MDMA – situația actuală în Europa (Raportul european privind drogurile 2024)

cover of the European Drug Report 2024: MDMA

MDMA-ul este un drog sintetic înrudit din punct de vedere chimic cu amfetaminele, dar cu efecte întrucâtva diferite. În Europa, consumul de MDMA a fost asociat în general cu modele de consum episodic în localuri de noapte și de divertisment. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a situației drogurilor pentru MDMA în Europa, și anume prevalența consumului, capturile, prețul și puritatea și altele. 

Această pagină face parte din Raportul european privind drogurile 2024, prezentarea generală anuală a EMCDDA privind situația drogurilor în Europa.

Ultima actualizare: 11 iunie 2024

Semne de creștere a producției de MDMA în Europa; produse puternice care încă creează riscuri pentru sănătate

MDMA-ul este un drog sintetic înrudit din punct de vedere chimic cu amfetaminele, dar cu efecte întrucâtva diferite. În Europa, consumul de MDMA a fost asociat în general cu modele de consum episodic în localuri de noapte și de divertisment. Potrivit datelor din sondaje, MDMA-ul este al doilea stimulant ilicit ca frecvență de consum în Europa, după cocaină. Consumul drogului a părut să scadă temporar în primele faze ale pandemiei de COVID-19, dar a revenit când s-au ridicat măsurile de distanțare socială. Cele mai recente date disponibile ar sugera că situația actuală este relativ stabilă în ceea ce privește consumul anual, deși situația națională este relativ eterogenă și există unele semne posibile ale unei ușoare creșteri a consumului în unele țări. Aproape două treimi din orașele europene care au raportat analiza apelor uzate au constatat o creștere a reziduurilor de MDMA în perioada 2022-2023.

Producția europeană pentru o piață mondială de MDMA

Se știe că producția de MDMA are loc în Europa, atât pentru consum intern, cât și pentru exportul pe piețele din afara UE. Europa este recunoscută ca sursă importantă globală de ofertă pentru această substanță, cea mai mare parte a producției de MDMA fiind considerată concentrată în Țările de Jos sau în vecinătate. Monitorizarea tendințelor în producția de droguri ilicite este întotdeauna dificilă, dar există în prezent unele indicii posibile care sugerează creșterea nivelurilor producției de MDMA în Europa, după o perioadă recentă în care se consideră că volumele de producție au scăzut. Numărul laboratoarelor de MDMA desființate în Uniunea Europeană a crescut la 48 în 2022 (25 în 2021), iar capturile de precursor chimic PMK (piperonil metil cetonă) reglementat la nivel internațional și de derivați glicidici ai acestuia pentru fabricarea MDMA-ului au crescut semnificativ în 2022, la 19,9 tone (2,6 tone în 2021). Substanțele chimice alternative au fost, de asemenea, capturate în cantități notabile în 2022. Aceste rapoarte privind creșterea capturilor de precursori MDMA și de substanțe chimice alternative, combinate cu informații privind exporturile de MDMA, pot rezulta din creșterea producției de droguri pentru piețele mondiale și redresarea generală în urma unui declin legat de pandemia de COVID-19. Nu toate datele recente sugerează însă acest lucru. În 2022, cantitatea de comprimate de MDMA capturate în Uniunea Europeană a scăzut cu un sfert, iar cantitatea de pulbere de MDMA capturată a scăzut puțin. Conținutul de MDMA din comprimate și puritatea pulberilor au continuat să scadă în 2022 față de nivelul de vârf înregistrat înainte de pandemie în 2019, înregistrând o scădere a conținutului de MDMA din comprimatele de ecstasy, observată în ultimii ani în unele țări-sursă importante, în special în Țările de Jos.

Concentrația produsului de MDMA rămâne preocupantă

În ciuda indicațiilor conform cărora conținutul de MDMA din comprimatele de ecstasy este în scădere, cu un conținut tipic de MDMA de 140 până la 157 de miligrame, concentrația totală a comprimatelor disponibile pe piața cu amănuntul rămâne mare în raport cu standardele istorice. Disponibilitatea unor produse cu concentrație mai mare ar putea mări riscul de efecte adverse asupra sănătății asociate cu consumul acestei substanțe.

Comprimatele de MDMA sunt, de regulă, disponibile în multe aspecte, adesea reproduceri colorate ale logourilor de marcă. Pe lângă pulberi și comprimate, produse MDMA mai noi, cum sunt produsele comestibile (bomboane, jeleuri și acadele), au fost raportate ca fiind disponibile în ultimii ani în unele țări, de exemplu, Belgia și Cehia. Ca și în cazul produselor comestibile pe bază de canabis, la aceste produse doza dorită este greu de reglat, mărind astfel riscul de consum accidental, ceea ce reprezintă o preocupare în special dacă sunt consumate de minori.

Consumul de MDMA este rareori citat ca motiv de admitere la tratament pentru consum de droguri în Europa, dar intoxicațiile acute și decesele sunt uneori asociate cu consumul acestei substanțe. Unele țări, inclusiv Germania, au raportat un număr mic de decese induse de droguri care implică MDMA în 2022, în timp ce Turcia rămâne singura țară care raportează un număr mai mare. Nu este clar care sunt motivele. Prin urmare, consumul de MDMA continuă să reprezinte o problemă importantă pentru mesajele și intervențiile referitoare la prevenție și la reducerea efectelor negative. Măsurile luate în general în acest domeniu sunt comunicarea riscurilor legate de produsele cu concentrație mare și îndrumări pentru un consum mai sigur, precum și furnizarea de servicii de primire și, în unele țări, de servicii de testare a comprimatelor, unde consumatorii pot analiza compoziția substanțelor pe care le consumă.

Deși generalizarea este dificilă din cauza limitărilor în ceea ce privește acoperirea la nivel național și european, informațiile provenite de la serviciile de verificare a drogurilor sugerează că produsele MDMA sunt, în general, mai puțin predispuse adulterării decât alte droguri ilegale pe care le-au verificat în 2022. Însă, după cum arată detectarea ocazională a catinonelor sintetice în comprimatele de MDMA, acest lucru se întâmplă. Asemenea amestecuri de droguri, raportate prin Sistemul de avertizare timpurie al UE ca fiind vândute în mod necorespunzător consumatorilor ca MDMA, pot mări și riscul de reacții adverse neașteptate și de riscuri potențiale în rândul consumatorilor.

Informații suplimentare detaliate despre MDMA se găsesc în publicația EMCDDA-Europol EU Drug Markets: (Piețele drogurilor în UE). analiză aprofundată și documentul EMCDDA Stimulanții: răspunsuri sanitare și sociale.

Principalele date și tendințe

Prevalența consumului de MDMA

  • Din anchetele efectuate de 26 de țări ale UE între 2015 și 2023 reiese că, în ultimul an, 2,2 milioane de tineri (15-34 de ani) au consumat MDMA (2,2 % din această grupă de vârstă), estimându-se că 2,3 % (1,1 milioane) din cei cu vârste între 15 și 24 de ani au consumat MDMA în ultimul an (pentru datele sondajului, vezi Figura 5.1).
  • Din cele 13 țări care au desfășurat sondaje din 2021 până în prezent și au indicat intervale de încredere, 4 au raportat estimări mai mari decât în sondajul anterior comparabil, iar 9 au raportat o situație stabilă.
Figura 5.1. Prevalența consumului de MDMA („ecstasy”) în Europa

Acest explorator de date vă permite să vizualizați datele noastre privind prevalența consumului de MDMA pe perioade de analiză și intervale de vârstă. Puteți accesa datele pe țări făcând clic pe hartă sau selectând o țară din meniul derulant.

Note

Datele privind prevalența prezentate aici se bazează pe sondaje în rândul populației generale transmise la EMCDDA de punctele focale naționale. Pentru cele mai recente date și informații metodologice detaliate, vezi Buletinul statistic 2024: Prevalența consumului de droguri.

Graficele care prezintă cele mai recente date pentru o țară se bazează pe studii efectuate între 2013 și 2023.

Estimările prevalenței în populația generală: intervalele de vârstă sunt 18-64 și 18-34 pentru Germania, Grecia, Franța, Italia și Ungaria; 16-64 și 16-34 pentru Danemarca, Estonia și Norvegia; 18-65 pentru Malta; 17-34 pentru Suedia.

  • Din cele 69 de orașe pentru care există date referitoare la reziduurile de MDMA din apele uzate orășenești în 2022 și 2023, 42 au raportat o creștere, 11 au raportat o situație stabilă și 16 o scădere (Figura 5.2). Toate cele 10 orașe care dețin date pentru ambii ani au înregistrat sarcini în masă de MDMA mai mari în 2023 decât în 2011.
Figura 5.2. Reziduuri de MDMA detectate în apele uzate din câteva orașe europene: cele mai recente date

Roșu = creștere | Verde = scădere | Galben = stabil față de valoarea anterioară | Albastru = nu există date anterioare

Cantități medii zilnice de MDMA, în miligrame la 1 000 de persoane. Prelevarea eșantioanelor în aceste orașe s-a efectuat în decurs de o săptămână în martie și mai 2023.
Luând în considerare erorile statistice, în această figură, valorile care diferă cu mai puțin de 10 % față de valoarea anterioară sunt considerate stabile.
Sursă: Grupul de bază pentru analiza apelor reziduale – Europa (SCORE)
Pentru setul complet de date și analiză, vezi Analiza apelor reziduale și drogurile - studiu european în mai multe orașe.

Decese și prezentări la spital legate de MDMA

  • MDMA-ul este raportat într-un număr mic de decese induse de droguri, iar în majoritatea țărilor mai puțin de 1 din 20 de cazuri implică acest drog. De exemplu, în Germania, MDMA-ul a fost menționat în 1 din 25 de supradoze fatale în 2022, majoritatea cazurilor implicând mai multe droguri. Turcia este o excepție, MDMA-ul fiind identificat în aproape 1 din 5 decese induse de droguri (46 din 246 în 2022). Comparativ cu Uniunea Europeană și Norvegia, majoritatea deceselor provocate de consumul de droguri în Turcia se înregistrează în rândul tinerilor, predominant bărbați, și tind să implice mai mult droguri stimulante decât opioizi.
  • MDMA-ul s-a situat pe locul șase ca frecvență de raportare în spitalele Euro-DEN Plus în 2022. Drogul a fost raportat de 19 centre santinelă în 2022 și a fost implicat în aproximativ 4,7 % din prezentări (mediană) în cele 23 de centre care au raportat date pentru acel an. În majoritatea cazurilor raportate, consumul a implicat și alcool. Drogurile raportate cel mai frecvent în asociere cu MDMA au fost cocaina și canabisul, iar în unele centre s-au raportat și GHB/GBL, amfetamină și catinone sintetice.
  • În 2022, ponderea prezentărilor cu intoxicație acută cu droguri care implică MDMA a crescut în comparație cu alte substanțe și cu anul precedent (sau MDMA-ul a fost raportat prima dată) în 10 din spitalele Euro-DEN. În 5 spitale, această proporție a scăzut, iar în 4 s-a menținut stabilă.
  • Doar în spitalele santinelă din Belgia, Franța și Țările de Jos, MDMA-ul a fost implicat în mai mult de 1 din 10 prezentări.
  • În jumătate din spitalele Euro-DEN din 2022, cel puțin 3 din 4 prezentări cu MDMA au fost în rândul bărbaților, cel puțin 4 din 10 au fost în rândul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani, iar sub 3  % din prezentările legate de MDMA au raportat MDMA-ul ca singurul drog. În cel puțin 2 din 3 cazuri, alcoolul a fost coingerat, iar cocaina și amfetamina au fost drogurile raportate cel mai frecvent în prezentările care au implicat MDMA.

Date privind piața de MDMA

  • În 2022, statele membre ale UE au raportat 14 500 de capturi de MDMA (10 000 în 2021), reprezentând 1,2 tone de pulbere de MDMA (1,6 tone în 2021) și 2,5 milioane de comprimate de MDMA (3,5 milioane în 2021). Turcia a capturat 5 milioane de comprimate de MDMA în 2022 (7,6 milioane în 2021) (Figura 5.3).
  • În 2022, 6 state membre ale UE au raportat desființarea a 48 de laboratoare de MDMA (25 în 2021). Belgia a raportat 27 de laboratoare de MDMA în 2022 (8 în 2021), Țările de Jos raportând 13, Spania raportând 5, iar Franța, Polonia și Suedia au raportat câte 1 fiecare.
  • Capturile de precursori de MDMA au crescut la 20,5 tone în 2022 (7,1 tone in 2021). În 2022 s-au raportat 19,9 tone de capturi de PMK, un precursor al MDMA, și de derivați glucidici ai acestuia (2,6 tone în 2021). De asemenea, s-au raportat capturi de substanțe chimice alternative pentru producerea MDMA-ului: MAMDPA a fost confiscat în cantități mai mici în 2022 (37 de kilograme, față de 4,5 tone în 2021).
  • Conținutul mediu de MDMA din comprimate, deși este mare în raport cu standardele istorice, a continuat să scadă în 2022 de la vârful atins în 2019; puritatea pulberilor a fost stabilă față de 2021. Comprimatele de MDMA capturate în Europa conțineau, în medie, între 140 și 157 de miligrame de MDMA (161-173 miligrame în 2021), iar puritatea medie a pulberilor de MDMA confiscate a variat între 46 % și 100 % (42-100 % în 2021), jumătate din țări raportând valori în intervalul 66-87 % (69-85 % în 2021). Țările de Jos au raportat însă un conținut mediu mai mic de MDMA în comprimatele de ecstasy (130 mg per comprimat).
Figura 5.3. Piața MDMA din Europa

UE+2 se referă la statele membre, Norvegia și Turcia.

Prețul și puritatea: valori medii naționale – minim, maxim și interval intercuartil. Țările variază în funcție de indicator.

  • În prima jumătate a anului 2023, cantitatea medie de MDMA per comprimat testat de serviciile de verificare a drogurilor în 18 orașe din 10 state membre a fost de 134 de miligrame (139 de miligrame în aceeași perioadă a anului 2022). Puritatea medie raportată a pulberii de MDMA a fost de 80 % (78 % în prima jumătate a anului 2022). (Figura 5.4).
  • În 2023, un număr total de 1 541 de eșantioane vândute ca MDMA au fost testate pentru adulteranți psihoactivi de 12 servicii de verificare a drogurilor din 9 state membre ale UE. În 1325 de eșantioane, MDMA-ul a fost singura substanță psihoactivă, iar restul de 216 eșantioane conțineau cel puțin încă o substanță psihoactivă. Dintre ele, catinonele sintetice au fost detectate cel mai des, reprezentând 44 % din numărul total de adulteranți psihoactivi detectați în eșantioanele vândute ca MDMA (Figura 5.5). Catinonele sintetice au fost raportate de servicii din 9 state membre (comparativ cu 4 în 2022), toate cele 12 servicii raportând detectarea acestor substanțe în cel puțin o probă de MDMA. Catinonele sintetice detectate cel mai frecvent în produsele pe bază de MDMA în 2023 au fost 3-CMC, 4-CMC, 3-FEA, 3-MMC și dipentilonă.
Figura 5.4a. Puritatea eșantioanelor de pulberi MDMA transmise serviciilor de verificare a drogurilor în 2022 și 2023 (procente)
Figura 5.4b. Conținutul eșantioanelor de comprimate de MDMA depuse la serviciile de verificare a drogurilor în 2022 și 2023 (procente)

Sursă: Trans-European Drug Information (TEDI). Date de la serviciile de verificare a drogurilor din 18 orașe (10 țări UE), colectate în perioada ianuarie-iunie 2022 și 2023. Sunt incluse doar orașele care au trimis 10 sau mai multe probe.

Figura 5.5. Adulteranți psihoactivi detectați în eșantioane vândute consumatorilor ca MDMA și testați în 2023 în 12 servicii europene de verificare a drogurilor

Numărul total de adulteranți detectați a fost de 226.

Date sursă

Setul complet de date-sursă pentru Raportul european privind drogurile 2024, inclusiv metadatele și notele metodologice, este disponibil în catalogul nostru de date.

Un subset al acestor date, utilizat pentru a genera infografice, diagrame și alte elemente de pe această pagină, se găsește mai jos.

Tabele cu date privind prevalența consumului de droguri, inclusiv sondaje în populația generală și analiza apelor uzate (toate substanțele)

Tabele de date specifice pentru MDMA


Top