastaavan aineiston tuottamisessa.