Kokain – den nåværende situasjonen i Europa (europeisk narkotikarapport 2024)

cover of the European Drug Report 2024: cocaine

Etter cannabis er kokain det nest mest brukte illegale rusmiddelet i Europa, selv om prevalensnivåer og bruksmønstre varierer betydelig fra land til land. På denne siden finner du den nyeste analysen av narkotikasituasjonen for kokain i Europa, herunder prevalens av bruk, behandling, etterspørsel, beslag, pris og renhet, skadevirkninger m.m.

Denne siden er en del av den europeiske narkotikarapporten 2024, EMCDDAs årlige oversikt over narkotikasituasjonen i Europa.

Sist oppdatert: 11. juni 2024

Stadig mer bevis på de helsemessige og sosiale kostnadene ved høy tilgjengelighet av kokain

Kokain er etter cannabis det nest mest brukte illegale rusmiddelet i Europa. Selv om prevalensnivåer og bruksmønstre varierer betydelig mellom land (se Prevalens og mønstre av kokainbruk), er dette stoffet blitt stadig mer tilgjengelig i flere år. Samtidig har det vært økende bekymring for at de helsemessige og sosiale kostnadene forbundet med dette stoffet er i ferd med å øke betraktelig. Bruken av kokain kan medføre avhengige og tvangsmessige bruksmønstre og er forbundet med en rekke helseskadelige konsekvenser, blant annet agitasjon, psykose, takykardi, hypertensjon, arytmi, brystsmerter på grunn av akutt koronarsyndrom og hjerneslag. Kronisk kokainbruk er forbundet med økt risiko for kransarteriesykdom, kardiomyopati og hjerneslag. Kokain og syntetiske sentralstimulerende stoffer kan utløse eller framskynde psykotiske tilstander, for eksempel psykose utløst av sentralstimulerende stoffer. Lengre og tyngre bruk av sentralstimulerende stoffer forsinker tilfriskningen og forverrer tilfriskningsprognosen. Blant dem som bruker stoffet, er blandingsbruk av kokain og alkohol vanlig. Forekomst av de to stoffene i kroppen skaper kokaetylen i leveren, noe som er forbundet med større helserisiko. Håndtering av psykiatrisk samsykelighet blant personer med narkotikaproblemer er fortsatt en utfordring, siden det ofte mangler integrerte terapeutiske og psykisk helse-relaterte tjenester. En nylig gjennomgang av dødeligheten blant personer med regelmessig eller problematisk kokainbruk viste at risikoen for å dø av selvmord, personskade, drap og aids-relatert dødelighet var forhøyet sammenlignet med jevnaldrende som ikke brukte kokain.

Kokain er vanligvis tilgjengelig i to former i Europa. Det vanligste er kokainpulver (saltformen), og mindre vanlig tilgjengelig er crackkokain (en røykbar fribaseform). Kokain produseres av kokaplanten som dyrkes i Sør-Amerika. Det kommer inn i Europa gjennom forskjellige kanaler, men smugling av store mengder kokain gjennom Europas havner i intermodale kommersielle transportcontainere anses som en betydelig faktor bak den høye tilgjengeligheten av dette stoffet som vi ser i dag. I land med store containerhavner som er kjent for å bli brukt til kokainimport, er det observert stadig mer narkotikarelatert kriminalitet, deriblant korrupsjon av ansatte langs forsyningskjeder, trusler og vold. Andre steder er det grunn til bekymring for at konkurransen på kokainmarkedet, både på grossist- og sluttbrukernivå, nå er en viktig drivkraft bak narkotikarelatert kriminalitet, herunder gjengrelatert vold og drap i enkelte EU-land. Samtidig ser det ut til at kokainbruk, og særlig bruk av crackkokain, blir stadig vanligere, særlig blant enkelte marginaliserte grupper. Til sammen betyr dette at den økende tilgjengeligheten og bruken av kokain i Europa medfører større kostnader, både når det gjelder innvirkningen på folkehelsen og på grunn av kriminaliteten og volden knyttet til kokainmarkedet.

Tegn på økt kokainsmugling og innovative metoder for å unngå å bli oppdaget

I 2022, for sjette år på rad, rapporterte EUs medlemsland en rekordstore kokainbeslag, i alt 323 tonn. Belgia, Spania og Nederland er fortsatt de landene som rapporterer de høyeste beslagsvolumene, noe som gjenspeiler deres betydning som innfallsporter for kokain som smugles til Europa. I 2023 økte mengden kokain som ble beslaglagt i Antwerpen, Europas nest største havn, til 116 tonn fra 110 tonn i 2022. Siden 2016 har mengden beslaglagt kokain i Antwerpen økt hvert år. I 2023 rapporterte Spania om sitt største kokainbeslag noensinne (9,5 tonn) i én enkelt forsendelse, skjult i bananer med opprinnelse fra Ecuador (se figur 3.1).

Figur 3.1. «Operasjon Nano», 9,5 tonn kokain beslaglagt i august 2023 i havnen i Algeciras (Cádiz) i Spania
'Operation Nano’, 9.5 tonnes of cocaine seized August 2023, Port of Algeciras (Cadiz), Policía Nacional and the Spanish Customs Surveillance Force (SVA-DAVA), Spain
'Operation Nano’, 9.5 tonnes of cocaine seized August 2023, Port of Algeciras (Cadiz), Spain

Kreditering: Policía Nacional og den spanske tollovervåkingsstyrken (SVA-DAVA).

Narkotikahandelen er svært dynamisk og tilpasser seg raskt til geopolitisk utvikling, regionale konflikter og endringer i kommersielle handelsruter. I denne sammenheng antas det at utviklingen i både Colombia, Brasil og Ecuador har bidratt til den økningen som er observert i organiserte kriminelle gruppers kokainhandel til EU (en inngående analyse finnes i Rapport om de europeiske narkotikamarkedene: Kokain). I tillegg til bruk av kommersielle containere brukes det nå en rekke andre metoder, ofte i kombinasjon, for å unngå å bli oppdaget (se figur 3.2).

Figur 3.2. Eksempel på utvalg av narkotikahandelsmetoder som tidligere er rapportert av politiet i Europa

Smuglermetoder

  • Infiltrasjon av logistiske forsyningskjeder
  • Intermodale transportcontainere
  • Containerbytte, kodesvindel, ekstraksjonsteam
  • Korrupsjon, trusler mot tjenestemenn og fartøyoperatører
  • Mer bruk av mindre havner
  • Flytende GPS-merkede slipp
  • Henting fra moderskip med små fartøy
  • Speedbåter, lystbåter
  • Halvt nedsenkbare fartøyer (narko-u-båter, torpedoer)
  • Kjemisk tildekking eller maskering av forsendelser
  • Mer bruk av allmennflyging, små flyplasser

Etter hvert som forbudstiltakene er blitt trappet opp ved de største kjente innførselsstedene for stoffet, ser det ut til at kokainsmuglerne nå også i økende grad retter seg mot mindre havner i andre EU-land og land som grenser til EU, som kan være mer sårbare for narkotikasmugling. Noen nordeuropeiske land, blant annet Sverige og Norge, rapporterte rekordstore kokainbeslag i havnene sine i 2023. Sammen kan disse utviklingstrekkene bidra til å forklare at kokainets rapporterte renhetsgrad blant sluttbrukerne tross de store beslagene fortsatt er historisk høy, og at prisen er stabil. Det er nå velkjent at ulovlig bearbeiding av kokainprodukter foregår i en rekke EU-medlemsland, og 39 kokainlaboratorier skal ha blitt avviklet i 2022. Kokainbehandling i Europa innebærer vanligvis sekundær ekstrasjon av kokain som er blitt innarbeidet i andre materialer (f.eks. kjemisk skjult i plast), noe som skaper utfordringer for deteksjon i kommersielle forsendelser. Det er blitt oppdaget noen relativt store anlegg i det siste. Et kokainlaboratorium som ble demontert i Spania i 2023, ble for eksempel rapportert å ha en daglig produksjonskapasitet på 200 kg kokain (se figur 3.3).

Figur 3.3. Operasjon «Mourente», et storstilt laboratorium for bearbeiding av kokainbasepasta som ble demontert av spanske myndigheter i 2023
Aerial view of the house from Operation ‘Mourente’ a large-scale cocaine base paste processing laboratory dismantled by Spanish authorities in 2023, La Guardia Civil, Spain
Photo of Operation ‘Mourente’: a large-scale cocaine base paste processing laboratory dismantled by Spanish authorities in 2023, La Guardia Civil, Spain

Kreditering: Policía Nacional.

Effekten av kokaintilgjengelighet på folkehelsen blir stadig mer synlig

Av en rekke praktiske og metodiske årsaker kan kokainrelaterte helseproblemer være utfordrende å overvåke, men det kommer stadig flere signaler om at den høye tilgjengeligheten av dette stoffet påvirker folkehelsen i Europa stadig mer negativt. Kokain er det nest hyppigst rapporterte illegale stoffet, både av klienter som inntas til behandling for første gang, og i tilgjengelige data om akuttinnleggelser på grunn av rusmiddelforgiftning. Selv om europeiske narkotikakontrolltjenester ikke er nasjonalt representative, rapporterte de at kokain var det vanligste stoffet de kontrollerte i 2022. De tilgjengelige dataene tyder også på at stoffet var involvert i omtrent en femtedel av alle overdosedødsfall i 2022. Siden kokainbruk kan forverre underliggende hjerte- og karproblemer, er det nok ikke tilstrekkelig anerkjent i hvilken grad dette stoffet bidrar til dødeligheten i Europa.

Kokainrester i kommunalt avløpsvann økte også i to tredjedeler av byene med data for 2023 og 2022. Sammen med annen informasjon tyder dette på at i takt med at kokainen er blitt stadig mer tilgjengelig, har også den geografiske og sosiale fordelingen endret seg. Spesielt bekymringsfullt er det at kokainbruk ser ut til å bli stadig mer vanlig i mer sårbare eller marginaliserte grupper i enkelte land. Både røyking og injeksjon av kokain er forbundet med større helseproblemer, og det er derfor urovekkende at kokaininjeksjon og bruk av crackkokain rapporteres i stadig flere land. Sentralstimulerende stoffer som kokain er forbundet med en høyere injeksjonsfrekvens og har vært involvert i lokaliserte hiv-utbrudd blant sprøytebrukere i sju europeiske byer i løpet av det siste tiåret (se Sprøytebruk i Europa - den nåværende situasjonen).

Det er utfordrende å behandle mennesker med problemer forbundet med kokainbruk, enten de er klienter som er mer sosialt integrert og involvert i uformell eller episodisk bruk av kokainpulver, eller mer marginaliserte grupper som injiserer stoffet eller røyker crack. De fleste kroniske skader knyttet til bruk av sentralstimulerende stoffer som kokain er forbundet med intensivt forbruk, høydoseforbruk eller langtidsforbruk. Akutte problemer kan også ramme personer som bruker sentralstimulerende midler eksperimentelt, men de er sannsynligvis mindre vanlige når bruken av sentralstimulerende midler er sjelden og i lav dose. Vi forstår stadig bedre hva som utgjør effektiv behandling for sentralstimulerende problemer, men kunnskapen er fortsatt relativt begrenset. Den nåværende dokumentasjonen som er tilgjengelig, indikerer bruk av psykososiale tiltak, herunder kognitiv atferdsterapi og beredskapshåndtering. Foreløpig finnes det ikke tilstrekkelig sterk dokumentasjon som støtter farmakologisk behandling, selv om noen potensielt nyttige nye farmakoterapier er under utvikling. Behandling av kokainproblemer i mer marginaliserte grupper kan være spesielt utfordrende, siden klientene også kan oppleve problemer med en rekke andre rusmidler, deriblant opioider eller alkohol. Når det gjelder injisering av kokain og røyking av crack, er det sannsynlig at eksisterende skadereduserende tiltak, i stor grad de tiltakene som opprinnelig ble utviklet for opioidproblemer, er hensiktsmessige for å redusere skader som er spesifikke for en bestemt tilførselsmåte. Det er imidlertid behov for ytterligere arbeid for å utvikle mer omfattende tiltak, og det er behov for større investeringer for å sikre at tjenestene er tilpasset de økende behovene som observeres på dette området i noen land.

Nøkkeldata og -trender

Prevalens og mønstre av kokainbruk

  • I EU tyder undersøkelser på at nesten 2,5 millioner 15–34-åringer (2,5 % i denne aldersgruppen) har brukt kokain det siste året (se figur 3.4). Av de 13 landene i Europa som har gjennomført undersøkelser siden 2021 og rapportert konfidensintervaller, rapporterte 5 land om høyere estimater enn deres forrige sammenlignbare undersøkelse og 8 rapporterte en stabil trend.

Figur 3.4. Prevalens av kokainbruk i Europa

Denne datautforskeren gjør det mulig å se våre data om prevalensen av kokainbruk etter tilbakekallingsperiode og aldersgruppe. Du kan få tilgang til data per land ved å klikke på kartet eller velge et land fra rullegardinmenyen.

Merknader

De prevalensdataene som legges fram her, er basert på generelle befolkningsundersøkelser som de nasjonale kontaktpunktene har sendt inn til EMCDDA. De nyeste dataene og detaljert metodologisk informasjon finnes i Statistical Bulletin 2024: Prevalence of drug use.

Grafikken som viser de nyeste dataene for et land, er basert på studier utført mellom 2013 og 2023.

Prevalensestimater for den generelle befolkningen: Aldersspennet er 18–64 og 18–34 for Tyskland, Hellas, Frankrike, Italia og Ungarn, 16–64 og 16–34 for Danmark, Estland og Norge, 18–65 for Malta, 17–34 for Sverige.

  • Kokainrester i kommunalt avløpsvann økte i 49 av 72 byer med data for både 2023 og 2022, mens 13 byer rapporterte ingen endring og 10 byer rapporterte en nedgang (se figur 3.5).

Figur 3.5. Kokainrester i avløpsvann i utvalgte europeiske byer, 2023

Rød = økning | Grønn = reduksjon | Gul = stabil, med hensyn til tidligere verdi | Blå = ingen tidligere data

Gjennomsnittlig daglig mengde bensoylekgonin i mg pr. 1 000 innbyggere. Prøvetakingen ble gjennomført i løpet av en uke i mars og mai 2023.
Med tanke på statistiske feil anses verdier som avviker mindre enn 10 % fra forrige verdi, som stabile på denne figuren.
Kilde: Sewage Analysis Core Group Europe (SCORE)
Et fullstendig datasett og analyse finnes i Wastewater analysis and drugs – a European multi-city study.

  • Analyse av 1 849 brukte sprøyter av ESCAPE-nettverket i 12 byer i 11 EU-medlemsstater mellom 2021 og 2022 fant at en tredjedel av sprøytene inneholdt rester av to eller flere narkotikakategorier, noe som indikerer hyppig blandingsbruk eller gjenbruk av sprøyteutstyr. Den hyppigste kombinasjonen var en blanding av sentralstimulerende stoffer og opioider. Kokain ble påvist i over 50 % av sprøytene som ble analysert i Aten, Köln, Dublin og Thessaloniki, og den vanligste kombinasjonen var en blanding av kokain og heroin.

Inntak til behandling for kokainbruk

  • Kokain var det nest vanligste primærrusmiddelet blant personer som ble inntatt til behandling i det spesialiserte behandlingsapparatet for første gang i livet, og ble nevnt av anslagsvis 29 000 klienter eller 21 % av alle førstegangsklienter (se figur 3.6).
  • De nyeste dataene for Europa viser at det går 13 år fra første bruk av kokain, i snitt rundt 22-årsalderen, til første behandling for kokainrelaterte problemer, i snitt i 35-årsalderen.
Figur 3.6. Kokainbrukere som påbegynner behandling

Bortsett fra trendene gjelder data for alle klienter som inntas til behandling med kokain som primærrusmiddel – 2022 eller det siste året med tilgjengelige data.

Trendene for førstegangsklienter er basert på data fra 25 land. Bare land med data for minst 5 av de 6 årene er tatt med i trendanalysen. Manglende verdier er interpolert fra nærmeste år. Det har vært avbrudd i tjenestene på grunn av covid-19, så data for 2020, 2021 og 2022 bør tolkes med forsiktighet. Manglende data ble beregnet med verdier fra foregående år for Spania og Frankrike (2022) og Tyskland (2019).

Skader knyttet til kokainbruk

  • Kokain var det nest vanligste stoffet som ble rapportert av Euro-DEN Plus-vakttårnsykehus i 2022, og ble nevnt i 28 % (1 739) av alle akuttinnleggelser på grunn av rusmiddelforgiftning. I de tilfellene det ble registrert, var de fleste akuttinnleggelsene forbundet med samtidig inntak av alkohol.
  • Blant de 19 europeiske landene som la fram data for begge årene, var kokain, hovedsakelig i kombinasjon med opioider, involvert i 996 (23 %) overdosedødsfall i 2022 (807 eller 20 % i 2021).
  • I Spania var kokain involvert i mer enn halvparten (52 %) av de narkotikautløste dødsfallene som ble rapportert i 2021. I Frankrike rapporterte det rettsmedisinske nettverket at antallet narkotikautløste dødsfall der kokain var involvert, doblet seg fra 130 tilfeller (22 % av alle narkotikautløste dødsfall) i 2020 til 259 tilfeller (39 %) i 2021.

Crack

  • Bare seks EU-land sto for 90 % av de anslagsvis 8 100 klientene som ble inntatt til crackrelatert behandling i 2022 (7 500 i 2021), hvorav 3 000 var førstegangsklienter. Et forbehold her er at betegnelsen «crack» ikke nødvendigvis brukes konsekvent i alle land.
  • Antallet klienter som inntas til behandling for første gang med crackkokain som primærrusmiddel, økte med omtrent 42 %, fra 1 900 klienter i 2017 til 2 750 klienter i 2022.
  • Data fra sprøyterom i Lisboa og Porto i Portugal og i Paris i Frankrike i 2022 tyder på at crack, enten alene eller sammen med heroin, sto for en betydelig andel av de tilrettelagte episodene med narkotikaforbruk. I begge landene var halvparten av crack-forbruket knyttet til røyking og den andre halvparten til injisering av crack, enten alene eller sammen med heroin. I 2022 ble det ikke rapportert om bruk av crackkokain fra sprøyterom i Barcelona, Aten eller Bergen.
  • En analyse fra 2021 av kommunalt avløpsvann i 13 europeiske byer i forbindelse med det EU-finansierte EUSEME-prosjektet fant restmengder av crack i alle byer på alle prøvetakingsdager. De største mengdene ble rapportert i Amsterdam og Antwerpen.

Data om kokainmarkedet

  • I 2022 rapporterte EU-medlemslandene 84 000 kokainbeslag, noe som utgjorde 323 tonn (opp fra 303 tonn i 2021), en rekordstor mengde for sjette år på rad. Belgia (111 tonn), Nederland (51,5 tonn) og Spania (58,3 tonn) sto for 68 % av den totale beslaglagte mengden (se figur 3.7).
  • Den gjennomsnittlige renheten av kokain blant sluttbrukerne varierte fra 52 % til 83 % i Europa i 2022, med en gjennomsnittlig renhet på mellom 64 % og 76 % i halvparten av landene. Mens prisen på kokain hos sluttbrukerne har holdt seg stabil det siste tiåret, har renheten av kokain hatt en oppadgående trend, og i 2022 nådde den et nivå som var 45 % høyere enn i indeksåret 2012 (figur 3.7).
  • I 2022 rapporterte EU-medlemslandene at de hadde demontert 39 steder knyttet til kokainproduksjon (34 i 2021). Tross en nedgang beslag av det essensielle kjemikaliet kaliumpermanganat i 2022 (173 kh) sammenlignet med 2021 (1 100 kg), er det sannsynlig at den storstilte bearbeidingen av kokainhydroklorid fra importerte mellomprodukter fortsetter å finne sted i EU. I 2023 ble det for eksempel rapportert at et kokainlaboratorium som ble demontert i Spania, hadde en estimert daglig produksjonskapasitet på 200 kg. I tillegg er det rapportert om noen store beslag av uvanlige stoffer som inneholder kokain som må ekstraheres kjemisk, noe som tyder på at sekundær ekstraksjon av kokain forekommer på betydelige nivåer i Europa. I 2022 ble det for eksempel oppdaget kjemisk skjult kokain i en forsendelse av 22 tonn sukker i Frankrike og i 100 kg kull, som var en del av en større last med kull som ble sendt til Kroatia.
  • I 2022 ble kokain nevnt i 85 800 lovbrudd knyttet til bruk eller besittelse, om lag 10 % av alle lovbrudd der stoffet er kjent, og dermed fortsatte den oppadgående trenden fra de foregående seks årene. Etter cannabis var kokain det nest hyppigst nevnte stoffet i lovbrudd knyttet til bruk eller besittelse.
  • Blant de 18 narkotikakontrolltjenestene i 8 EU-land som rapporterte at de testet mer enn 10 prøver, dukket kokain opp som det stoffet som oftest ble oppdaget av 5 tjenester i løpet av første halvår 2022 og av 4 tjenester i første halvår 2023. I samme periode var det fortsatt høy renhet i de kokainprøvene som ble analysert av de 18 narkotikakontrolltjenestene. I første halvdel av 2022 hadde 50 % av de testede prøvene en renhet på mellom 80 % og 100 %. I første halvår 2023 var denne tilsvarende andelen 55 %.

Detaljert informasjon om kokain finnes i den felles EU Drug Market: Cocaine fra EMCDDA og Europol og EMCDDAs Stimulants: health and social responses.

Figur 3.7. Kokainmarkedet i Europa
 

EU + 2 viser til EU-medlemslandene, Norge og Tyrkia.

Pris og renhet: nasjonale middelverdier – minimum, maksimum og interkvartil avstand. De ulike indikatorene dekker ulike land.

 

Kildedata

Det komplette settet med kildedata til den europeiske narkotikarapporten 2024, herunder metadata og metodenotater, finnes i vår datakatalog.

Nedenfor finnes et delsett av disse dataene, som brukes til å generere infografikk, diagrammer og lignende elementer på denne siden.

Datatabeller over prevalens av narkotikabruk, herunder generelle befolkningsundersøkelser og avløpsvannanalyser (alle stoffer)

Andre datatabeller, herunder tabeller som er spesifikke for kokain


Top