Europeisk narkotikarapport 2024: Trender og utvikling

Innledende merknad
Denne rapporten er basert på informasjon EMCDDA har mottatt fra EUs medlemsstater, søkerlandet Tyrkia og Norge i en årlig rapporteringsprosess.
Formålet med rapporten er å gi en oversikt over og en oppsummering av narkotikasituasjonen i Europa fram til utgangen av 2023. Alle grupperinger, aggregerte tall og forklaringer viser derfor situasjonen i henhold til tilgjengelige data i 2023 med hensyn til hvilke land som er med i Den europeiske union, og som deltar i EMCDDAs rapportering. Alle data vil imidlertid ikke dekke hele perioden. På grunn av den tiden det tar å sammenfatte og sende inn data, er mange av de årlige nasjonale datasettene som er tatt med her, fra referanseåret januar–desember 2022. Analyser av trender er bare basert på land som har lagt fram tilstrekkelig tallmateriale til å beskrive endringer i den aktuelle perioden. Du som leser bør også være klar over at det å kartlegge mønstre og trender for noe så skjult og stigmatisert som narkotikabruk innebærer både praktiske og metodologiske utfordringer. Derfor bruker vi flere datakilder som grunnlag for analysene i rapporten. Selv om vi har registrert betydelige forbedringer både nasjonalt og når det gjelder hva som er mulig å oppnå i en analyse på europeisk plan, må vi likevel erkjenne de metodologiske utfordringene på området. Dataene må derfor tolkes med varsomhet, særlig når man sammenligner enkeltmål landene imellom. Forbehold for dataene er beskrevet i nettversjonen av den statistiske meldingen 2024, som inneholder detaljerte opplysninger om metoder, forbehold for analyser og kommentarer om begrensningene ved den tilgjengelige informasjonen. Der finnes det også informasjon om de metodene og dataene som danner grunnlaget for estimater på europeisk plan, der dataene kan interpoleres.
Innhold
Narkotikasituasjonen i Europa fram til 2024
Denne siden legger til grunn de nyeste tilgjengelige dataene i vår oversikt over den aktuelle situasjonen og nye narkotikarelaterte spørsmål som berører Europa. Fokus er på året fram til utgangen av 2023. Den analysen vi legger fram her, trekker fram noen utviklingstrekk som kan ha stor betydning for narkotikapolitikken og helsepersonell i Europa.
Forstå narkotikasituasjonen i Europa i 2024 – viktige utviklingstrekk
Narkotikaforsyning, produksjon og utgangsstoffer
En analyse av de forsyningsrelaterte indikatorene for vanlig brukte illegale stoffer i EU tyder på at det fortsatt er høy tilgjengelighet av alle stofftyper. På denne siden finner du en oversikt over narkotikaforsyningen i Europa basert på de nyeste dataene, støttet av de siste tidstrendene i narkotikabeslag og narkotikalovbrudd, sammen med data om narkotikaproduksjon og beslag av utgangsstoffer fra 2022.
Narkotikaforsyning, produksjon og utgangsstoffer – den nåværende situasjonen i Europa
Cannabis
Cannabis er fremdeles langt det mest brukte illegale stoffet i Europa. På denne siden finner du den nyeste analysen av narkotikasituasjonen for cannabis i Europa, herunder prevalens av bruk, behandling, etterspørsel, beslag, pris og renhet, skadevirkninger m.m.
Cannabis – den nåværende situasjonen i Europa
Kokain
Etter cannabis er kokain det nest mest brukte illegale rusmiddelet i Europa, selv om prevalensnivåer og bruksmønstre varierer betydelig fra land til land. På denne siden finner du den nyeste analysen av narkotikasituasjonen for kokain i Europa, herunder prevalens av bruk, behandling, etterspørsel, beslag, pris og renhet, skadevirkninger m.m.
Kokain – den nåværende situasjonen i Europa
Syntetiske sentralstimulerende stoffer
Både amfetamin, metamfetamin og, i senere tid, syntetiske katinoner er syntetiske sentralstimulerende stoffer som er tilgjengelige på narkotikamarkedet i Europa. På denne siden finner du den nyeste analysen av narkotikasituasjonen for syntetiske sentralstimulerende stoffer i Europa, herunder prevalens av bruk, behandling, etterspørsel, beslag, pris og renhet, skadevirkninger m.m.
Syntetiske sentralstimulerende stoffer – den nåværende situasjonen i Europa
MDMA
Det syntetiske stoffet MDMA er kjemisk beslektet med amfetamin, men har litt andre virkninger. I Europa har MDMA-bruk generelt vært forbundet med episodiske forbruksmønstre i utelivs- og underholdningssammenheng. På denne siden finner du den nyeste analysen av narkotikasituasjonen for MDMA i Europa, herunder prevalens av bruk, beslag, pris og renhet m.m.
MDMA – den nåværende situasjonen i Europa
Heroin og andre opioider
Heroin er fortsatt det mest brukte illegale opioidet i Europa, og det står for en stor del av helsebelastningen knyttet til bruken av illegale stoffer. Europas opioidproblem fortsetter imidlertid å utvikle seg på måter som sannsynligvis vil få vesentlige konsekvenser for hvordan vi håndterer problemer på dette området. På denne siden finner du den nyeste analysen av narkotikasituasjonen for heroin og andre opioider i Europa, herunder prevalens av bruk, behandling, etterspørsel, beslag, pris og renhet, skadevirkninger m.m.
Heroin og andre opioider – den nåværende situasjonen i Europa
Nye psykoaktive stoffer
Markedet for nye psykoaktive stoffer kjennetegnes av det store antallet stoffer som har dukket opp, og det oppdages nye hvert år. På denne siden finner du en oversikt over narkotikasituasjonen for nye psykoaktive stoffer i Europa, støttet av informasjon fra EUs system for tidlig varsling om beslag og stoffer som oppdages for første gang i Europa. Nye stoffer som er omfattet, inkluderer syntetiske og halvsyntetiske cannabinoider, syntetiske katinoner, nye syntetiske opioider og nitazener.
Nye psykoaktive stoffer – den nåværende situasjonen i Europa
Andre narkotiske stoffer
Sammen med de mer kjente stoffene som finnes på narkotikamarkedene, brukes det en rekke andre stoffer med hallusinogene, anestesiske, dissosiative eller depressive egenskaper i Europa, blant annet LSD, hallusinogene sopper, ketamin, GHB og lystgass. På denne siden finner du den nyeste analysen av situasjonen for disse stoffene i Europa, herunder beslag, prevalens av bruk og bruksmønstre, inntak til behandling, skadevirkninger m.m.
Andre stoffer – den nåværende situasjonen i Europa
Sprøytebruk
Selv om det har vært en fortsatt nedgang i sprøytebruk de siste ti årene i EU, er denne atferden fremdeles ansvarlig for en uforholdsmessig høy grad av både akutte og kroniske helseskader forbundet med forbruk av illegale rusmidler. På denne siden finner du de nyeste analysene av sprøytebruk i Europa, herunder sentrale data om prevalens på nasjonalt plan og blant klienter som inntas til behandling i det spesialiserte behandlingsapparatet samt innsikt fra studier om analyser av sprøyterester m.m.
Sprøytebruk – den nåværende situasjonen i Europa
Narkotikarelaterte smittsomme sykdommer
Sprøytebrukere risikerer å pådra seg infeksjoner gjennom deling av sprøyteutstyr. På denne siden finner du den nyeste analysen av narkotikarelaterte smittsomme sykdommer i Europa, herunder sentrale data om infeksjoner med hiv og hepatitt B og C-virus.
Narkotikarelaterte smittsomme sykdommer — den nåværende situasjonen i Europa
Narkotikautløste dødsfall
For å forstå hvordan narkotikabruk påvirker folkehelsen, og hvordan dette kan endre seg over tid, er det avgjørende å anslå dødeligheten som kan tilskrives narkotikabruk. På denne siden finner du den nyeste analysen av narkotikautløste dødsfall i Europa, herunder nøkkeldata om overdosedødsfall, involverte stoffer m.m.
Narkotikautløste dødsfall – den nåværende situasjonen i Europa
Opioidagonistbehandling
Opioidbrukere utgjør den største gruppen som gjennomgår spesialisert narkotikabehandling, hovedsakelig i form av opioidagonistbehandling. På denne siden finner du den nyeste analysen av tilbudet av opioidagonistbehandling i Europa, herunder sentrale data om dekning, antall personer i behandling, veier til behandling m.m.
Opioidagonistbehandling – den nåværende situasjonen i Europa
Skadereduksjon
Skadereduksjon omfatter tiltak, programmer og retningslinjer som skal redusere de helsemessige, sosiale og økonomiske skadevirkningene av narkotikabruk for enkeltpersoner, nærmiljøer og samfunn. På denne siden finner du den nyeste analysen av skadereduserende tiltak i Europa, herunder sentrale data om opioidagonistbehandling, naloksonprogrammer, sprøyterom m.m.
Skadereduksjon – den nåværende situasjonen i Europa
PDF-versjon av hele rapporten
Den europeiske narkotikarapporten 2024 ble utformet som et produkt som først ble utgitt digitalt, strukturert etter moduler og optimalisert for å leses på nett. I hvert kapittel kan du laste ned en PDF-versjon av siden. Her gjør vi også tilgjengelig en PDF-versjon av hele rapporten (alle moduler og vedleggstabeller kombinert). Merk at det kan ha oppstått feil under konverteringsprosessen, og at det er mulig at denne versjonen ikke inneholder alle rettelser som er gjort siden rapporten ble utgitt for første gang (se datoen for siste oppdatering).
Last ned fullstendig PDF-versjon av den europeiske narkotikarapporten 2024(16 MB, sist oppdatert 14.06.2024)
Liste over figurer
En liste over alle figurene i rapporten er tilgjengelig.
Datavisualiseringer
Et utvalg av datavisualiseringer fra rapporten finnes nedenfor.
Vedleggstabeller
Disse tabellene, som er utarbeidet spesifikt for den europeiske narkotikarapporten, inneholder nasjonale data for prevalensestimater for narkotikabruk, herunder problematisk bruk av opioider, substitusjonsbehandling, antall klienter i behandling totalt, inntak til behandling, sprøytebruk, narkotikautløste dødsfall, narkotikarelaterte infeksjonssykdommer, sprøyteutdeling og narkotikabeslag. Dataene er hentet fra EMCDDAs statistiske melding 2024, som inneholder merknader og metadata. Året dataene viser til, er angitt. For noen indikatorer inneholder disse datatabellene dessuten totalverdier for EU og for EMCDDA-rapporteringsland, «EU + 2» (EU-medlemsstater, Tyrkia og Norge).
Europeisk narkotikarapport 2024 – vedleggstabeller
Kildedata
Lenker til alle kildedatatabeller som er brukt i rapporten for å lage datavisualiseringer, finnes nederst i hvert kapittel, og i de fleste tilfeller også under hver grafikk. Hele kildedatasettet for rapporten, herunder data for tabeller som vises i rapporten, finner du ved å bruke lenken nedenfor. Alle data er fullt kompatible med Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)-lisensen.
Komplett sett med kildedatatabeller i den europeiske narkotikarapporten 2024
Sammen med denne rapporten utgis den statistiske meldingen 2024, som gir tilgang ikke bare til de bakenforliggende dataene som danner grunnlaget for denne rapporten, men også ytterligere data og statistikk, metodemerknader og forbehold.
Bidragsytere
For deres bidrag til denne rapporten ønsker EMCDDA å takke:
- lederne for de nasjonale kontaktpunktene i Reitox-nettverket og deres medarbeidere,
- korrespondentene i systemet for tidlig varsling ved de nasjonale kontaktpunktene i Reitox-nettverket og eksperter fra deres nasjonale nettverk av systemer for tidlig varsling,
- organisasjonene og ekspertene i den enkelte medlemsstat som har samlet inn rådata til rapporten,
- medlemmene av EMCDDAs styre og vitenskapelige komité,
- Europaparlamentet, Rådet for Den europeiske union – særlig Den horisontale narkotikaarbeidsgruppen – og Europakommisjonen,
- Det europeiske smittevernbyrået (ECDC), Det europeiske legemiddelkontor (EMA) og Europol,
- Europarådets Pompidou-gruppe, FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), Verdens helseorganisasjons regionkontor for Europa, Interpol, Verdens tollorganisasjon (WCO), Den europeiske undersøkelsen om skoleelevers rusmiddelvaner (ESPAD), Sewage Analysis Core Group Europe (SCORE), European Drug Emergencies Network (Euro-DEN Plus), ESCAPE-nettverket (European Syringe Collection and Analysis Project Enterprise), ENDCR-nettverket (European Network of Drug Consumption Rooms) og TEDI (Trans-European Drug Information network).
Reitox er det europeiske informasjonsnettverket for narkotika og narkotikamisbruk. Nettverket består av de nasjonale kontaktpunktene i medlemsstatene i EU, søkerlandet Tyrkia, Norge og ved Europakommisjonen. Kontaktpunktene er utnevnt av sine respektive regjeringer som nasjonal myndighet med ansvar for å levere narkotikainformasjon til EMCDDA.
Tidligere utgaver av denne rapporten
Tidligere utgaver av den europeiske narkotikarapporten finnes i vår publikasjonsdatabase.
Om denne siden
Når det siteres fra rapporten, bør følgende referanse brukes: Europeisk overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk (2024), Europeisk narkotikarapport 2024: Trender og utvikling, https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2024_en
Identifikatorer:
HTML: TD-AT-24-001-NO-Q
ISBN: 978-92-9497-993-3
ISSN: 2314-923X
DOI: 10.2810/21413