Heroina și alți opioizi – situația actuală în Europa (Raportul european privind drogurile 2024)

cover of the European Drug Report 2024: Heroin and other opioids

Heroina rămâne opioidul ilegal consumat cel mai frecvent în Europa, fiind și drogul responsabil pentru o mare parte din costul sanitar atribuit consumului ilicit de droguri. Problema opioizilor din Europa continuă să evolueze însă în moduri care ar putea avea implicații importante asupra modului în care abordăm problemele din acest domeniu. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a situației drogurilor pentru heroină și opioizi în Europa, și anume prevalența consumului, cererea de tratament, capturile, prețul și puritatea, efectele negative și altele. 

Această pagină face parte din Raportul european privind drogurile 2024, prezentarea generală anuală a EMCDDA privind situația drogurilor în Europa.

Ultima actualizare: 11 iunie 2024

Pregătirea pentru posibile schimbări în disponibilitatea și consumul opioizilor

Heroina rămâne opioidul ilegal consumat cel mai frecvent în Europa, fiind și drogul responsabil pentru o mare parte din impactul sanitar atribuit consumului de droguri ilegale. Problema opioizilor din Europa continuă să evolueze însă în moduri care ar putea avea implicații importante asupra modului în care abordăm problemele din acest domeniu.

Datele privind accesul la tratamentul antidrog și alți indicatori arată că cohorta de consumatori de heroină din Europa îmbătrânește, existând puține dovezi actuale care să sugereze recrutarea semnificativă de noi persoane pentru acest comportament. Între 2010 și 2022, vârsta medie a beneficiarilor admiși la tratament specializat pentru consum de heroină și a celor admiși la tratament prima dată a crescut, ca și proporția beneficiarilor mai în vârstă (vezi Figura 6.1 și Figura 6.2). Schimbarea caracteristicilor persoanelor care solicită ajutor înseamnă din ce în ce mai mult că serviciile trebuie să răspundă nevoilor beneficiarilor care prezintă o gamă din ce în ce mai complexă de nevoi de asistență socială și medicală. Pe lângă răspunsul direct la problemele legate de droguri, acestea includ și nevoia de a oferi îngrijire și sprijin pentru prevenția sau tratarea bolilor asociate vârstei și o cerință corespunzătoare de a stabili parteneriate eficiente între mai multe agenții și căi de referire la serviciile generale de sănătate și de asistență socială.

Figura 6.1. Distribuția pe vârste a tuturor beneficiarilor care încep tratament pentru consum de heroină ca drog principal, 2010 și 2022

Pe baza datelor din 19 țări ale UE și Turcia.

Figura 6.2. Distribuția pe vârste a beneficiarilor netratați anterior admiși la tratament pentru consum de heroină ca drog principal, 2010 și 2022

Pe baza datelor din 20 de țări din UE și Turcia.

Deși heroina continuă să fie implicată în multe decese asociate consumului de opioizi (vezi Decese induse de droguri – situația actuală din Europa), numărul țărilor respective a scăzut; în același timp au devenit mai importanți alți opioizi. În plus, deși heroina a rămas opioidul raportat cel mai frecvent în prezentările cu intoxicație acută la spitalele santinelă Euro-DEN în 2022, în unele orașe, alți opioizi - adesea cei utilizați în tratamentul cu agoniști opioizi, dar în unele locuri, și medicamente care conțin opioizi, administrate în ameliorarea durerii, sau noi opioizi sintetici puternici - au depășit acum heroina ca factor de prezentare. Deși nu este reprezentativă la nivel național, această serie de date oferă o perspectivă asupra schimbărilor la nivel local a problemelor legate de opioizi. De asemenea, aceste date trebuie interpretate cu grijă, deoarece unele schimbări în acest domeniu par să reflecte efectul pozitiv al politicilor pe termen lung de a reduce cererea de heroină, de a descuraja noua inițiere și de a oferi răspunsuri adecvate și eficace de tratament. Ar merita însă o atenție mai mare măsurile de reducere a riscului ca opioizii destinați utilizării terapeutice să fie deturnați pe piața ilicită. O rezervă importantă în acest sens este că urmărirea acestui obiectiv nu trebuie să creeze obstacole suplimentare în asigurarea unui tratament eficace pentru persoanele cu probleme de opioizi. În plus, trebuie recunoscut că, în multe țări, accesul la tratamentul cu agoniști opioizi rămâne neadecvat.

S-au observat schimbări și în căile de administrare a heroinei. În ceea ce privește prezentările la tratament ale consumatorilor de heroină, injectarea, atât la cei tratați prima dată, cât și la cei tratați și anterior, a scăzut în ultimul deceniu (vezi Figura 6.3 și Consumul de droguri injectabile în Europa - Situația actuală). Această schimbare ar putea reflecta influența diferiților factori, și anume impactul eforturilor de reducere a riscurilor și de prevenție, precum și schimbări în disponibilitatea drogurilor, care pot afecta modelele de consum. Doar 18 % din beneficiarii admiși la tratament pentru probleme asociate heroinei menționează în prezent injectarea ca principală cale de administrare. Această evoluție este importantă deoarece consumul de droguri injectabile este asociat în mod special cu o serie de urmări negative pentru sănătate. Mai puțin pozitiv este că, după cum s-a discutat în altă parte a acestui raport, în general, persoanele care își injectează droguri par să-și injecteze o gamă mai largă de substanțe, stimulanții în special fiind mai frecvent raportați. 

Figura 6.3. Tendințe în principala cale de administrare la beneficiarii admiși la tratament pentru consum de heroină ca drog principal, după statutul de tratament

„Alte căi” sunt mâncat/băut, prizat și căi principale de administrare nespecificate. Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 în serviciile specializate de tratament pentru consum de droguri, datele din 2020, 2021 și 2022 trebuie interpretate cu precauție. Tendințele se bazează pe cele 19 state membre ale UE care au furnizat date de-a lungul perioadei; sunt incluse numai cele cu date pentru cel puțin 9 din cei 10 ani. Valorile lipsă sunt interpolate din anii adiacenți. Liniile punctate reprezintă perioada pandemiei de COVID-19.

Posibile semne de schimbare pe piața europeană a heroinei

Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate a estimat o scădere de 95 % a cultivării macului opiaceu în Afganistan în 2023, ca urmare a interdicției talibanilor privind opiul. Deși este prea devreme pentru a determina impactul deplin al acestei evoluții asupra piețelor europene ale drogurilor, dacă se menține, va afecta probabil în următorii ani disponibilitatea heroinei în Europa. Cele mai recente date agregate prezentate aici datează din 2022 și sunt anterioare acestei evoluții. Ele indică o ușoară scădere a cantității totale de heroină capturată în Uniunea Europeană. În plus, s-au observat scăderi substanțiale ale capturilor de heroină în Bulgaria și Turcia, principalele țări de pe rutele traficului de heroină (vezi mai jos Date privind piața heroinei și altor opioizi). Tot în 2022 se observă o ușoară scădere a tendințelor indexate ale prețurilor la vânzarea cu amănuntul, estimările privind puritatea fiind puțin în creștere. În același timp, conflictele din Ucraina și din Orientul Mijlociu pot afecta rutele folosite de infractori pentru traficul de droguri ilicite către Europa. Evaluarea actuală a EMCDDA cu privire la cele mai recente date ar consta în a concluziona cu prudență că, până în prezent, nu există semnale puternice ale unui impact asupra fluxurilor de heroină traficată către piețele europene, deși s-ar putea ca creșterea prețurilor la opiu în Afganistan să fi avut un impact asupra prețurilor și purității în anumite zone. În general, se consideră că stocurile de opiu existente în Afganistan și valoarea relativ mare a pieței europene ar face ca livrările către Europa să fie oarecum rezistente pe termen scurt și mediu. Dacă însă interdicția se menține și se aplică strict, este de așteptat un impact asupra disponibilității heroinei în viitor. De asemenea, s-ar putea ca în viitor să asistăm la o aprovizionare, mai limitată, a Europei cu acest drog din alte regiuni producătoare din Asia de Sud-Est. Este deci prudent să analizăm acum ce implicații ar putea avea eventuale schimbări în acest domeniu pentru politicile și răspunsurile în materie de droguri, pentru a fi mai bine pregătiți să atenuăm posibile consecințe negative. O implicație importantă ar fi nevoia de a asigura disponibilitatea adecvată a serviciilor de tratament pentru consumul de droguri pentru cei care solicită ajutor, întrucât perturbările de pe piața opioizilor ilegali ar putea mări cererile în domeniu. O a doua implicație ar fi nevoia de a monitoriza și reacționa corespunzător pentru a reduce eventualele efecte nocive suplimentare care ar putea rezulta din consumul de alte substanțe ca înlocuitori ai heroinei. Experiența arată că acestea pot include nu numai alți opioizi, ci și alte clase de droguri, inclusiv stimulanți precum cocaina sau catinonele sintetice.

Am putea asista la creșterea disponibilității și consumului de noi opioizi sintetici sau alte clase de droguri?

În prezent, opioizii sintetici au un rol relativ mic pe piața drogurilor în Europa în general, dar reprezintă o problemă importantă în unele țări și există semnale că ar putea juca un rol mai important în viitor în problemele legate de droguri cu care se confruntă Europa. 

În 2023, noi opioizi sintetici au fost detectați prin Sistemul UE de avertizare timpurie privind noile substanțe psihoactive în cel puțin 16 state membre ale UE, Norvegia și Turcia (vezi Noile substanțe psihoactive - Situația actuală în Europa). În același an s-au raportat în 5 țări focare de intoxicări și supradoze care implicau opioizi nitazenici. De asemenea, s-au raportat cazuri în care opioizii nitazenici se vând greșit ca heroină în Irlanda și Franța.

Unele țări nordice și baltice au raportat în 2022 o creștere a disponibilității opioizilor sintetici și a problemelor asociate, inclusiv a deceselor legate de droguri, iar datele preliminare pentru 2023 din unele țări confirmă această tendință. Din punct de vedere istoric, preocupările în acest domeniu s-au concentrat pe derivații fentanilului, de exemplu carfentanilul foarte puternic, care continuă să fie capturat în unele țări ale UE. În ultimii câțiva ani s-au detectat însă în Europa nitazene, opioizi foarte puternici derivați din 2-benzil benzimidazol. Nitazenele identificate cel mai frecvent sunt protonitazenul, metonitazenul și izotonitazenul. În 2022 au raportat 14 țări capturi de nitazene prin Sistemul de avertizare timpurie, în cantitate de 3 kilograme. Aceste substanțe sunt discutate mai detaliat în Noile substanțe psihoactive - situația actuală în Europa.

De asemenea, au existat speculații că, dacă se reduce disponibilitatea heroinei în Europa ca urmare a interzicerii de către talibani a producției de opiu în Afganistan, s-ar crea condițiile pentru o mai mare disponibilitate și un consum mai mare de opioizi sintetici. Având în vedere potențialele urmări negative ale acestui fapt, Europa trebuie să-și îmbunătățească gradul de pregătire pentru reducerea prejudiciilor și pentru alte provocări pe care le-ar putea genera o asemenea schimbare a pieței.

Preocupările în acest domeniu sunt adulterarea heroinei cu noi opioizi sintetici, vânzarea abuzivă de noi opioizi sintetici și, într-un scenariu extrem, înlocuirea heroinei cu noi opioizi sintetici. Aceste evoluții ar putea mări riscul de supradoză și de deces legat de droguri în rândul consumatorilor de opioizi. În acest context este de remarcat că, în ultimii ani, în America de Nord s-a înregistrat o creștere dramatică a mortalității asociate consumului de opioizi, determinată de opioizi sintetici puternici, în principal de derivați de fentanil. Însă, pe baza exemplelor anterioare de șocuri asupra pieței heroinei, s-ar putea ca și stimulanții precum cocaina și catinonele sintetice să aibă, de asemenea, potențialul de a fi utilizați ca substanțe de înlocuire pentru heroină. Prin urmare, este îngrijorător faptul că, după cum s-a menționat în altă parte din raport, consumul de cocaină și, în special, de cocaină crack pare să crească în rândul categoriilor mai marginalizate și să se răspândească în mai multe țări.

Deși creșterea consumului de droguri multiple și a schimbului de substanțe sunt rezultate probabile ale eventualei reduceri a disponibilității heroinei, un mijloc esențial de a preveni acest scenariu ar fi extinderea accesului rapid la tratament cu agoniști opioizi și la ajutoarele aferente, precum și la programe de schimb de ace și seringi. De asemenea, este în continuare important să se dezvolte un acces suficient la naloxonă pentru a preveni supradozele și decesele asociate consumului de droguri.

Se consideră că majoritatea livrărilor de opioizi sintetici noi, cum ar fi nitazenele, provin din China și sunt traficați în Europa. Se știe însă că în Europa a avut loc o producție limitată de opioizi sintetici și nu este imposibil de imaginat că capacitatea existentă de producție ilegală de droguri sintetice ar putea fi utilizată pentru a produce opioizi sintetici, în cazul în care condițiile de piață ar deveni favorabile.

Pentru o perspectivă mai detaliată asupra dinamicii ofertei de heroină în Uniunea Europeană, vezi publicația EMCDDA-Europol din 2024 Piața drogurilor din UE: Heroina și alți opioizi - Analiză aprofundată.

Principalele date și tendințe

Prevalența consumului de opioizi

  • Se estimează că 0,3 % din populația adultă a UE, adică aproximativ 860 000 de persoane, au consumat opioizi în 2022 (950 000 în 2022). Această scădere evidentă față de anii precedenți se datorează în principal schimbării metodei statistice indirecte folosite în Italia pentru a estima populația de persoane care consumă heroină.

Admiteri la tratament pentru consum de heroină și alți opioizi

  • În 2022, consumul de opioizi a fost menționat ca motiv principal pentru admiterea la tratament specializat de către 63 000 de consumatori, adică 25 % din cei admiși la tratament pentru consum de droguri în Europa. Heroina a fost principalul drog consumat de 12 000 (64 %) din cele 19 000 de persoane admise la tratament prima dată care au menționat un anumit opioid ca drog problematic principal (vezi Figura 6.4). Alți 2 400 de consumatori de opioizi admiși prima dată la tratament nu și-au precizat drogul principal.
  • Din cauza întreruperii serviciilor în timpul pandemiei de COVID-19, datele de admitere la tratament pentru perioada 2020-2022 trebuie interpretate cu prudență. Datele arată însă că numărul de persoane admise la tratament pentru consum de heroină a continuat să scadă (Figura 6.4)
  • Cele mai recente date europene arată o diferență de 14 ani între primul consum de heroină, survenit în medie la vârsta de 23 de ani, și primul tratament pentru probleme asociate consumului de heroină, în medie la vârsta de 37 de ani.
  • Datele naționale din 23 de state membre arată că aproximativ 508 000 de beneficiari au primit tratament cu agoniști opioizi în 2022 (506 000 în 2021).
Figura 6.4. Beneficiari admiși la tratament pentru consum de heroină în Europa

Pe lângă tendințe, datele se referă la toate persoanele admise la tratament care au consumat heroină ca drog principal – 2022 sau anul cel mai recent disponibil.

Tendințele cu privire la persoanele admise prima dată la tratament se bazează pe date din 25 de țări. Datele pentru Germania se referă la consumatori admiși la tratament care au consumat „opioizi” ca drog principal. Analiza tendințelor cuprinde doar țările pentru care există date pentru cel puțin 5 din cei 6 ani. Valorile lipsă sunt interpolate din anii adiacenți. Din cauza perturbărilor serviciilor cauzate de pandemia de COVID-19, datele pentru 2020, 2021 și 2022 trebuie interpretate cu prudență. Datele lipsă au fost imputate cu valori din anul precedent pentru Spania și Franța (2022) și Germania (2019).

Efectele negative asociate consumului de opioizi

  • În 2022, heroina a rămas al treilea drog ca frecvență raportat în prezentările cu intoxicație acută cu droguri la serviciile de urgență ale spitalelor Euro-DEN Plus , reprezentând 15 % din cazurile raportate. Un număr mic de centre au fost responsabile pentru multe din rapoartele primite de rețeaua santinelă. Heroina a fost găsită în 19 din cele 23 de spitale europene participante în 2022 (vezi Figura 6.5). Jumătate din spitalele participante au raportat că 4,3 % sau mai mult din prezentările lor au implicat heroină în 2022. Heroina a fost raportată în peste o cincime din prezentările asociate consumului de droguri la centrele din Drogheda și Dublin (Irlanda), Ljubljana (Slovenia) și Msida (Malta) și la unul din cele două centre din Oslo (Norvegia). Majoritatea prezentărilor asociate consumului de heroină au fost bărbați din grupa de vârstă 25-45 de ani: în 6 din cele 19 centre din 2022, niciun caz nu avea sub 25 de ani. În jumătate din centre, femeile au reprezentat 19 % sau mai puțin din prezentările asociate consumului de heroină. În funcție de centre, celelalte droguri raportate cel mai frecvent în aceste prezentări au fost benzodiazepinele, cocaina și amfetamina.
  • Opioizii au fost identificați în aproximativ 74 % din supradozele fatale raportate în Uniunea Europeană. Această constatare se bazează pe datele toxicologice prezentate între 2015 și 2022, în care s-au identificat opioizi în 3 305 din totalul de 4 439 de decese. Trebuie remarcat că în rapoartele toxicologice privind decesele induse de droguri suspectate se găsesc frecvent droguri multiple.
Figura 6.5a. Proporția de prezentări cu intoxicație acută în care era implicată heroină în 2022, Euro-DEN Plus

 

Figura 6.5b. Tendințe în prezentările în care este implicată heroină, spitale selectate

Sursă de date: Euro-DEN. Pentru setul complet de date și analiza lor, vezi Rețeaua europeană privind urgențele cauzate de consumul de droguri (Euro-DEN Plus): date și analize.

Date privind piața heroinei și a altor opioizi

  • Statele membre au raportat 19 000 de capturi de heroină în 2022, în cantitate de 8,0 tone (9,5 tone în 2021). Cantități mari au fost raportate de Țările de Jos (2,6 tone), Franța (1,4 tone), Belgia (1,3 tone), Italia (0,6 tone) și Bulgaria (0,3 tone). Turcia a capturat 8 tone de heroină în 2022 (22,2 tone în 2021).
  • După o creștere a capturilor de heroină în 2021 (la 9,5 tone), în 2022 cantitatea capturată de statele membre ale UE a scăzut cu 16 %, la 8,0 tone. Turcia a raportat o scădere mai accentuată a cantității capturate în 2022 (la 8,0 tone sau -64 %, față de 22,2 tone în 2021) (Figura 6.6). Bulgaria a raportat o reducere de 71 % a cantității capturate în 2022 (la 0,3 tone) față de 2021 (1,2 tone).
  • Puritatea medie a heroinei brune la nivelul vânzării cu amănuntul a variat de la 5,4 % la 41,7 % în 2022, jumătate din țări raportând o puritate medie între 14,4 % și 25,0 %. Tendințele indexate arată că puritatea medie a heroinei brune a crescut cu 44 % între 2012 și 2022, în timp ce prețul a scăzut cu 24 %. În cele mai recente date se observă o ușoară scădere a prețului mediu al heroinei și o ușoară creștere a purității (Figura 6.6).
  • Datele disponibile arată că în 2022 s-au raportat aproape 13 600 de capturi de alți opioizi decât heroina, însumând aproape 1,2 tone, 216 litri și peste 2 milioane de comprimate (tramadol, buprenorfină, oxicodonă, morfină, metadonă, codeină și opioizi nitazenici) (Tabelul 6.1). Un total de 3,5 kilograme de analogi nitazenici au fost raportate ca fiind capturate în 2022 de către Estonia, Letonia, Polonia și Suedia. În același an, rapoartele privind cantitățile de fentanil și carfentanil capturate în Uniunea Europeană s-au ridicat la 9,2 kilograme (2,7 kilograme de fentanil capturat de două țări și 6,5 kg de carfentanil capturat de 14 țări), 168 de litri de fentanil (într-o singură captură în Bulgaria) și 8 435 de comprimate (fentanil).
  • Prin Sistemul de avertizare timpurie al UE s-a raportat o creștere a numărului de medicamente contrafăcute care conțin nitazene, 430 de comprimate sau capsule fiind raportate în 2022 (189 în 2021). În 2023, Portugalia a capturat 5 752 de comprimate false de oxicodonă care conțineau N-desetil isotonitazen, iar Suedia a capturat 3 100 de comprimate false de Oxycontin (oxicodonă) care conțineau metonitazen. În 2024, poliția finlandeză a raportat captura a 1 000 de comprimate false de Subutex (buprenorfină) care conțineau metonitazen.
  • În 2022 au fost raportate aproximativ 22 400 de infracțiuni de consum sau deținere de heroină.
Figura 6.6. Piața heroinei în Europa

UE+2 se referă la statele membre ale UE, Norvegia și Turcia.

Tendințele indexate arată prețul și puritatea bazei de heroină brună: valori medii naționale – minim, maxim și interval intercuartil. Țările incluse variază în funcție de indicator.

Tabelul 6.1. Alți opioizi: număr de capturi și cantități capturate, 2022
Substanța Țări Număr de capturi Greutate (kilograme) Comprimate Litri Plasturi
Tramadol 13 4185 0.1 958094 1.7  
Buprenorfină 17 4578 3.4 918819 0.001 21
Metadonă 19 1136 17.3 76447 43.8  
Morfină 16 761 2.8 11259 1.3  
Oxicodonă 15 894 1.3 76342 0.5  
Opiu 17 826 1116.4 298 0.02  
Codeină/dihidrocodeină 14 390 26.4 13384 0.4  
Fentanil 14 177 2.7 8435 168.2 1521
Carfentanil 2 273 6.5   0.17  
Nitazene 4 350 3.5 108 0.44  

Date sursă

Datele utilizate pentru a genera infograficele și diagramele de pe această pagină se găsesc mai jos.

Setul complet de date-sursă pentru Raportul european privind drogurile 2024, care cuprinde metadatele și notele metodologice, este disponibil în catalogul nostru de date.

Un subset al acestor date, utilizat pentru a genera infografice, grafice și elemente similare pe această pagină, se găsește mai jos.


Top