Heroiini ja muut opioidit – nykytilanne Euroopassa (Euroopan huumeraportti 2024)

cover of the European Drug Report 2024: Heroin and other opioids

Heroiini on edelleen Euroopan yleisimmin käytetty laiton opioidi, joka aiheuttaa suuren osan terveysrasitteesta, jota huumausaineiden käyttöä seuraa. Euroopan opioidiongelma kehittyy kuitenkin edelleen tavalla, jolla on todennäköisesti merkittäviä vaikutuksia siihen, miten tämän alan haasteisiin vastataan tulevaisuudessa. Tältä sivulta löydät tuoreimman analyysin Euroopan huumausainetilanteesta heroiinin ja muiden opioidien osalta sekä tiedot muun muassa käytön yleisyydestä, hoidon tarpeesta, takavarikoista, hinnoista, puhtausasteesta ja haitoista. 

Tämä sivu on osa Euroopan huumeraporttia 2024, EMCDDA:n vuotuista katsausta huumausainetilanteeseen Euroopassa.

Päivitetty viimeksi: 11. kesäkuuta 2024

Valmistautuminen mahdollisiin muutoksiin opioidien saatavuudessa ja käytössä

Heroiini on edelleen Euroopan yleisimmin käytetty laiton opioidi, joka aiheuttaa suuren osan terveysrasitteesta, jota huumausaineiden käyttöä seuraa. Euroopan opioidiongelma kehittyy kuitenkin edelleen tavalla, jolla on todennäköisesti merkittäviä vaikutuksia siihen, miten tämän alan haasteisiin vastataan tulevaisuudessa.

Tiedot huumehoitoon pääsystä ja muut indikaattorit osoittavat, että käyttäjäkohortti Euroopassa ikääntyy, eikä tällä hetkellä ole juurikaan näyttöä merkittävästä määrästä uusia käyttäjiä. Vuosina 2010–2022 kaikkien heroiinin käytön vuoksi erikoissairaanhoitoon ja ensimmäistä kertaa hoitoon tulleiden asiakkaiden keskimääräinen ikä nousi samoin kuin iäkkäämpien asiakkaiden osuus heistä (ks. kuvio 6.1 ja kuvio 6.2). Muutokset avun tarvitsijoiden piirteissä viittaavat entistä enemmän siihen, että palveluiden on vastattava asiakkaiden yhä monimutkaisempiin terveydellisen ja sosiaalisen tuen tarpeisiin. Sen lisäksi, että palvelut vastaavat suoraan huumeisiin liittyviin ongelmiin, kuten hoitotarpeeseen ja ikään liittyvien sairauksien ehkäisemiseen tai hoitamiseen sekä vaatimukseen luoda tehokkaita monen toimijan välisiä kumppanuuksia ja väyliä yleisiin terveys- ja sosiaalitukipalveluihin.

Kuvio 6.1. Kaikkien ensisijaisesti heroiinin takia huumehoitoon hakeutuneiden asiakkaiden ikäjakauma vuosina 2010–2022

Perustuu 19 EU-maasta ja Turkista saatuihin tietoihin.

Kuvio 6.2. Sellaisten asiakkaiden ikäjakauma, joita ei ole hoidettu aiemmin ja joiden ensisijainen huume on heroiini, vuodet 2010–2022

Perustuu 20 EU-maasta ja Turkista saatuihin tietoihin.

Vaikka heroiini liittyy edelleen moniin opioidikuolemiin (ks. Huumekuolemat – nykytilanne Euroopassa) maiden määrä, joissa tämä on ongelma, on vähentynyt. Samaan aikaan muiden opioidien käytöstä on tullut merkittävämpää. Vaikka heroiini oli edelleen yleisimmin ilmoitettu opioidi akuutin huumemyrkytyksen yhteydessä Euro-DEN-seurantasairaaloissa vuonna 2022, joissakin kaupungeissa muut opioidit – usein opioidiagonistihoidossa käytetyt opioidit mutta paikoin myös kivunlievityksessä käytettävät opioideja sisältävät lääkkeet tai voimakkaat uudet synteettiset opioidit – ovat ohittaneet heroiinin. Vaikka nämä tiedot eivät ole kansallisesti edustavia, ne antavat käsityksen siitä, miten opioidiongelmat voivat muuttua paikallistasolla. Myös näitä tietoja on tulkittava varoen, sillä jotkin muutokset näyttävät heijastavan myönteisiä vaikutuksia pitkän aikavälin toimintalinoista, jotka ovat kohdistuneet heroiinin kysynnän vähentämiseen, huumeiden käytön aloittamisen estämiseen ja riittävien ja tehokkaiden hoitokeinojen tarjoamiseen. Saattaa kuitenkin olla aiheellista kiinnittää enemmän huomiota toimiin, jotta vähennettäisiin riskiä siitä, että hoitokäyttöön tarkoitettuja opioideja päätyy laittomille markkinoille. Tärkeä on kuitenkin, ettei tästä aiheudu lisäesteitä opioidiongelmista kärsivien henkilöiden tehokkaalle hoidolle. Lisäksi on myönnettävä, että opioidiagonistihoito on edelleen riittämätöntä monissa maissa.

Heroiinin käyttötavoissa on myös havaittu muutoksia. Hoitopalveluihin hakeutuneissa ensimmäistä kertaa hoitoon hakeutuneiden ja hoitoon uudelleen tulleiden heroiinin käyttäjien pistokäyttö on vähentynyt viime vuosikymmenen aikana (katso kuvio 6.3 ja Huumeiden pistokäyttö Euroopassa – nykytilanne). Tämä muutos voisi kuvastaa eri tekijöiden vaikutusta, kuten haittoja vähentävien ja ehkäisevien toimien vaikutusta sekä sellaisia muutoksia huumeiden saatavuuden, jotka voivat vaikuttaa käyttötapoihin. Vain 18 prosenttia heroiinin käyttöön liittyvien ongelmien takia hoitoon hakeutuvista uusista asiakkaista ilmoittaa pistokäytön ensisijaiseksi käyttötavakseen. Tällä kehityksellä on merkitystä, koska pistokäyttö liittyy erityisesti useisiin kielteisiin terveysvaikutuksiin. Vähemmän myönteistä on, kuten toisaalla tässä raportissa todetaan, että yleensä huumeita pistämällä käyttävät henkilöt näyttävät pistävän enemmän eri aineita, erityisesti stimulantteja, joista saadaan eniten ilmoituksia. 

Kuvio 6.3. Heroiinia ensisijaisena huumeena käyttävien asiakkaiden pääasiallisten käyttötapojen suuntaukset hoitotilanteen mukaan

Ensisijaisista käyttötavoista muita käyttötapoja ovat syöminen ja juominen, haistelu ja muut yksilöimättömät käyttötavat. Vuosien 2020, 2021 ja 2022 tietoja olisi tulkittava varoen covid-19-pandemiasta johtuvien rajoitusten erikoistuneissa huumehoitopalveluissa. Suuntaukset perustuvat 19:n EU:n jäsenvaltion kyseisellä ajanjaksolla antamiin tietoihin. Mukana ovat vain sellaiset jäsenvaltiot, joilta on saatu tietoja vähintään yhdeksältä vuodelta kymmenestä. Puuttuvat arvot interpoloidaan lähivuosiin. Katkoviivat viittaavat covid-19-pandemia-aikaan.

Mahdollisia merkkejä muutoksesta Euroopan heroiinimarkkinoilla

YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaava toimisto arvioi 95 prosentin vähenemistä oopiumin viljelyssä Afganistanissa vuonna 2023 talebanin antaman oopiumin viljelykiellon seurauksena. On liian varhaista määritellä kehityksen kaikkia seurauksia Euroopan huumausainemarkkinoilla, mutta jos ne ovat jatkuvat, vaikutukset todennäköisesti tuntuvat heroiinin saatavuudessa tulevina vuosina Euroopassa. Tässä esitetyt tuoreimmat yhdistetyt tiedot ovat vuodelta 2022 ja peräisin ajalta ennen tätä kehitystä. Tiedot osoittavat Euroopan unionissa takavarikoidun heroiinin kokonaismäärässä hienoista vähenemistä. Lisäksi heroiinitakavarikot vähenivät tuntuvasti Bulgariassa ja Turkissa, jotka ovat keskeisiä maita heroiinin salakuljetusreiteillä (ks. jäljempänä Heroiinin ja muiden opioidien markkinatiedot). Myös vuonna 2022 voidaan havaita vähäistä laskua vähittäismyyntihintojen indeksoiduissa suuntauksissa samalla, kun arviot puhtaudesta ovat hieman nousussa. Samaan aikaan Ukrainan ja Lähi-idän konfliktit voivat vaikuttaa reitteihin, joita rikolliset käyttävät kuljettaessaan laittomia huumeita Eurooppaan. EMCDDA:n mukaan viimeisimpien tietojen perusteella voidaan varovaisesti päätellä, että toistaiseksi ei ole vahvoja merkkejä vaikutuksesta heroiinin tuloon Euroopan markkinoille, vaikka Afganistanissa oopiumin hinnan nousu on saattanut vaikuttaa joillakin alueilla hintaan ja puhtauteen. Yleisemmällä tasolla ajatellaan, että Afganistanissa olevat oopiumivarastot ja aineen suhteellisen suuri arvo Euroopan markkinoilla tekisivät toimituksista Eurooppaan jokseenkin kestäviä lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Jos kielto kuitenkin jatkuu ja pannaan tiukasti täytäntöön, sen odotetaan vaikuttavan heroiinin saatavuuteen tulevaisuudessa. On myös mahdollista, että tulevaisuudessa tätä ainetta toimitetaan Eurooppaan rajoitetummin myös muilta tuotantoalueilta Kaakkois-Aasiasta. Siksi on järkevää pohtia nyt, mitä vaikutuksia tällä alalla mahdollisesti tehtävillä muutoksilla voi olla huumausainepolitiikkaan ja -toimiin, jotta saataisiin paremmat valmiudet lieventää mahdollisia kielteisiä vaikutuksia. Olisi tärkeää esimerkiksi varmistaa, että apua hakeville on tarjolla riittävästi hoitoa, sillä häiriöt laittomilla opioidimarkkinoilla voivat lisätä hoidon kysyntää. Toinen vaikutus olisi asianmukaisen seurannan ja reagoinnin tarve, jotta voidaan vähentää mahdollisia lisähaittoja, joita voi aiheutua, jos heroiinin korvikkeena käytetään muita aineita. Kokemus viittaa siihen, että näihin voivat kuulua paitsi muut opioidit myös muut huumeluokat, mukaan lukien stimulantit, kuten kokaiini tai synteettiset katinonit.

Voisiko uusien synteettisten opioidien tai muiden huumausaineryhmien saatavuus ja käyttö kasvaa?

Tällä hetkellä synteettisten opioidien merkitys koko Euroopan huumemarkkinoilla on suhteellisen pieni, mutta ne ovat merkittävä ongelma joissakin maissa. Onkin viitteitä siitä, että ne saattavat olla tulevaisuudessa suuremmassa osassa Euroopan huumeongelmissa. 

Vuonna 2023 uusia synteettisiä opioideja havaittiin EU:n varhaisvaroitusjärjestelmässä ainakin 16:ssa EU:n jäsenvaltiossa, Norjassa ja Turkissa (ks. Uudet psykoaktiiviset aineet – nykytilanne Euroopassa). Samana vuonna viidessä maassa ilmoitettiin nitatseeniopioideihin liittyvistä myrkytyksistä ja yliannostuksista. Lisäksi ilmoitettiin, että nitatseenia sisältäviä opioideja myydään heroiinina Irlannissa ja Ranskassa.

Synteettisten opioidien saatavuuden ja niihin liittyvien haittojen kasvusta, mukaan lukien huumausainekuolemat, ilmoitettiin vuonna 2022 joissakin Pohjoismaissa ja Baltian maissa, ja alustavat vuoden 2023 tiedot joistakin maista vahvistavat suuntauksen. Historiallisesti huolenaiheet tällä alalla ovat kohdistuneet fentanyylijohdannaisiin, kuten erittäin voimakkaaseen karfentaniiliin, jota takavarikoidaan jatkuvasti joissakin EU:n jäsenvaltioissa. Viime vuosina Euroopassa on kuitenkin tavattu nitatseeneja, jotka ovat 2-bentsyylibentsimidatsolista johdettuja erittäin voimakkaita opioideja. Yleisimmin tunnistetut nitatseenit ovat protonitatseeni, metonitatseeni ja isotonitatseeni. Vuonna 2022 14 maata ilmoitti varhaisvaroitusjärjestelmään takavarikoineensa kolme kiloa nitatseeneja. Näitä aineita käsitellään yksityiskohtaisemmin kohdassa Uudet psykoaktiiviset aineet – nykytilanne Euroopassa.

On myös spekuloitu sillä, että jos heroiinin saatavuus Euroopassa vähenee Talebanin Afganistanissa antaman oopiumintuotantokiellon seurauksena, tämä voi luoda edellytykset synteettisten opioidien saatavuuden ja käytön lisääntymiselle. Kun otetaan huomioon tästä aiheutuvat mahdolliset kielteiset seuraukset, Euroopassa on parannettava valmiuksia vähentää haittoja ja vastata muihin haasteisiin, joita muutos markkinoilla voi tuoda mukanaan.

Huolenaiheita alalla ovat heroiinin väärentäminen uusilla synteettisillä opioideilla, uusien synteettisten opioidien myynti muuna aineena ja ääritapauksessa heroiinin korvaaminen uusilla synteettisillä opioideilla. Tällainen kehitys voi lisätä opioidien käyttäjien yliannostuksen ja huumekuolemien riskiä. On syytä huomata, että Pohjois-Amerikassa opioideihin liittyvä kuolleisuus kasvanut jyrkästi on viime vuosina, mikä johtuu voimakkaista synteettisistä opioideista, pääasiassa fentanyylijohdannaisista. Heroiinimarkkinoiden häiriöistä esitettyjen aiempien esimerkkien perusteella on kuitenkin myös mahdollista, että stimulantteja, kuten kokaiinia ja synteettisiä katinoneja, voidaan käyttää myös heroiinin korvikkeina. Siksi on huolestuttavaa, että kuten muualla tässä raportissa todetaan, kokaiinin ja erityisesti crack-kokaiinin käyttö näyttää lisääntyvän syrjäytyneemmissä ryhmissä ja leviää yhä useampiin maihin.

Vaikka heroiinin saatavuuden väheneminen todennäköisesti lisää yhdistelmäkäyttöä ja vaihtamista päihteestä toiseen, olisi hyvä varautua tähän skenaarioon parantamalla nopeasti opioidiagonistihoitoon pääsyä ja siihen liittyvää tukea sekä neula- ja ruiskuohjelmia. On myös tärkeää kehittää riittävä naloksonin saatavuus, jotta voitaisiin ehkäistä yliannostukset ja huumeisiin liittyvät kuolemantapaukset.

Useimpien uusien synteettisten opioidien, kuten nitatseenien, oletetaan olevan peräisin Kiinasta, josta se salakuljetetaan Eurooppaan. Tiedossa kuitenkin on, että synteettisiä opioideja tuotetaan jonkin verran Euroopassa, joten on ajateltavissa, että olemassa olevaa synteettisten huumeiden tuotantokapasiteettia voitaisiin käyttää synteettisten opioidien tuotantoon, jos markkinaolosuhteet kehittyvät suotuisiksi.

Yksityiskohtaisempaa tietoa heroiinin tarjonnan dynamiikasta Euroopan unionissa on EMCDDA:n ja Europolin julkaisussa 2024 EU Drug Market: Heroin and other opioids – In-depth analysis.

Keskeiset tiedot ja suuntaukset

Opioidien käytön yleisyys

  • Arvioiden mukaan 0,3 prosenttia EU:n aikuisväestöstä eli noin 860 000 ihmistä käytti opioideja vuonna 2022 (950 000 vuonna 2021). Näennäinen lasku aiempiin vuosiin verrattuna johtuu pääasiassa siitä, että heroiinia käyttävien henkilöiden määrän arviointiin Italiassa käytettyä epäsuoraa tilastollista menetelmää on muutettu.

Heroiinin ja muiden opioidien käyttäjien hoitoon pääsy

  • Opioidien käytön ilmoitti pääsyyksi erikoistuneeseen huumehoitoon hakeutumiselle 63 000 asiakasta eli 25 prosenttia kaikista Euroopassa huumehoitoon hakeutuneista vuonna 2022. Heroiini oli 12 000 käyttäjän (64 %) ensisijainen huume niistä 19 000:sta ensi kertaa hoitoon tulleista henkilöistä, jotka ilmoittivat jonkin opioidin ensisijaiseksi ongelma-aineekseen (ks. kuvio 6.4). Toiset 2 400 ensimmäistä kertaa hoitoon hakeutunutta opioideja käyttävää asiakasta ei ilmoittanut ensisijaista huumettaan.
  • Covid-19-pandemian aikaisten palveluhäiriöiden vuoksi hoitoon pääsyä koskevia tietoja vuosilta 2020–2022 olisi tulkittava varoen. Tiedot viittaavat kuitenkin siihen, että pitkään kestänyt laskeva suuntaus heroiinin käytön vuoksi hoitoon hakeutuvien henkilöiden määrässä pieneni edelleen (kuvio 6.4).
  • Tuoreimpien eurooppalaisten tietojen mukaan heroiinin vuoksi ensimmäistä kertaa hoitoon hakeudutaan keskimäärin 37-vuotiaana, mikä on 14 vuoden kuluttua heroiinin ensimmäisestä käyttökerrasta keskimäärin 23-vuotiaana.
  • Kansalliset tiedot 26:sta EU:n jäsenvaltiosta osoittavat, että arviolta 508 000 asiakasta sai opioidiagonistihoitoa vuonna 2022 (506 000 vuonna 2021).
Kuvio 6.4. Euroopassa heroiinin vuoksi hoitoon hakeutuneet käyttäjät

Suuntauksia lukuun ottamatta tiedot koskevat kaikkia hoitoon tulleita henkilöitä, joiden ensisijainen huume oli heroiini, vuonna 2022 tai viimeisimpänä vuonna, jolta tietoja on saatavilla.

Ensimmäistä kertaa hoitoon tulevia koskevat suuntaukset perustuvat 25 maan tietoihin. Saksan tiedot koskevat hoitoon tulevia, jotka käyttävät ensisijaisesti opioideja. Suuntauksia koskevassa analyysissa on tiedot vain maista, joista on tietoja vähintään viideltä vuodelta näiden kuuden vuoden ajanjaksolla. Puuttuvat arvot interpoloidaan lähivuosiin. Vuosien 2020, 2021 ja 2022 tietoja olisi tulkittava varoen covid-19-pandemian palveluihin aiheuttamien keskeytysten vuoksi. Espanjan ja Ranskan (2022) sekä Saksan (2019) osalta puuttuvat tiedot laskettiin edeltävän vuoden arvojen perusteella.

Opioidien käyttöön liittyvät haitat

  • Heroiini pysyi kolmanneksi yleisimmin ilmoitettuna huumeena akuuteissa huumemyrkytystapauksissa Euro-DEN Plus -seurantasairaaloissa vuonna 2022. Heroiinin osuus kaikista ilmoitetuista tapauksista oli 16 prosenttia. Monet seurantaverkoston saamista ilmoituksista tuli pieneltä määrältä keskuksia. Heroiinia havaittiin osallistuneista 23 eurooppalaisesta sairaalasta 19:ssä vuonna 2022 (ks. kuvio 6.5). Puolet mukana olleista sairaaloista ilmoitti, että 4,3 prosenttia tai enemmän hoitoon hakeutumisista liittyi heroiiniin vuonna 2022. Heroiinin ilmoitettiin olevan yhteydessä yli viidesosaan huumeisiin liittyvistä hoidoista Droghedan ja Dublinin (Irlanti), Ljubljanan (Slovenia) ja Msidan (Malta) keskuksissa sekä yhdessä Oslon (Norja) keskuksessa. Heroiiniin liittyvissä tapauksissa käyttäjät olivat useimmiten keski-ikäisiä 25–45-vuotiaita miehiä. Kuudessa keskuksessa 19:stä ei ollut vuonna 2022 yhtään tapausta, jossa henkilö olisi ollut alle 25-vuotias. Puolessa keskuksista naisten osuus heroiinitapauksista oli 19 prosenttia tai vähemmän. Keskuksesta riippuen yleisimmät muut huumeet, joista ilmoitettiin, olivat bentsodiatsepiinit, kokaiini ja amfetamiini.
  • Opioideja löydettiin arviolta 74 prosentissa Euroopan unionissa ilmoitetuista kuolemaan johtaneista yliannostuksista. Havainto perustuu vuosina 2015–2022 toimitettuihin toksikologisiin tietoihin, joissa opioideja havaittiin 3 305:ssä yhteensä 4 439 kuolemantapauksesta. Epäiltyjen huumekuolemien toksikologisissa raporteissa esiintyy yleisesti useita huumausaineita.
Kaavio 6.5a. Heroiinista johtuvien akuuttien huumausainemyrkytysten osuus vuonna 2022, Euro-DEN Plus

 

Kuvio 6.5b. Suuntaukset heroiiniin liittyvissä tapauksissa, mukana olevat seurantasairaalat

Tietolähde: Euro-DEN. Tiedot ja analyysit kokonaisuudessaan, ks. European Drug Emergencies Network (Euro-DEN Plus): data and analysis.

Heroiinin ja muiden opioidien markkinatiedot

  • EU:n jäsenvaltiot ilmoittivat 19 000 heroiinitakavarikosta vuonna 2022, jolloin anetta saatiin yhteensä 8 tonnia (9,5 tonnia vuonna 2021). Suurista määristä ilmoittivat Alankomaat (2,6 tonnia), Ranska (1,4 tonnia), Belgia (1,3 tonnia), Italia (0,6 tonnia) ja Bulgaria (0,3 tonnia). Turkki takavarikoi 8 tonnia heroiinia vuonna 2022 (22,2 tonnia vuonna 2021).
  • Vuonna 2021 heroiinin takavarikointien määrä kasvoi (9,5 tonniin), mutta vuonna 2022 EU:n jäsenvaltioiden takavarikoima määrä väheni 16 prosenttia 8,0 tonniin. Turkki ilmoitti takavarikoitujen määrien vähentyneen huomattavasti vuonna 2022 (8,0 tonniin eli -64 % vs. 22,2 tonnia vuonna 2021) (kuvio 6.6). Bulgaria ilmoitti, että vuonna 2022 takavarikoitu määrä väheni 71 prosenttia (0,3 tonniin) verrattuna vuoteen 2021 (1,2 tonnia).
  • Ruskean heroiinin puhtaus oli vähittäismarkkinoilla keskimäärin 5,4–41,7 prosenttia vuonna 2021. Puolet maista ilmoitti keskimääräiseksi puhtaudeksi 14,4–25 prosenttia. Indeksoidut suuntaukset osoittavat, että heroiinin keskimääräinen puhtaus kasvoi 44 prosenttia vuosina 2012–2022, ja hinta putosi samalla 24 prosenttia. Tuoreimmissa tiedoissa havaitaan heroiinin keskihinnassa lievää laskua ja sen puhtaudessa lievää nousua (kuvio 6.6).
  • Käytettävissä olevat tiedot osoittavat, että vuonna 2022 ilmoitettiin lähes 13 600:sta muiden opioidien kuin heroiinin takavarikoinneista. Saatu aineiden määrä oli lähes 1,2 tonnia, 216 litraa ja yli 2 miljoonaa tablettia (mukaan lukien tramadoli, buprenorfiini, oksikodoni, morfiini, metadoni, koodiini ja nitatseeniopioidit) (taulukko 6.1). Virossa, Latviassa, Puolassa ja Ruotsissa takavarikoitiin vuonna 2022 yhteensä 3,5 kilogrammaa nitatseenianalogeja. Samana vuonna Euroopan unionissa ilmoitettiin takavarikoinneista, joissa saatiin fentanyyliä ja karfentanyyliä 9,2 kiloa (2,7 kiloa fentanyyliä takavarikoitiin kahdessa maassa ja 6,5 kiloa karfentanyyliä 14 maassa), 168 litraa fentanyyliä (yhdessä takavarikossa Bulgariassa) ja 8 435 tablettia (fentanyyliä).
  • EU:n varhaisvaroitusjärjestelmään ilmoitettiin nitaseenejä sisältävien väärennettyjen lääkkeiden määrän kasvusta: vuonna 2022 ilmoitettiin 430 tabletista tai kapselista (189 vuonna 2021). Vuonna 2023 Portugali takavarikoi 5 752 väärennettyä oksikodonitablettia, jotka sisälsivät N-desetyyli-isotonitatseenia, ja Ruotsi takavarikoi 3 100 väärennettyä Oxycontin-tablettia (oksikodoni), jotka sisälsivät metonitatseenia. Vuonna 2024 Suomen poliisi ilmoitti takavarikoineensa 1 000 väärennettyä Subutex-tablettia (buprenorfiini), jotka sisälsivät metonitatseenia.
  • Vuonna 2022 ilmoitettiin noin 22 400 heroiinin käyttö- tai hallussapitorikosta.
Kuvio 6.6. Heroiinimarkkinat Euroopassa

EU+2 tarkoittaa EU:n jäsenvaltioita, Norjaa ja Turkkia.

Indeksoiduista suuntauksista ilmenee ruskean (perusmuodossa olevan) heroiinin hinta ja puhtaus: kansalliset keskiarvot – minimi, maksimi ja neljännespisteiden vaihteluväli. Mukana olevissa maissa on vaihtelua indikaattorin mukaan.

Taulukko 6.1. Muut opioidit: takavarikointien määrä ja takavarikoidut määrät, 2022
Aine Maat Takavarikkojen määrä Paino (kilogrammaa) Tablettia Litraa Huumelappua
Tramadoli 13 4185 0.1 958094 1.7  
Buprenorfiini 17 4578 3.4 918819 0.001 21
Metadoni 19 1136 17.3 76447 43.8  
Morfiini 16 761 2.8 11259 1.3  
Oksikodoni 15 894 1.3 76342 0.5  
Oopiumi 17 826 1116.4 298 0.02  
Kodeiini/dihydrokodeiini 14 390 26.4 13384 0.4  
Fentanyyli 14 177 2.7 8435 168.2 1521
Karfentaniili 2 273 6.5   0.17  
Nitatseenit 4 350 3.5 108 0.44  

Lähdetiedot

Tiedot, joita on käytetty tämän sivun infografiikkojen ja kaavioiden tuottamiseen, löytyvät alta.

Kaikki vuoden 2024 Euroopan huumeraportin lähdetiedot ovat dataluettelossa, mukaan lukien metadata ja menetelmiä koskevat huomautukset.

Osaa näistä tiedoista on käytetty jäljempänä infografiikan, kaavioiden ja vastaavan aineiston tuottamiseen.


Top